Államilag támogatottá avanzsálhat Balikó várszínháza

Állami támogatást is kaphat a Balikó Tamás vezette Siklósi Várszínház, ha sikerül regisztráltatni magukat nyári színházként.

A bama.hu cikkeiből:

A jelenről

Közvetlen állami támogatást is kaphat ettől az évtől a siklósi várszínház, ha sikerül regisztráltatni magukat nyári színházként, ehhez első körben az kellett, hogy ennek megfelelően módosítsák a Siklósi Várszínház Nonprofit Kft. alapító okiratát – nyilatkozta Balikó Tamás a kft. ügyvezetője. Kezdeményezésére ez csütörtökön este, rendkívüli képviselő-testületi ülésen megtörtént, és immár a színház a főtevékenységük. Balikó Tamás egy éve irányítja várkapitányként a céget, és ezalatt hozott össze egy nyári várszínházat, ám a regisztráció hiánya miatt állami támogatást nem kaphattak. Erre most nyílt esély, ami milliókban mérhető.

Balikó kiemelte: ahogy mástól, úgy az önkormányzattól sem kap – és nem is kapott – támogatást a várszínház kft. A siklósi önkormányzat cégeként tagi kölcsönt ugyan felvettek, de a saját bevételeikből, elsősorban a vár és a színház jegybevételeiből élnek. A várkapitány kiemelte, hogy ekként ő nem önkormányzati alkalmazott. Idén nyárra egyébként még több színi előadást terveznek, és a tavalyi 3000 forintos jegyárat 2800-ra csökkentik.

BALIKO-TAMAS

Az előzményekről

Az új intézkedésre azért is szükség volt, mert a nyári színház több mint húszmilliós veszteséget termelt tavaly, így februárban 14 pontból álló határozatot hozott a Siklósi Várszínház Nonprofit Kft. gazdálkodásával összefüggésben a helyi képviselő-testület. Úgy döntöttek, hogy nem adnak több kölcsönt a tavalyi négymilliós tagi kölcsön mellé, a várszínház kft.-nek a mindennapi pénzügyi gondok kezelésére. Havi bruttó 500-ról 400 ezerre csökkentették márciustól Balikó fizetését, és megszabták, hogy a többi vezető sem kereshet többet havi bruttó 280 ezernél. Emellett felszólították Balikót, hogy lehetőség szerint helyieket alkalmazzon a 100 százalékos siklósi önkormányzati cégnél, és próbálják meg betartani az uniós és a norvég pályázatnál leírt vállalásokat.

A bama.hu értesülése szerint erre foglalkoztatotti létszámra céloztak, mert néhány fővel egyelőre kevesebben dolgoznak a kft-nél, mint amit a pályázati vállalás megkövetel. És szóba került az is, hogy a pécsi nemzeti volt igazgatója jogtalanul vett fel költségtérítést, amit vissza kell fizetnie. Azt is kifogásként említették, hogy az ügyvezető szerintük keveset tartózkodik Siklóson – bár tudnivaló, hogy a szakember úgy vállalta a munkát, hogy a színházi szezonban másutt is dolgozik, rendez, egyetemen tanít.

Balikó Tamás év elején hangsúlyozta, hogy a veszteségből mintegy tízmilliót a szükséges eszközbeszerzés – színpad-, fény- és hangtechnika – jelentett, ami hosszú távú befektetés. Mindemellett szerinte sok tényező hátráltatta az eredményes működésüket, az elhúzódó felújítás, vagy hogy végül egy fillért sem kaptak marketingre, pedig előtte 40, később 15 milliót ígért e célra az önkormányzat.

Balikó ma sem érti, hogy kinek és miért állt érdekében botrányt kirobbantani az ő és kollégái költségtérítése miatt, ugyanis a beadott és a képviselő-testület által is megszavazott üzleti tervben szerepelt költségtérítés, amelyet teljesen ki sem használtak.

Habár Balikó Tamás szerint az üzleti tervvel a költségtérítést is megszavazták a képviselők, és több kollégája munkájához elengedhetetlen a telefon és az autó, visszafizeti a kifogásolt néhány százezres költségtérítést, ezen nem kíván vitatkozni. Marenics János polgármester szerint viszont az üzleti tervet felülírja Balikó személyes munkaszerződése, amelyben kikötötték, hogy ő költségtérítést csak külön megállapodás útján vehet fel, és ilyen nem köttetett.

Forrás: bama.hu

süti beállítások módosítása