75 éves a Nemzet Színésze - A színész Királyt köszöntjük

Március 6-án, kedden hetvenöt éves Király Levente Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, aki a vidéki színművészek közül eddig egyedüliként érdemelte ki a Nemzet Színésze elismerést.

A színész Király pályájáról:

1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, friss diplomásként – mivel akkoriban a vidéki gyakorlat kötelező volt – két évre Szegedre szerződött. De annyira megszerette a Tisza-parti várost, hogy 53 év után is a társulat meghatározó tagja maradt. Bár többször hívták máshova, Király Levente mindig nemet mondott.

kiralylevente

A Szegeden töltött több mint fél évszázad alatt az operaszerepek kivételével jóformán mindent fontosabb szerepet eljátszott. Alakításainak listája csaknem harminc oldalt tesz ki. Volt Mercutio a Rómeó és Júliában, Sir John Falstaff a IV. Henrikben, megformálta Figarot, játszott a Cseresznyéskertben, az Éjjeli menedékhelyben,  volt Galilei és Svejk, életre keltette Mikszáthot, de számos zenés darabban is szerepelt:  fellépett a Hegedűs a háztetőn, Chicago, Jézus Krisztus szupersztár, La Mancha lovagja és a My Fair Lady előadásaiban is.
A Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a Dóm téren is fellépett a Cyrano de Bergerac és a La Mancha lovagja előadásaiban. Több magyar filmben is jelentős szerepet játszott. Budapesti színházakban is gyakran játszott vendégként, legutóbb a Vígszínházban.
1967-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1986-ban érdemes művész lett, a Kossuth-díjat 2003-ban vehette át. 2006-ban a Nemzet Színészévé választották, a vidéki művészek közül elsőként és mindmáig egyedüliként. A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, 2007-ben Szeged díszpolgára lett.
Boldog születésnapot!

A színészről saját szavaival:

kiralykicsA képre kattintva a teljes szöveget elérheti.

 

Történetek Király Leventéről:

kiraly

Forrás: OSZMI, Színház.hu

süti beállítások módosítása