Az eredeti Hamlet - Bűnügyi tragikomédia Szabadkán

Március 6-án 19.30 órai kezdettel tartja az idei évad második bemutatóját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Az eredeti Hamlet címmel egy bűnügyi tragikomédia kerül színre. Mezei Kinga rendezésében Béres Márta, Mezei Kinga, Csernik Árpád, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Molnár Zoltán és Ralbovszki Csaba játszik.

Az adaptációról

Mezei Kinga fél éve tért vissza a Vajdaságba, azóta csatlakozott a KDSZ-hez. Színészként már bemutatkozott a szabadkai közönség előtt, március 6-án pedig Az eredeti Hamlet című bűnügyi tragikomédiával rendezőként is debütál. Szabadka alternatív színházában ritkán fordul elő, hogy klasszikus drámát dolgozzanak fel. 
Az előadás színpadi adaptációját az eredeti Krónika (Gesta Danorum), valamint William Shakespeare drámája alapján Mezei Kinga és Góli Kornélia készítette, de ebben az esetben nem az eredeti Hamletre kell számítanunk. A produkció szövegében hozzávetőleg 70 százalékban megegyezik a jól ismert filozófikus drámával, viszont a dramaturgia során több dolgot kihagytak belőle, illetve megerősítettek egy olyan szálat, amitől Shakespeare klasszikusa bűnügyi tragikomédiává válhatott. Hogy mit is takar ez pontosan, a rendező nem árulta el, a színészek bevallása szerint azonban egy valóban izgalmas műsorra számíthat a közönség.
Az eredeti Hamlet előadás minimális költségvetésből, Szabadka Város támogatásával jöhetett létre. A bemutatóra március 6-án kerül sor, a repríz pedig március 27-én lesz látható a Kosztolányi Dezső Színház színpadán.

Alkotók a darabról:

"Azért a Hamletet választottam, mert egyrészt szerettem volna tapasztalatot szerezni egy klasszikus darab elkészítésében, másrészt ezekkel az emberekkel szerettem volna együtt dolgozni egy klasszikus darabon. Az eredeti Hamlet című előadás klasszikus, de mégsem. Góli Kornélia dramaturggal a darab mögé gondoltunk. Nagyrészt megmarad a shakespeare-i szöveg, de van, amit mi költöttünk hozzá. Azt vizsgáltuk, hogy hogyan történhettek volna másként az események, és megerősítettünk egy szálat, Horatio vonalát. A történetet egy másik oldalról közelítettük meg, és ez egy bűnügyi tragikomédiát rajzolt ki. Nagyon örülök a színészek hozzáállásának, dramaturgiai megoldásokban az ő véleményeiket is kikértük" – nyilatkozta a rendező, aki nemcsak rendezőként és színészként vett részt a munkában, hanem ő tervezte a jelmezeket és a díszletet is.

Béres Mártának azzal, hogy Opheliát alakítja – ahogy fogalmazott –, a szereprémálma vált valóra. Szerepálma ugyanis nincs, ám szereprémálma volt, éppen az, amelyben most találta magát, de mint mondta, megszerette ezt a szerepet.

– Nagy volt ez, s megint sokat tanultam. Úgy gondolom, hogy bárki bármilyen szerepet kap egy Shakespeare-ből, csak tanulhat belőle, önmagáról is. Szeretek az antik görögséggel és a reneszánsszal foglalkozni, mert az ezzel való foglalkozás gazdagít és nemesít, és sohasem lehet ez a korszak túlhaladott, mert örök érvényű igazságok fogalmazódtak meg akkor – mondta a színésznő.

Ezt támasztotta alá Mészáros Árpád is, amikor azt mondta, hogy Hamlet mindig aktuális tud lenni, még akkor is, ha nehéz újdonságokat mondani róla. Mikes Imre Elek úgy véli, az előadás már csak azért is izgalmas, mert csupán nyolc emberrel nyúltak hozzá egy ilyen sokszereplős klasszikus darabhoz. Ralbovszki Csaba pedig sokat sejtetően csak annyit osztott meg velünk, hogy ő kicsit más Horatio lesz ahhoz képest, ahogyan azt Shakespeare elképzelte.

forrás: magyarszo.com, vajma.info

süti beállítások módosítása