Stohlt még nem veheti vissza a Nemzeti

Nem fogadhatja még vissza a Nemzeti Színház a börtönből szabadult Stohl Andrást. A közalkalmazotti viszony létesítéséhez ugyanis erkölcsi bizonyítvány szükséges, a színész viszont jelen pillanatban büntetett előéletűnek számít.

“Közalkalmazotti jogviszony létesítésekor a büntetlen előélet igazolására a tiszta erkölcsi bizonyítvány alkalmas. Abban az esetben, ha valaki korábban büntetve volt, a tiszta erkölcsi bizonyítvány feltétele, hogy a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól mentesüljön” – nyilatkozta dr. Sebesi Csaba munkajogi szakértő.

Dr. Gerencsér András a Borsnak elmondta,Stohl Andrást öt hónap után feltételes szabadlábra helyezték ugyan, de jelen pillanatban büntetett előéletűnek számít. Ez alól háromféleképpen mentesülhet. A törvényi mentesülés esetében miután kitöltötte az ítéletben szereplő tíz hónapot, az azt követő három év után ez automatikusan bekövetkezik. Bírósági úton szintén a tíz hónap kitöltése után, kérelemre mentesülhet. A kegyelmi mentesülés esetében pedig a köztársasági elnökhöz fordulhat, aki ezt még akkor is engedélyezheti, hogyha a törvény szerint nem volna helye” – árulta el a büntetőügyekben nagy tapasztalattal rendelkező ügyvéd.

stohlll

Stohl természetesen vállalkozóként, megbízással vagy egyéb módon felléphet a Nemzeti Színházban, a társulatnak azonban mindaddig nem lehet tagja, míg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól nem mentesül.

A Nemzeti Színház közleménye szerint két olyan előadást is műsorra tűznek, amit az elmúlt 5 hónapban nem láthatott a közönség. Stohl az Úri muri április negyedikei előadásával tér vissza a színpadra.

Stohl egyelőre az RTL Klubnak nyilatkozott. Fókusz riporterét a színész otthonában fogadta pár percre:
"Nagyon jól vagyok! Azt gondolom, hogy lezárult egy olyan korszak, amire szükég volt. Mókás volt a börtönben arról értesülni, hogy mik történnek velem odabent, pedig nem adtam senkinek interjút, nem beszéltem senkivel, ehhez képest dőltek a cikkek." Azt mondta, tele van történetekkel, de az elmúlt 5 hónapról mégsem szeretne beszélni: "Hízelgő, hogy az emberek kíváncsiak, de akkora felhajtás van most körülöttem, hogy nem lenne okos, szimpatikus dolog, és nekem sem tenne jót, ha folyamatosan interjúkat adnék."

Stohl mindenkit arra kért, hogy adjanak neki egy kis időt, tartsák tiszteletben a magánéletét: "Szeretnék egy pici időt kapni, hogy a családommal legyek, és magamban is rendezzem a dolgokat, bár nincsen baj! Nincs szükségem pszichológusra sem a hírekkel ellentétben. Jó lenne, ha ezek után az lenne a hír, hogy Stohl András dolgozik és sikert sikerre halmoz."

Forrás: Bors, RTL Klub

süti beállítások módosítása