Szétfeszítésről, összehúzásról - Utazás az éjszakába Veszprémben

Eugene O’Neill:Utazás az éjszakába című tragédiáját mutatja be Veszprémi Petőfi Színház március 10-én, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A darabot Dömölky János állítja színpadra. Az előadás érdekessége, hogy a produkcióban szerepel Fazekas István, Jászai Mari-díjas színművész, aki 1985-től 1994-ig volt a teátrum tagja.

Dömölky János a darabról
Dömölky János nem először rendez a Veszprémi Petőfi Színházban. A teátrumban 1981-ben állította színpadra a Sirály című előadást.
"Úgy érzem, hogy abban a szörnyű színházi világban és helyzetben, amely létrejött az országban, helye van egy igazi fajsúlyos darabnak is. (...) Ez egy remek, világhírű darab, még soha nem rendeztem meg sehol. Nehéz, nagy feladat színész és rendező számára a mű. O’Neill ebben a tragédiában gyakorlatilag saját magának és legszűkebb családjának könyörtelenül fájdalmas portréit írta meg. Az anya morfiummámorban, az apa és a két fiú kétségbeesett részegségben él, az emberi kapcsolatok mélysége tárul elénk, miközben utaznak a semmibe, az éjszakába. Mindig is érdekelt ez a világ, ezért is választottam azt, hogy ezt a darabot állítom itt színpadra" - hangsúlyozta Dömölky János. A rendező nem először dolgozik már együtt a főszerepet alakító Fazekas Istvánnal, aki Szalma Tamás helyére érkezett a produkcióba.
proba
Fazekas István főszereplő az előadásról
Fazekas István, a férfi főszereplő úgy gondolja, hogy ez a darab - mint a jó művek általában -  mindig aktuális tud maradni.
"Az életben jelen lévő problémákról is szól ez a mű, olyanokról, amelyek bárki családjában előfordulhatnak. Kicsiben és nagyban egyaránt. Igazságról, hazugságról, árulásról, megbocsátásról, szeretetről, emberi kapcsolatok szétfeszítéséről, illetve összehúzásáról" - hangsúlyozta Fazekas István.  
"Nagyon örülök annak, hogy újból Veszprémben játszhatom, meghatározó éveket töltöttem el ebben társulatban, a feleségemet is itt ismertem meg. Furcsa érzés ennyi idő után újra itt lenni, sok-sok emlék jut az eszembe. Dömölky Jánossal legutóbb Nyíregyházán dolgoztam együtt a Parázs és más című Márai Sándor darabban, ám még régebb óta ismerjük egymást. A nyolcvanas években én voltam a rendezőasszisztense a Magyar Televíziónál. Bízom abban, hogy a közönség számára igazi színházi élményt, mély és elgondolkodtató előadás tudunk nyújtani" - mondta Fazekas István.
1
Eugene O’Neill: Utazás az éjszakába
Fordította: Vas István
James Tyrone   Fazekas István
Mary Carvan Tyrone   Bajcsay Mária
Jamie Tyrone   Gere Dénes Ákos
Edmunk Tyrone   Horváth Zoltán
Cathleen, konyhalány   Főző Ditta
Díszlettervező és rendező: Dömölky János
Dramaturg: Tolmár Kata
Rendezőasszisztens: Péti Krisztina
Súgó: Szafner Györgyi
Bemutató:
2012. március 10. 19 óra
Veszprémi Petőfi Színház
Latinovits-Bujtor Játékszín

süti beállítások módosítása