Ománi vendégjátékra készül a budapesti operaház

A Magyar Állami Operaház 26 énekkari és 42 zenekari művésze az ománi fővárosba, Maszkatba utazik, hogy a tavaly októberben megnyílt ottani Királyi Operaházban Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékát két estén - március 23-án és 24-én - bemutassa.

A női főszerepet, Konstanzét a világhírű szoprán, Elena Mosuc, Blondét Rácz Rita énekli. Ozminként a legendás basszus, Kurt Rydl hallható, Belmonte Rainer Trost, Szelim basa Franz Tscherni lesz, Pedrillót pedig Balczó Péter alakítja - jelentették be egy hétvégi sajtóbeszélgetésen. 
A díszleteket - Csikós Attila 2002-es munkáját - már elindították négy tengeri konténerben. Tizenhat, a színpadi technikáért felelős operaházi munkatárs irányítja majd a díszletépítést és a világítást. A színház honlapja szerint a két előadásra már minden jegy elkelt. Mint a sajtótájékoztatón ismertté vált, a térség kulturális, politikai és gazdasági elitje lesz jelen a két estén.
Káel Csaba elmondta, hogy egy nemzetközi tanácskozáson váltottak szót Ahmed Abouzahra művészeti tanácsadóval a még megnyitás előtt álló maszkati operaház és a Művészetek Palotája közti együttműködés jövőjéről. Nyolc nemzetközi ajánlat közül döntöttek végül a Szöktetés a szerájból mellett, amely egyébként Káel Csaba rendezése volt a budapesti operaházban 2002-ben, a produkciót - mint akkor - most is Vashegyi György vezényli. A turné a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház együttműködésében jön létre. 
Ahmed Abouzahra Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanult zongora szakon. A kairói operaházzal esztendők óta kapcsolatban áll, de részben személyes elhatározásból, főként pedig az új operaház megnyitásával szeretne hidat építeni az arab és európai kultúra között. 
Bár ő Németországban él, úgy véli, hogy noha hazája őrzi a hagyományokat, mégis igen modern és nyitott ország. Szimbolizálja ezt maga épület is, amely építészeti megjelenésében tradicionális, technikailag korszerűen felszerelt. 
Ókovács Szilveszter kormánybiztos hozzáfűzte, a Szöktetés a szerájból című darabot jövő májusban szeretné visszavenni a repertoárra, és tervezi néhány maszkati fellépő meghívást. 
A Maszkati Királyi Operaház (ROHM) első előadása Puccini Turandotja volt október 12-én. A vadonatúj házban Franco Zeffirelli rendezését az Arena Verona Alapítvány közvetítésével állította színpadra. Az előadást Plácido Domingo vezényelte.

süti beállítások módosítása