“Mária összetett karakter” – A régi nyár próbáján jártunk

Már készül A régi nyár a Jászai Mari Színházban. A Békeffi-Lajtai operettet Peller Károly rendezi Tatabányán, a premier március 24-én lesz. A próbán jártunk, ahol a rendező és a primadonna, Kalocsai Zsuzsa is mesélt a darabról és az előkészületekről.

A régi nyár második felvonásának próbájában is kiderült az örökérvényű igazság; operettet csak jókedvűen, vagy sehogy. Miközben a Trafinát alakító Spindler Béla azon poénkodik, hogy az asztalra készített virágot vajon megegye e, vagy inkább tolja arrébb, az operett primadonnája Kalocsai Zsuzsa közbeszól, hogy ő bizony annak idején a homokot is megkóstolta az aktuális jelenet kedvéért.

reginyar-forgofoto

A darabot 1928-ban a Budai Színkör mutatta be, A régi nyárhoz kapcsolódó kedves anekdotát pedig a mai napig gyakran emlegetik a primadonna kiválasztása kapcsán. Történt ugyanis, hogy Lajtai Lajos és Békeffi István Fedák Sárinak írt egy zenés történetet, ám a művésznő túl drágán vállalta volna a szerepet ezért igazgatói részről Honthy Hannára esett a választás. Ám Békeffi attól tartott, hogy Honthy sértve érzi majd magát az idősödő édesanya karaktere miatt. A művésznő azonban azonnal igent mondott Mária szerepére és A régi nyár hangos sikert aratott. A Budai Színkör előadásában nem csak Honthy Hanna volt az egyetlen sztár akkoriban, Gózon Gyula és Békeffi felesége, Turay Ida - a 20-as, 30-as évek egyik kedvenc színésznője - is kirándult az operettben, mely azóta is igazi közönség kedvenc.

FF_736-reginyar-forgofoto-reginyar-forgofoto-3jpg

"Annak idején pont Tatabányán láttam a darabot Felföldi Anikóval és nemrég a Komáromi Jókai Színházban is megnéztem Nagy-Kálózy Eszterrel a főszerepben. Mindkét előadás nagyon tetszett, és amikor felkértek a rendezésre, biztos voltam benne, hogy olyan operettet választok, melyben Kalocsai Zsuzsa lehet a primadonna. A régi nyár Máriájának nagyon jó színésznőnek kell lennie, Zsuzsi ilyen." – mesél a kezdetekről a rendező. " A Jászai Mari Színházban nincs külön ének- és tánckar ezért olyan produkcióban gondolkoztam, ami nem feltétlenül grandiózus, de mindenképp szórakoztató."

Peller Károly azt is elárulta, hogy a Honthy Hanna megkeresésével kapcsolatos anekdotából kialakuló félsz fel sem merült benne, mert Kalocsai Zsuzsát már az operett akadémián is rendezte. "Ráadásul a Tündérlaki lányokban játszotta  Zsuzsi első anya karakterét. Ám nagyon örült neki, akár csak A régi nyár Máriájának." – avat be Károly. "Ez az előadás csak annyiban lesz modern, hogy pörgős, jó hangulatú produkciót viszünk színre. Manapság alkalmazkodnunk kell a videoklipek és a reklámok világához, így felgyorsulnak a jelenetek, rövidebbek a prózai részek. Amúgy nem változtatunk semmin, a jelmezek is a 20-as évek világát elevenítik fel. Ebben a régi-új szép mesében a szerelem győz természetesen." – folytatja a rendező, aki nagyon élvezi az új "szerepkört", mert mint mondja, a színészek megbíznak benne és nagyon jó hangulatban telnek a próbák.

FF_586-reginyar-forgofoto-reginyar-forgofoto-4

Kalocsai Zsuzsával, A régi nyár primadonnájával szintén a jól ismert anekdotáról beszélgetünk, a Honthy féle felkérésről. "Öt évvel ezelőtt keresett meg Peller Károly először egy hasonló szerepre és arra is boldogan mondtam igent. Ráadásul Máriát eljátszani összetett feladat, nem egy általános primadonna szerep, mert itt nem önzően a saját boldogságomért harcolok, hanem a gyermekeméért." – meséli a művésznő. Kitérünk arra is, hogy szubrettként vagy primadonnaként „befutni" nem csak hangi adottságoktól függ, hanem alkati kérdés is. "A primadonnának nőies kisugárzása van, olyasfajta habitusa, amire születni kell. Persze vannak más feltételei is, klasszikusan képzett hang kell hozzá. Fontos, hogy a megjelenésében elegáns legyen, nem mindegy mit visel. Bár ha belegondolok, igazából a szívem mélyén én szubrett vagyok." – nevet Kalocsai Zsuzsa. "18 évesen láttam először operettet, a Marica grófnőt és annyira megragadott a hangulata, hogy azt hiszem nem is tudtam volna elkerülni a sorsomat. Az operett játszás azonban változott az elmúlt években. Mivel az egész élet felgyorsult, alkalmazkodott ehhez. A régi operetteket ma nem is tudnánk végigülni." – meséli A régi nyár Máriája, Kalocsai Zsuzsa, aki nagyon örül annak, hogy a Lajtai-Békeffi darabot Peller Károly rendezi, mert fiatalos szemléletének köszönhetően szereplőnek és a nézőnek is egyaránt élvezetes lesz az előadás.

reginyar-forgofoto-reginyar-forgofoto-2

A régi nyár története:

Az ünnepelt primadonnáról senki nem hinné el, hogy már férjhez adandó lánya van. Igaz, Mária sem veri nagy dobra, egy svájci intézetben bújtatja a lányát, mert szeretné megóvni a férfiaktól, pontosabban a csalódástól... A neveletlen lány azonban se szó se beszéd hazatér, és alig várja, hogy találkozzon a szerelemmel. Mindeközben felbukkan Mária életében a régi nagy szerelem. Visszahozható-e az a régi nyár? Újrakezdődhet-e egy rég lezárt történet? Egymásra találnak-e a boldogságkeresők? Erre is választ kapunk a Jászai Mari Színházban március 24-től.

reginyarplakat2

Szereposztás

Mária, híres színésznő Kalocsai Zsuzsa

Mimóza, öltöztetőnő Szulák Andrea

Zsuzsi, Mária lánya Ágoston Kati

Trafina, Mária szegény rokona Spindler Béla

Báró Jankovich János Virágh József

Miklós, Báró Jankovich fia Juhász Levente

Kitty , a revűszínház görlje Trecskó Zsófia

Lulu , a revűszínház görlje Juhász Diána

Konferansz Maróti Attila

Főpincér Maróti Attila

rendező Peller Károly

díszlettervező Iszlai Zoltán

stylist Böhm Katalin

zenei vezető Mihalics János

karmester Mihalics János

koreográfus Balogh-Barta Viktória

koreográfus asszisztens Réz Adrienn

ügyelő Szilágyi Yvette

súgó Dobos Erika, Deme Zsófia

rendezőasszisztens Széplaky Petra

süti beállítások módosítása