'Az Akvárium már működik' - Átadták a Gödör Klubot

Egy hónapja működik új névvel, új arculattal, új vezetés irányítása alatt a fővárosi Erzsébet téri kulturális központ: a Gödörből lett Akvárium programszervezője, Muraközy Péter a kialakult helyzetről és a megvalósítási fázisban lévő tervekről beszélt az MTI-nek.

A korábban Gödör Klub néven ismert ingatlan működtetését február 1-től vette át a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Design Terminál, miután a kulturális központot addig működtető UNI-CO építészirodával nem hosszabbítottak szerződést. "A klub átadása sajnos nem ment éppen zökkenőmentesen, de a kedélyek azóta lenyugodtak. Az átalakítási munkálatokat már az első napon, február 1-jén megkezdtük, lassan kezdenek alakot ölteni elképzeléseink. Természetesen a teljes fejlesztés, az új épületrészek engedélyeztetése, kiépítése egy lényegesen hosszabb projekt részét képezi" - mondta a programszervező.
"Még csak néhány hete vagyunk itt, így a vendégek egyelőre találkozhatnak ideiglenes megoldásokkal a klub területén. Úgy fogalmaznék, hogy lassan szerkezetkészek vagyunk. Viszont az Akvárium már működik és ez a legfontosabb" - fogalmazott Muraközy Péter, aki egyben a VOLT Fesztivál, a Balaton Sound és a Veszprémi Utcazene Fesztivál programigazgatója, illetve főszervezője.

akvarium Mint elmondta, az Akvárium vendéglátóipari egységét a Sziget Fesztiválon is tevékenykedő Gamma Trade Kft. üzemelteti, a színpadtechnikát és a berendezés nagy részét szintén ez a cég biztosítja.
"Az Akvárium Klub elsődleges céljának tekinti, hogy aktuális előadókat léptessen fel, természetesen egy minőségi szintet tartva. A fesztiválok mindig is afféle eszenciának számítottak ezen a téren. Azok az előadók, dj-k lépnek fel a nagyobb volumenű eseményeken, akikre komolyabb igény mutatkozik. Van és lesz átfedés az általam szervezett fesztiválok művészei és az Akvárium programja között, hiszen az elvárások és elképzelések ebben a helyzetben sok esetben egyeznek" - mondta Muraközy Péter.
Az Akvárium márciusi kínálatában szerepel például a Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertje (március 3-án), a jamaicai dancehall előadó, Elephant Man fellépése (március 6-án), Fábián Juli & Zoohacker műsora (március 8-án), Nils Frahm német ambient zongorista estje (március 27-én), a Harcsa Veronika Quartet koncertje (március 29-én). Vasárnap délutánonként családi táncházat rendeznek, március 15. és 23. között pedig több előadó részvételével Frankofón hét lesz.

akvarium3 "Nagyon fontosnak tartottuk a korábbi tematikus napok döntő többségének továbbvitelét. A közönség most is találkozhat dzsessz estekkel, táncházzal, újításként csütörtökönként akusztikus koncertek lesznek, amelyeken ismert zenekarok halkulnak le egy-egy fellépés erejéig. Szeptembertől szeretnénk beindítani egy nemzetközi fellépőket felsorakoztató koncertsorozatot, bár ezt illetően konkrétumokkal még nem szolgálhatok" - fejtette ki a programszervező.
Mint elmondta, nem tűnnek el a kínálatból a színházi előadások és a kiállítások sem. "Fontos számunkra az összművészeti jelleg megtartása. Sajnos az új helységek engedélyeztetése nem a leggyorsabb folyamat, de áprilisra már szerveztek kiállítást hozzánk" - fogalmazott Muraközy.
Az Erzsébet téri kulturális központ eddig kihasználatlan termeiben a tervek szerint 2012 második felében indul el az építkezés, amely 2013 végéig tarthat. Az Akvárium területe mintegy ezer négyzetméterrel bővülhet.
A programszervező elsődleges céljuknak nevezte, hogy bővítsék a látogatók körét. "El tudom képzelni, hogy néhányan személyes sérelemként élték meg az Akvárium létrejöttét, és ők ezentúl elvből elkerülik az Erzsébet teret, de meggyőződésem: a többségnek imponálnak az új programok. Ezért a klub változatlanul megmarad a város népszerű, sokszínű kulturális központjának. Az elmúlt időszak történései legalábbis ezt igazolják" - mondta végül a programszervező.

süti beállítások módosítása