Vidnyánszky lett a Színházi Intézet igazgatója Kaposváron

Vidnyánszky Attilát választották a Kaposvári Egyetem színházi intézetének vezetőjévé. A debreceni színház igazgatója eddig nem tanított az intézményben, azonban címzetes tanári kinevezést kapott, amit a szeptemberi tanévnyitón vett át a rektortól.

"Régi vágyam, hogy újra taníthassak"

Az intézményvezetői posztra Vidnyánszky mellett Csáki Judit, a színházi tanszék jelenlegi vezetője jelentkezett, aki a Színház.hu megkeresésére korábban elmondta, hogy az egyetem nyilatkozattételi, rektori rendelete értelmében nem áll jogában nyilatkozni a pályázatról. Vidnyánszky Attila a Kaposvár Most értesüléseit megerősítve elmondta, reméli, hogy hamar meg tudja valósítani elképzeléseit, melyet a Színházi Intézet igazgatói posztjára kiírt pályázatában felvázolt. "Nagy kihívásnak tekintem, és régi vágyam, hogy újra taníthassak. Már tanítottam Kijevben, iskolát akartunk csinálni Debrecenben is, de a ott realitások felülírták szándékainkat. Most ez egy lehetőség arra, hogy megvalósíthassam terveimet, amelyeket 5-6 éve dédelgetek" - nyilatkozta a rendező. Mint mondta, pontosan látja azokat a kitörési pontokat, amelyek segítségével egy valóban meghatározó szerepű iskolává, sőt, nemzetközi színtéren is jegyzett képzőhellyé lehet fejleszteni a kaposvári színészképzést.

Vidnyánszky kifejtette, szeretne egy normális, együttműködő munkát kialakítani az ott dolgozókkal, "nincsenek bennem mindent gyökeresen átforgató szándékok". De ahogy a pályázatában is jelezte, új emberekre is szükség van, hiszen kevesen vannak jelenleg a művészképző tanárok. "Mindenképpen nyitni kell külföld felé, mestereket kell hívni. Ehhez nyilván pénz kell, amit valahonnan elő kell teremteni. Ez is a feladataim közé fog tartozni" - nyilatkozta a Kaposvár Mostnak. Arról is beszámolt, hogy "nagyon jó beszélgetéseken van túl" Rátóti Zoltánnal, akivel sok ötletük van. "Csak így vállalhattam ezt a feladatot, így mertem belekezdeni ebbe a munkába. Rendezek is majd Kaposváron jövőre" - mondta Vidnyánszky.

Az előzményekről:

Ahogy arról korábban beszámoltunk,Kaposvári Egyetem művészeti karán, 2011 végén három intézet létesült, amely a Színházi, Mozgókép, Látványtervező, Vizuális Művészeti, Művészettörténet tanszékeket hivatott összefogni. Három önálló, határozatlan idejű közalkalmazotti állást hirdettek meg, bár a somogyi költségvetési szervek közül 875 millió forinttal a legnagyobb adós a Kaposvári Egyetem. A jelentkezőktől, más egyetemek szokásával ellentétben, nem követelték meg a doktori fokozatot.

Lévai András a Kaposvári Egyetem sajtószóvivője februárban azzal indokolta az intézetek kialakításának szükségességét, hogy az érintett tanszékek munkáját egy menedzser típusú vezető tudja a leghatékonyabban összefogni. Azt is hozzátette, a Kaposvári Egyetemnek hosszú távú együttműködési megállapodása van a Csiky Gergely Színházzal, emiatt kézenfekvő az intézet és a teátrum együttműködése is, amelynek ilyenformán a keretei is adottak. Ugyanakkor az egyetem vezetése cáfolta, hogy “az átszervezés esetleg érintené” Csáki Judit posztját.

Arra, hogy a debreceni színházigazgató pályázni kíván az intézet vezetésére, eddig csak a Somogy Tv-nek tett szeptemberi nyilatkozata utalt, melyben úgy fogalmazott: “Amellett, hogy új szakok indultak az idei tanévben a Kaposvári Egyetemen, változások várhatóak a jövőben a színészképzésben is. A szakmának új kihívásoknak kell megfelelnie”. 

Az egyetemmel kapcsolatban nem csak a pályázati eredmény számít újdonságnak, ugyanis a helyi sajtó nemrég arról is beszámolt, hogy az egyetemi szenátus döntött az intézmény 2012-es költségvetéséről is, eszerint idén 8 és fél milliárd forintból gazdálkodnak. Emellett 3 milliárd forint értékű komplex fejlesztés, azaz a Dél-dunántúli Regionális Sertésprogram részeként a Kaposvári Egyetem 422 millió Ft felhasználásával létrehozta Termékfejlesztési és Nyomonkövetési Kutató Központját. Emellett az is kiderült, hogy három terülten fejlesztették a hallgatói szolgáltatásokat és az Európai Unió mintegy 90 millió forintos társfinanszírozásával kialakítottak egy Karrier Irodát. Itt a hallgatóknak segítenek abban, hogy jobban megismerhessék magukat és lehetőségeiket, majd a jövőben állást kapjanak. Diplomás pályakövetési rendszert is létrehoztak, melynek segítségével mérik, hogy a végzett hallgatók közül mennyien és milyen területen helyezkedtek el.

Hamarosan riportot közlünk Csáki Judittal.

Vidnyánszky Attilát keressük e témában.

 

A médiaművészeti intézet élére Baki Péter adjunktust, a vizuális művészeti intézet vezetőjének pedig Jancsikity Lieber Erzsébet docenst nevezte ki a Kaposvári Egyetem vezetése.

süti beállítások módosítása