Afgán színészek Shakespeare-t játszanak a Globe-ban

Dari nyelven fogja előadni Shakespeare vígjátékát a Roj-e-Szabsz nevű társulat a Globe színház Shakespeare-maratonján.

Egy afgán társulat is színpadra lép idén nyáron a londoni Globe színház bábeli Shakespeare-maratonján, amely során a bárd harmincnyolc színdarabját harmincnyolc nyelven fogják előadni a világ különböző országaiból érkező társulatok a londoni nyári olimpia kísérőrendezvényének szánt 2012-es Londoni Fesztivál keretén belül.

2

"Egy vígjátékra esett választásunk, mert az afgánok nem akarnak több tragédiát, abból már elég jutott nekik a mindennapokban" - mondta el a német-szíriai származású rendező, Corinne Jaber, aki társulatával a Tévedések vígjátékát fogja színpadra állítani.

1

A Roj-e-Szabsz - magyarul Remény ösvénye - nevű társulat hagyományos helyi anyagokból szabott afgán jelmezekben, afgán zenei aláfestéssel, átírt helyszín- és személynevekkel, és nem utolsó sorban dari nyelven fogja előadni Shakespeare vígjátékát.

Az előadás a Globe színház Shakespeare-maratonjának része lesz, amely a bárd április 23-i születésnapján veszi kezdetét. A Globe to Globe elnevezésű hathetes fesztiválon Shakespeare harmincnyolc színdarabját harmincnyolc különböző nyelven fogják előadni a világ különböző országaiból, köztük Dél-Szudánból és Grúziából érkező társulatok.

Ez lesz az első alkalom, hogy a bárd összes színpadi műve előadásra kerül egyetlen szezon leforgása alatt. Az előadássorozat a kultúra és a művészetek ünneplésének szentelt kulturális olimpia legkiemelkedőbb programjának szánt 2012-es Londoni Fesztivál részét képezi.

Roger Granville, az előadás producere szerint az egyik legnagyobb kihívást az afgán színésznők "beszervezése" jelentette: a három női szereplő egyike - egy afgán menekült - például Kanadából csatlakozott a társulathoz.

Az iszlám radikális változatát képviselő tálibok nyíltan támadták a színházat, és bár a hatalmukat tíz évvel ezelőtt megdöntötték, a színészek, elsősorban a nők még ma is a mozgalom tagjaitól érkező fenyegetésekről panaszkodnak, illetve erős nyomás nehezedik rájuk a színészetet iszlámellenes és túlságosan nyugatias tevékenységnek ítélő családtagok részéről.

Jaber társulatának próbáit és Londonba utazását a British Council kabuli részlege támogatja. A brit kulturális képviselet épülete ellen tavaly augusztusban intézett bombatámadás miatt azonban a színészek úgy döntöttek, hogy inkább Indiában folytatják tovább a próbákat.

"Lassan és fokozatosan megpróbáljuk újraépíteni a háborúban elpusztított művészetünket és színházunkat" - mondta el a darab egyik főszereplője, Nabi Tanha, akit az Oscar-díjra jelölt Papírsárkányok (The Kite Runner) című afgán filmben ismerhetett meg a nyugati közönség.

süti beállítások módosítása