Akárki hivatása - bábos moralitás és platformjáték

Március 13.-án kerül színpadra a MU Színházban az Akárki hivatása című, felnőtteknek szóló bábjáték a Füge Produkció bemutatásában.

 Az Akárki hivatása egy új bábszínházi gondolkodás kezdetét jelentheti Magyarországon, amely a bábjátékos szakma nagyjainak (Blattner Géza, A. Tóth Sándor, Moholy-Nagy László) méltatlanul mellőzött bábszínházi esztétikáját -az anyag (mint forma és minőség) drámája, ritmikus absztrakció, tér és figura- gondolja újra. Olyan saját utakat kereső, fiatal képzőművészek, zenészek és színházi emberek közös munkája ez, amely a bábszínház műfaját összművészeti formában, új hangon szólaltatja meg.

Az előadás missziója, hogy a kortárs, felnőtteknek szóló bábjáték Budapest kulturális palettáján állandó színként jelenjen meg, és a műfaj lehetőséget kapjon közönségének kinevelésére.

akarki

Az előadás témája egy olyan test nélküli utazás, amiről a halál közeli élményben részesült emberek adnak számot, akiknek az egész életük lepergett a szemük előtt. A „kétszer született emberek” az átélt események hatására sok esetben változtatnak szokásaikon, és más morális szinten folytatják életüket. Az előadás a XXI. századi ember hétköznapjainak hiábavalóságáról és a közösségi felelősségvállalás hiányáról szól. Kritikájának középpontjában a fogyasztói társadalom, a rá jellemző felesleges tárgyhalmozás és a környezetet elpusztító globális tendenciák.

Az előadás szövegkönyvének alapja egy XV. századi angol moralitás, egy ismeretlen szerző Everyman című írása, illetve a szöveg további feldolgozásai (középkori szövegemlékek, Hugo von Hoffmanstahl, Philip Roth, Kárpáti Péter). Az Akárki hivatása az Akárki-történet modern adaptációja.

Plakt_Akrki

Füge Produkció:

Akárki hivatása

-bábos moralitás és képernyőváltós platformjáték-

Színészek, bábmozgatók:  Makra Viktória, Erdei Gergő, Pestalics Benjámi, Szolár Tibo

Tervezők: Klisics Petra, Kozma Andrea, Szabó Ágnes Anna, Kalmár Bence, Paráda Zsolt

Szöveg: Tóth Réka Ágnes

Zene: Bartha Márk

Képi arculat, dokumentáció:  Bartha Máté

Rendezés, koncept: Kovács Tamás

Előadások:

- március 13. - 20.00. – MU Színház (1117, Budapest,  Kőrösy József utca 17.)

- március 20., 29. – Eötvös 10 (1067, Budapest,  Eötvös utca 10.)

- április 23.– Artus (1116, Budapest,  Sztregova utca 3.)

süti beállítások módosítása