Ősbemutató Veszprémben - Szerenád kicsiknek, nagyoknak

A Szerenád című zenés mesejátékot tűzi műsorára a Veszprémi Petőfi Színház március 11-én (vasárnap) délután három órakor. Az ősbemutató érdekessége, hogy a darabot a teátrum színésze Máté P. Gábor írta, a rendező Palásthy Bea és a koreográfus Csarnóy Zsuzsanna pedig szintén a társulat tagjai.

Máté P. Gábor tizenhét éve játszik a Veszprémi Petőfi Színházban. Mint mondta, eddigi pályafutása alatt sok mesedarabban lépett színpadra, szereti ezeket a produkciókat. Most volt egy ötlete, eszébe jutott egy meseszerű, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló történet és azt papírra is vetette. Fel sem merült benne, hogy a darab premierjét más színházban tartsák. Nagyon szeretett volna egy veszprémi ősbemutatót, s ez a kívánsága teljesült is.
- A szerenád az udvarlásról szól, arról, milyen az, ha a kishitűség démona akadályozza ezt az érzést, ám a végén azért csak el lehet űzni ezt a rossz szellemet. A történettel arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos hinnünk a barátságban, önmagunkban, a szeretetben. Figyelnünk kell egymásra, hogy jobban megismerjük a másikat, hiszen az udvarlás erről is szól. Természetesen, a címből is kiderül, hogy ebben az előadásban fontos szerepe lesz a szerenádnak, a latinos, mediterrán hangulatú muzsikának. A zeneszerző Szili Péter, akivel egy zenekarban játszom, ő zenésítette meg a dalszövegeimet. Nagyon örülök annak is, hogy a kolléganőm, Palásthy Bea állítja színpadra a produkciót, játszottam a rendezéseiben, szeretem a gondolatvilágát - mondta Máté P. Gábor, aki játszik is az által írt mesében.

szerenadPalásthy Bea nem először rendez mesedarabot a Petőfi Színházban, korábban színpadra állította a Titkos dalok Micimackótól és társaitól, valamint az Ők heten című produkciókat.
- Nagyon örülök ennek a feladatnak, s annak, hogy két fiatal szerző művével dolgozhatunk. Az általuk képviselt frissesség, szemlélet az egész stábra jellemző. Arra törekszünk, hogy a színház élő és semmihez sem hasonlítható világát megtapasztalják a gyerekek. A színház nem tud versenyezni az internettel, a televíziós, digitális világgal, viszont képes olyan varázst teremteni, az együttlét semmihez sem hasonlítható örömét közvetíteni, amely hatni tud a fiatal közönségre. Azt érezhetik, hogy egy különleges légkörbe kerültek, létrejött a játék atmoszférája és olyan élményeket kapnak, amelyek mindig megmaradnak bennük - hangsúlyozta Palásthy Bea, aki örül annak, hogy kolléganője, Csarnóy Zsuzsanna elvállalta a koreográfusi feladatokat. A Jászai Mari-díjas színművésznőtől nem áll távol a tánc és a mozgás világa, ugyanis az Állami Balettintézetbe járt. 
- Ez az első koreográfusi munkám, izgalmas kaland. Nagyon érdekes azt észlelnem, miként jön felszínre belőlem az a passzív tudás, amelyet eddig nem használtam. Élvezetes kitalálni a koreográfiákat, s azokat szituációkba helyezni. Elsősorban nem táncos betéteket, hanem a szerepekhez formált mozgássorokat készítünk. Azt is jó érezni, hogy a színészi észjárásom segítségével mindig megtaláljuk a karakterekhez legjobban illő formai világot. Ebben remek partnerem Palásthy Bea, akivel nagyon jó együtt dolgozni. Teljesen egy hullámhosszon vagyunk - mondta Csarnóy Zsuzsanna.
Az előadás rendezőasszisztense Pápes Mónika, a díszlettervezője Perlaki Róbert a színház Örökös tagja, a jelmeztervezője Húros Annamária. A korrepetitor Völgyesi Gyöngyi, az ügyelő Szentmiklósi Ildikó Magyar Teátrum-díjas, a súgó Horváth Katalin, a teátrum Örökös tagja.

Szili Péter - Máté P. Gábor
A szerenád
zenés mesejáték

Rendező: Palásthy Bea

Madre: Meszléry Judit
Hangszerkészítő: Keresztes Gábor
Lucia: Dobra Mária
Szellem: Módri Györgyi
Hanga: Szűcs Krisztina
Hang: Baranyi Péter
Bor: Tóth Loon
Szódavíz: Máté P. Gábor
Virág: Dominek Anna
Pedro, zenész: Szili Péter
Halászfalu lakói: Csekő Brigitta, Kalocsa Ágnes, Zsár Melinda, Szóka Roland, Pásztor Richárd, Hergovics Gergely
és Kőrösi Csaba hangja

Bemutató: 2012. március 11. 15 óra

Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása