'Kutyaszorítóban' az egri színházak

Eger Város Közgyűlése két színháza költségvetési intézményként való működtetése mellett döntött, de az igazgatók alig látják finanszírozhatónak a jövőt. Lapszemle.

A Heves Megyei Hírlap cikke alapján:

Blaskó szerint kutyaszorítóban vannak

"Ilyen kutyaszorítóban nem volt a teátrum" - állítja az egri Gárdonyi Géza Színház színidirektora. "Nagyon rossz anyagi kondícióban lévő színházat vettem át az elmúlt év februárjában, de egy rendkívül nehéz, költségek tekintetében szűkölködő, szakmai tekintetben mégis értékeket felmutató év után úgy tűnik, most fog teljesen ellehetetlenülni a társulat. Alapvető probléma, hogy a mentőövként érkezett rendkívüli központi támogatást - 40 millió forintot - új fenntartónk beépítette intézményünk költségvetésébe. Ez az összeg hiányzik a büdzséből, s mindig hiányozni fog. Sajnos a színházunk mélyen alulfinanszírozott a társulattal rendelkező összes vidéki színházhoz képest" - nyilatkozta Blaskó Balázs. "Sok problémával küzd városunk, mint az ország is, ez belátható, de Egernek el kell döntenie, szüksége van-e a színházára, s ha igen, milyenre. Jelen pillanatban a lassú vagy nem is olyan lassú agónia prognosztizálható. Maga az épületfenntartás hatalmas összeget felemészt, produkciókra egyre kevesebb pénz marad. A közönség szeretetét azonban érezzük. Megpróbáljuk a lehetetlent" - tette hozzá.

eger

Az önkormányzati biztos megdöbbent
Csathó Csaba, aki önkormányzati biztosként vitte végig az átalakulással összefüggő feladatokat, azt szeretné, ha minél több pénzből gazdálkodhatna a két teátrum. Megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a színháznál a közel félmilliárdos költségvetés is épphogy elég. Közben az előadások száma, a nézőszám folyamatosan csökken. Ráadásul a jegyárak is nagyarányú támogatást élveznek. Egy jegy "önköltsége" körülbelül 10000 forint lenne. Ebből ezret áll a néző, ezret az önkormányzat és nyolcezret az állami költségvetés. "Ez hosszú távon mindenképpen változni fog" - hangsúlyozta.

Az önkormányzati biztos kijelentette, hogy egyetlen szándék vezeti őket, hogy fennmaradhasson Egerben az önálló társulattal rendelkező teátrum. Tudja, hogy szűkös idők járnak a színházra, de hirtelenjében - pillanatok alatt kellett dönteniük arról is, hogy átvegyék a színházakat - nem lehetett több forrást előteremteni. Csathó úgy gondolja, kisebb költségvetésből, mérsékeltebb produkciós árral is lehet és kell is a közönséget jobban vonzó népszerű darabokat színre vinni. "Én bízok az igazgató urak rátermettségében" - jelentette ki az önkormányzati biztos.

harlekin

Bal József csapatot épít

Még csak két hónapja intézi a Harlekin Bábszínház ügyeit Bal József, megbízott igazgatóként is csak néhány hete áll az intézmény élén, mégis azonnal a legkegyetlenebb döntési helyzetbe került. Szembesülve az bábszínház anyagi lehetőségeivel és azzal, ha meg akarja tartani az intézmény kiemelt státusát, népszerűtlen, de szakmai lépéseket kell azonnal meghoznia. Öt bábszínésztől megválik, s helyükre a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábosait hívja Egerbe. Bal József egészen új műsorstruktúrával próbálja majd nyitni a Harlekint a csecsemők, a felső tagozatos általános iskolások, és a kamaszok felé. A nehézségek ellenére azt ígéri a megbízott igazgató, hogy ősztől felpezsdítik Egert.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

süti beállítások módosítása