Mohácsi a Katonában fog rendezni

A jövő héten washingtoni vendégjátékra utazik a fővárosi Katona József Színház, amely ebben az évadban még további három bemutatót is tart.

A színházat több mint egy éve vezető Máté Gábor összegezte az eddigi munkát és a jövőről is beszélt. „Úgy látom, hogy egy színvonalas évad van eddig mögöttünk, amely még izgalmasabbá válik a hátralévő bemutatókkal” - fogalmazott Máté Gábor, hozzátéve: nem minden pontosan olyan, mint amilyennek szeretné, de összességében elégedett azzal, ami eddig történt. Mint mondta, nagy a munka színházban és jól működnek az új kezdeményezések. A látogatottsággal nem teljesen elégedett, némi csökkenés elképzelhető, a pontos adatok az évad végén lesznek meg. Ez talán leginkább a nézők anyagi helyzete miatt alakul így.

mate

Az idei évadról

Az idei évadban A filozófus, a Woyzeck, a Kispolgárok, A mi osztályunk, a Lószúnyog, a Bőrpofa és a Gondnokság című havonta jelentkező színházi sitcom mellett a Musik, Musikk, Musique, a Virágos Magyarország és az Anamnesis című előadásokat tűzi még műsorra a színház. Az igazgató elmondta: a közönség előzetes elképzeléseik szerint fogadja a produkciókat néhány kivétellel. Kifejtette: A filozófust nem kísérleti előadásnak szánták, de a közönség azzá tette, gyanakvóan viselkedik a régi magyar nyelven született művel. „Gothár Péter egyik legizgalmasabb munkája, amelyben rendezői eszköztára a lehető legjobban működött, minden szempontból egészen különleges előadásról van szó” - fogalmazott az igazgató.

A produkciókhoz kapcsolódó programokról, közönségtalálkozókról, nyílt próbákról elmondta: ezek a nézők számára újdonságot jelenthetnek és ezáltal előadásaik vonzása nagyobb lehet. „A nyílt próbákon zsúfolásig megtelik a nézőtér, ez jelzi, hogy a közönség szomjazik a kultúrára, ám lehetőleg úgy szeretne hozzájutni, hogy az ne kerüljön pénzbe” - mutatott rá, hozzátéve, hogy ez persze nem elítélhető, de elszomorító képet mutat.

"Ez nem egy megnyugtató összeg"

A színház fővárostól kapott támogatása az előző évi 473 millió forint helyett az idén előreláthatólag mintegy egy százalékkal magasabb, azaz messze elmarad az inflációtól is. „Kapunk támogatást, de az nem egy megnyugtató összeg” - fogalmazott Máté Gábor. Mint mondta, a főváros a kisebb színházak életben maradását biztosítja a nagyobb és a szórakoztatóbb jellegű színházaktól elvett összegekkel.

Kiemelte: a jegyeladásból származó bevételből a mindennapi működést megpróbálják biztosítani, emellett amire leginkább támaszkodhatnak, az az előadóművészeti törvény alapján a cégektől kapható támogatás. Máté Gábor elmondta: az ideinél egy-két bemutatóval kevesebbet tart a színház a jövő évadban. Kifejtette: egészen másfajta szervezési gondolkodást követel a mai gazdasági helyzet. A közönség jönne színházba, de nagyon megfontolják az emberek, ha csak egyszer jöhetnek, akkor mire adják ki a pénzt. Ha úgy érzik, hogy azon az estén inkább gondtalanul szeretnének szórakozni, akkor tartalmasabb előadásokra kevesebbszer tudnak eljönni - tette hozzá.

Mohácsi is a Katonába érkezik

Az igazgató elmondta, hogy a jövő évad műsorterve kezd körvonalazódni: most először Mohácsi János is rendez egy darabot a Katonában, mint megjegyezte, ennek már itt volt az ideje.

Máté Gábor szólt arról is, hogy jövőre 30 éves lesz a színház, de nem szándékuk hivalkodó ünneplést csapni. A tervek szerint az átalakított előcsarnokot és a kávéházat megnyitják a 30. évfordulóra, valamint megpróbálják felkeresni azokat a Katona-rajongókat is, akik egyidősek a színházzal. Azon a napon pedig, amikor 30 éves lesz a színház, saját életükre reflektáló, egy alkalommal látható előadást mutatnának be.

Washingtonban vendégeskednek

A színház vendégjátékra készül: a jövő héten Washingtonban a Budapest-Prága-Bécs fesztiválon játsszák a Cigányok című darabot, emellett több külföldi meghívásuk van: a Woyzeck Nagyszebenbe utazik májusban, a Ledarálnakeltűntem júniusban Brnóba, a Budapesten áprilisban utoljára látható Ivanovnak pedig három meghívása is van a következő szezonra.

A március 31-én tartandó színházak éjszakájára a Katona is készül: színházi "peep-show" és koncert is várja a közönséget. Az eseményen a budapesti színházak együtt vesznek részt.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása