'Óvatosan kell terveznünk' - Fekete Péter online válaszolt

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója volt a hír6.hu által útjára indított Közéleti sarok vendége a héten. Az olvasók kérdéseiből és válaszaiból válogattunk.

A hír6.hu anyagából:

- A Szarvasi Vízi Színház egyszerűen berobbant a legsikeresebb nyári színházak közé. Úgy hírlett, hogy ezután a Jókai Színház fogja szervezni a szarvasi nyári programokat. Fél füllel hallottam csak, hogy az idei programokat mégsem a Jókai Színház, hanem a Veszprémi Petőfi Színház fogja szervezni. Mi van ennek a hátterében? Önként vonultak vissza? (vizes)

- Tisztelt Vizes! Téves az információ. A Veszprémi Petőfi Színház vendégként érkezik egy fesztivál keretében Szarvasra. A Szarvasi Vízi Színház továbbra is a Jókai Színház fő nyári játszóhelye. A színpad működtetésébe bevontuk a nyolc vidéki nagyszínházat egyesítő Magyar Teátrum Társaságot.  Ez a lehetőségeink kiszélesedését jelenti, a Jókai Színház szakmai irányítása alatt.

fekete

- A Békés Megyei Jókai Színházból Békéscsabai Jókai Színház lett. Az események alakulására nyilván nem volt ráhatása. Két hónap már eltelt ezzel az új névvel. Kérdezném, hogy változott-e valami a korábbiakhoz képest? Kevesebb vagy több pénzből fognak gazdálkodni? Milyen tapasztalatai keletkeztek az elmúlt két hónapban? (városlakó)

- Kedves Városlakó! Eddig is szolgáltuk, kiszolgáltuk Békéscsaba város lakosságának kulturális igényeit, ezután is ezt tesszük legjobb tudásunk szerint. Az új fenntartóval a kialakult munkakapcsolat harmonikus, jövőképem bíztató. A város közössége egyrészt hozzájutott egy jelentős vagyonhoz, úgy az anyagi javakra, az épületek, technika, és még sorolhatnám, mint szellemi vagyonra gondolok. De azt bizony tudomásul kell venni, hogy ennek működtetése költségvonzattal jár. Békéscsaba városa nem volt, nem lehetett felkészülve erre, hiszen december közepén derült ki, hogy a színház hozzá fog kerülni, így az idei költségvetésében a színház működtetési forrásai hiányként jelentkeznek. Bízunk abban, hogy a 2012-es átmeneti évre központi forrásból pótolják a kieső,- korábban a megye által biztosított - finanszírozást. Arra fel vagyunk készülve, hogy valamivel kevesebb pénzből kell gazdálkodni, de jelenleg a költségvetésünk fenntartói részének a fele hiányzik. Ezért kell igen óvatosan terveznünk!  Többek között ezért nincs meghirdetve a Porondszínház! Mint a megyei kulturális intézmények átadásának miniszteri megbízottja, mindent megteszek annak érdekében, hogy a 2012 évre vonatkozólag a források megérkezzenek.

- Azt az elmúlt években megszoktuk, hogy minden évadban meghívnak vendégművészeket, rendezőket, színészeket. Ha minden anyagi lehetőség a rendelkezésére állna, kit szerződtetne le egy darabra? (kíváncsiskodó)

- Kedves Kíváncsiskodó! Nagy öröm, hogy Vasvári Csabát meg tudtuk hívni az idei évadra, s Fodor Zsóka is állandó visszatérője színházunknak. Dobó Kata is itt van velünk, ha éppen nem szül. A vendégművészek kiválasztásánál három fő szempontot figyelünk:

1. Mindig az adott darab hiányzó karakterére hívunk vendéget.

2. Olyan személyiségű művészt hívjunk, aki a mi csapatunk munkamódszerét elfogadja, minket erősít, a közösséget „sztáralűrökkel" nem rongálja,

3. Megfizethető legyen.

Mivel a jövő évad darabjait csak most állítjuk össze, nem látható még, hogy milyen karakterek megformálásában van hiányunk. Személy szerint örülnék, ha Kovács Frigyes Jászai díjas színművész, aki az Öreg hölgyet rendezte, színészként is megmutatkozhatna Csabán, számítok a fent említett művészekre, és biztosan kell 3-4 új nevet megszólítanunk a következő szezonban. Régóta tervezzük, hogy a színművészeti főiskoláról fiatalítunk, ha sikerül megegyezni valamelyik tehetséges pályakezdő fiatallal.

- Mit szeret a színházban a legjobban csinálni? Ha nem igazgató lenne, mi lenne a legszívesebben? (sokoldal)

- Tapsot hallgatni! Ló, vagy vitorlás hajó!

Folytatás itt.

süti beállítások módosítása