Másfél milliárdon múlik az új debreceni színház sorsa

“Több éve egy monstrum ékeskedik Debrecen belvárosában, egybeépülve a város legnagyobb plázájával. Erőműnek csúfolják, mégsem az. Használnák, de egyelőre nem tudják. Színháznak szánják, de még nincs kész. Nem is tudni, mikor lesz” – írja az Index.

Az országos hírportál a debreceni montsrumban lévő, de befejezetlen Latinovits színház ügyének szentel terjedelmes cikket. Az írás felidézi, hogy Kósa Lajos polgármester 2010-ben azt nyilatkozta, 2012-ben a város polgárai az új stadionban fogják nézni a meccseket, és az új színházba vesznek majd jegyet, amely közös vezetéssel, közös színészgárdával működne a Csokonai Színházéval. A jóslat nem igazolódott be, ugyanis az építkezés az átadás a mai napig várat magára, mivel elfogyott a pénz.

latinovits

A szerkezetkész állapot elérése eddig 3 838 800 000 forintba került, és kezdettől fogva csak erre volt pénz. A költségeket öt részletben kell kiegyenlíteni, az utolsó 767 760 000 Ft, ennek rendezése 2012-ben esedékes. Az Index szerint a belsőépítészeti kialakítás és a színháztechnika hiányzik, a kiviteli tervek mindenesetre elkészültek. Ennek kapcsán Somogyi Béla, kulturális, szociális és oktatási ügyekért felelős alpolgármester úgy nyilatkozott: „Amennyiben a szükséges forrás rendelkezésre áll majd, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást el lehet indítani. A kivitelezési munkák a közbeszerzési eljárás lezárását követő egy év alatt elvégezhetőek.” Somogyi azt is hozzátette, hogy „bárki bármit mondhat, ez az épület annyira speciális, hogy nem lehet más, csak színház.” Az alpolgármester úgy látja „Debrecennek szüksége van új színházra, így a beruházás befejezése továbbra is a város egyik legfontosabb kulturális célja.”

Bagolyné Rinyu Ilona (helyi MSZP-s képviselő, az önkormányzat kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke) szerint „1-2 éven belül nem látszik reálisnak az új színház befejezése”. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) az elkövetkező öt évtől várja a csodát. Azzal kapcsolatban pedig erős kétségei vannak, hogy a város állami támogatást kap majd.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója szerint már csak praktikus okokból is nagy segítség lenne az új helyszín. „Ha elkészülne az új játszóhely, lenne stúdiótermünk, kamaratermünk, próbatermünk. Most állandóan bűvészkednünk kell, hiszen ha egy előadás bemutatója valamilyen okból csúszik, akkor minden felborul, újra kell terveznünk a műsort a próba- és játszóhelyek függvényében” – mondja az igazgató.

Érdekesség, hogy az új intézmény kísérletező profilt kapna, míg a Csokonai maradna a populárisabb vonalnál. Vidnyánszky úgy gondolja, hogy nem elsősorban mennyiségi, hanem minőségi változások várhatók, a társulat és a vezetőség pedig marad a régi. Egy biztos, a megkérdezett ellenzéki politikusokkal ellentétben ő töretlenül hisz a megvalósításban, aminek feltétele szerinte plusz 1,5 milliárd forint. 

Az átadás végső időpontja kérdéses, de addig is minden egyes év plusz kiadást jelent a városnak, ugyanis az őrzés, és az egyéb technikai ellenőrzések, karbantartási munkálatok 6-7 millióba kerülnek évente.

Forrás: Index

süti beállítások módosítása