Down-szindróma Fesztivál Bécsben

Március 21-ig tart az osztrák fővárosban első alkalommal megrendezett Down-szindróma Fesztivál, amelynek keretében színházi és táncelőadások, performanszok és egy szimpózium várja az érdeklődőket.

Mivel az ENSZ idén ismeri el hivatalosan is a Down-szindróma Világnapjaként március 21-ét, az osztrák főváros egy egész fesztivállal hívja fel a társadalom figyelmét a szindrómával élők mindennapjaira, problémáira, vágyaira.

A 2012. március 21-ig tartó rendezvénysorozatot az osztrák I Dance Company jegyzi, amelyben a Down-szindrómától érintett és nem érintett művészek dolgoznak együtt. Az előadásoknak a Kasino am Schwarzenbergplatz és a Wiener Kammeroper ad otthont, a fesztivál a különböző művészeti ágak – tánc, színház – ötvözésére épít.

IDanceCompany_JuergenHammerschmid_1I Dance Company (fotók: ComPRess)

A szerelem nevében című produkcióban – amely március 16. és 18. között látható –, az osztrák társadalmat élesen kritizáló műveiről híressé vált író, Peter Turrini mesél Down-szindrómás művészek segítségével a szerelem eufóriájáról, az első parányi kételyfoszlányokról, majd az azt követő mindent felörlő harcokról.

Az Egyéjszakás kaland Istennel című előadás egy félelemmel, reménnyel és szerelemmel teli világba enged bepillantást: egy örömlány egy éjszakára egyedül marad Istennel, és a lehetőséggel, hogy végre mindent megkérdezhessen. De vajon megteszi-e? Március 9-én megtudhatjuk a választ.

Válhat-e művész egy Down-szindrómásból? Képes-e önálló műalkotások létrehozására? – ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Tehetség és/vagy fogyatékosság? címmel megrendezett szimpózium március 18-án.

Szerelem_VolkerTenta_1A szerelem nevében

A programot a berlini RambaZamba társulat március 15-i vendégjátéka egészíti ki. A már egész Európát bejárt művészek Schubert Téli utazás című dalciklusának adaptációjával, viccel, gyengédséggel és végtelen fantáziával harcolnak az emberek szívében eluralkodó jégkorszak ellen.

Részletes programot itt talál: http://www.ifestival.at/

süti beállítások módosítása