Helen Mirren jelenlétében mutatták be Szabó István új filmjét

Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznő jelenlétében mutatták be Szabó István filmrendező új filmjét, Az ajtót szerda este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A film díszbemutatóján  részt vett többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Rákay Philip, az m1/m2 televízió intendánsa és Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára. Jelen volt Koltai Lajos operatőr-filmrendező és Jancsó Miklós filmrendező is.      
A vetítéssel egy időben zajló sajtótájékoztatón Szabó István elmondta: Martina Gedeck, aki az egyik főszerepet, Magdát alakítja Szabó Magda önéletrajzi ihletésű filmjében, sms-ben fejezte ki sajnálkozását, hogy színházi elfoglaltságai miatt nem lehet személyesen jelen a bemutatón.
Helen Mirren brit színésznő kifejtette, élete legfontosabb és legnehezebb szerepének tartja Emerenc figuráját, a forgatás során ügyelt arra, hogy a figura titokzatosságát, sokoldalúságát is megmutassa. A szerep nehézségét abban látta, hogy a történet Magyarországról és Kelet-Európáról szól, szeretett volna "korrekt és igaz módon" Emerenc bőrébe bújni.

heleneperjes A színésznő arról is beszélt, hogyan készült a szerepre, mint fogalmazott, megpróbált emlékeiből építkezni, de emellett sok történelmi tárgyú könyvet is elolvasott. Felidézte első, a velencei filmfesztiválon tartott kosztümpróbáját, például azt, hogy a csillogó filmsztár-öltözet után bújt először Emerenc ruháiba. "A fejemre raktam a kendőt, és egy kelet-európai asszony nézett vissza a tükörből" - fogalmazott. 
Kitért arra is, hogy Szabó Istvánt nemcsak az egyik legjobb magyar, de a világ egyik legkiemelkedőbb filmrendezőjének tartja, ezenkívül méltatta a magyar színészek elmélyültségét, valamint az operatőr, Ragályi Elemér munkáját is. Elmondta: számára a film legmélyebb jelentése az, hogy az előző generációk, illetve azok szenvedése, bátorsága előtt tiszteleg.
Szabó István arról beszélt, hogy számára egyértelmű választás volt Helen Mirren, hiszen Szabó Magda regényében  királynőként jellemzi Emerencet. "Ezt a sugárzást nem lehet eljátszani, ez vagy van, vagy nincs" - méltatta brit színésznőt a rendező. 
Az Oscar-díjas alkotó elmondta, számára nagyon fontos témákról szól Az ajtó, olyan kérdéseket vet fel, mint hogy be lehet-e avatkozni egy másik ember életébe, mennyire törékeny két ember közti kapcsolat, illetve, hogy el szabad-e engedni egy másik ember kezét, ha kifejezetten ezt kéri. "És árulás-e megmenteni?" - tette fel a kérdést Szabó István. 

helenszabo Eperjes Károly, aki a filmben Tibort, Magda férjét játssza azt mondta, számára maga a forgatás volt a legmaradandóbb élmény, valamint felidézte, hogy  többször elérzékenyült az  alkotás mélysége láttán. Szerinte a legfontosabb kérdés az, hogy film üzenete eljut-e az emberekhez, van-e elég érzékenység Európában annak megértéséhez.
Hábermann Jenő, a film producere, a film ötletgazdája pedig arról beszélt, hogy régi barátság fűzte az írónőhöz, és megígérte neki, hogy  egyszer filmre viszi Az ajtó című regényét.  Szabó Magdának nem ez a legkönnyebben megfilmesíthető regénye, de ugyanakkor ez a legszebb - jelentette ki. 
Az ajtót csütörtöktől vetítik a magyar mozik.

süti beállítások módosítása