Néptáncantológia szombaton a Budapesti Operettszínházban

A Kárpát-medencéből érkező néptáncegyüttesek veszik birtokba szombaton a Budapesti Operettszínházat, amelynek színpadán a tavaly bemutatott legjobb koreográfiákat ismerhetik meg az érdeklődők a délelőtt tizenegy órától és este hat órától kezdődő ifjúsági, illetve felnőtt Néptáncantológián.

A kezdeményezés majdnem ötvenéves hagyományra tekint vissza. Vásárhelyi László (1925-2002) táncos-koreográfus volt az, aki a hatvanas évek elején kitalálta, hogy a főváros valamelyik színházában összegyűjti az előző év legjobb produkcióit és együtteseit, amelyeket így csokorba szedve ismerhet meg a közönség - mondta el az MTI-nek Diószegi László, a táncos seregszemle rendezője. 
Az elmúlt években már nemcsak Magyarországból, hanem a szomszédos országokból is érkeztek együttesek. Idén egyebek között a vajdasági Topolyából, Pozsonyból, Székesfehérvárról, Jászberényből, és Győrből is érkeznek fellépők, valamint hagyományőrző táncosok jönnek Erdélyből és Nagyecsedről. 
A Néptáncantológián való részvételre a rendező Martin György Néptánc Szövetség ír ki pályázatot. A szakmai zsűri a beérkezett ötven-hatvan felvétel alapján válogatta ki azt a 10-12 előadást, amelyeket aztán a Budapesti Operettszínházban láthat a közönség. 

neptanc "Az elmúlt években rájöttünk, hogy nem csupán a gyermek és a felnőtt táncmozgalom annyira erős, hogy meg tudja tölteni a budapesti színházakat, hanem a 14-től 18 éves korig terjedő ifjúsági korosztály is jobbnál jobb táncosokkal, illetve együttesekkel rendelkezik" - mutatott rá Diószegi László. 
Ennek fényében szombat délelőtt tizenegy órától Ifjúsági Néptáncantológiát rendeznek az Operettszínházban, amelyen tizenkét ifjúsági együttest ismerhetnek meg az érdeklődők. Az este hat órától kezdődő Néptáncantológián pedig a felnőtt együttesek mutatkoznak be. 
Akik napközben maguk is kedvet kaptak a tánchoz, hajnalig rophatják a belvárosi Aranytíz Kultúrházban. A Néptáncosok báljának házigazdája a Bagról érkező Muharay Elemér Táncegyüttes lesz. A táncházban legényes és verbunk verseny, galgamenti táncok, népszokások, házi finomságok és kívánság szerinti - kezdő, haladó és ínyenc szintű - táncrendek várják az érdeklődőket. A talpalávalóról a Szalonna és Barátai, valamint a Fix Stimm zenekar gondoskodik.
A magyarországi és nemzetközi néptánckutatás egyik legelismertebb alakjaként tisztelt Martin György (1932-1983) születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából szombaton egy fotókiállítást is megnézhetnek a látogatók az Operettszínházban.

süti beállítások módosítása