Parázs vita, botrányos társulati ülés a Kamaraszínházban

Délután 3 órakor a Budapesti Kamaraszínházban, a Tivoliban rendkívüli társulati ülésre került sor, ahol a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatta volna a társulat tagjait a jövőről, de ez másként alakult.

Az előzményekről röviden:

1. 2011 végén levelet kapott a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín támogatásának teljes megvonásáról a Vagyonkezelőtől Skultéty László aláírásával.

2. December 21.-én sajtótájékoztatón számolt be Szűcs Miklós igazgató színháza helyzetéről. Elmondta, hogy ha jogilag érvényes a megvonás, akkor több tízmilliós végkielégítést kell fizetni a dolgozóknak, akik két hónapja nem kapnak bért. Azt is elárulta, hogy  jogászok egybehangzólag megállapították, a NEFMI szerződésbontása a Kamaraszínházzal jogszerűtlen, ugyanis a minisztérium kötelezettséget vállalt, miszerint költségvetési támogatást nyújt a színházat üzemeltető Kht-nak és az év elejei indulással járó pénzügyi nehézségekhez áthidaló támogatást is biztosít minden év január hónap 5. napjáig. 

A társulat úgy döntött, tovább játszanak.

3. Január 7.-én Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azzal indokolta a támogatás megvonását, hogy „ezeknek a színházaknak a működése illik bele a legkevésbé abba a sorba, amit támogatunk”.

4. Január 10.-én Csomós Miklós főpolgármester-helyettes közölte a főváros három állami fenntartású színház, a Magyar Színház, a Játékszín és a BudapestiKamaraszínház átvételéről tárgyal a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal.

5. Január 12.-én kiderült, hogy a fővárosi színházi struktúra átalakításának lehetőségeiről egyeztetett a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és hogy a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín ügye még nincs lezárva.

6. Január 25.-én a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közölte az évad végéig biztosítja a Kamaraszínház és a Játékszín működését. 2012 első félévére a Budapesti Kamaraszínház 147, míg a Játékszín 63,4 millió forint támogatást kap. Ezzel a minisztérium lehetővé kívánja tenni, hogy a két színház az évadját befejezhesse, a második félévre azonban már – forrás hiányában – támogatást nem tud biztosítani. A döntéssel egyidőben Németh Kristóf, a színház színésze és Szűcs Miklós a minisztériumban járt. Szűcs elmondta: ha még ez év végéig kapnának juttatást, kihúznák 2013-ig, amikortól sem a fővárosnak, sem a minisztériumnak nem kerülnének pénzbe. Az akkor életbe lépő előadó-művészeti törvény szerint ugyanis egyértelműen a kiemelt kategóriába kerülnének.

7. Február 6.-án a Kamaraszínház művészei nyilvános akció keretében ünnepelték meg, hogy a társulat átmenetileg megmenekült. Újra elindult a jegyek árusítása, amit a bizonytalan helyzet miatt leállítottak.

8. Németh Kristóf arról számolt be lapunknak, hogy a színházban alakult egy művészeti tanács, melynek tagja Bank TamásMihályi Győző, aki a vendégművészeket képviseli, Krisztovics Sándor a színház szakszervezetének egyik vezetője és ő. “Mi az összes baráti, szakmai kapcsolatunkat bevetve próbálunk lobbizni annak érdekében, hogy ne hulljunk el” – fogalmazott Németh Kristóf..

8. Február 28.-án Szűcs Miklós elárulta, még nem érkezett meg a Budapesti Kamaraszínház támogatása.

9. Március 1.-én a kormány arról határozott, hogy az évad befejezéséig történő működéséhez összesen 210,4 millió forintot kap a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín. A színházak működéséhez szükséges összeget a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) fejezetéből csoportosították át a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. javára. A döntést aláíró Orbán Viktor miniszterelnök a határozat végrehajtására a nemzeti erőforrás minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert nevezte meg felelősként.

10. Március 7.-én ékezett a hír, miszerint finanszírozás hiánya miatt a Budapesti Kamaraszínházat működtető gazdasági társaság megszüntetéséről döntött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Zicherman Zsolt szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy fokozatos megszűnésről van szó, ameddig lehet működtetik a színházat.

kamara

Itt meghallgathatja mi történt a társulati ülésen.

Sajtótájékoztatót tartottak a jelenlegi helyzetről:

A sajtótájékoztató egy vitával kezdődött arról, hogy lehet-e hangot és képet rögzíteni. A Nemzeti Vagyonkezelő képviselője (mint később kiderült: igazgatója, Nagy Attila) erre nemmel felelt, mire megkérték, vegye ki a kezét a zsebéből. Szűcs Miklós ezután felhívta a figyelmet a következőre: „Ez a színház elég jó színház ahhoz, hogy a sajtó érdeklődjön arról, mi lesz a sorsa. Valami titok lappang itt? Szeretnénk tudni mi következik!” – fogalmazott a Kamaraszínház (volt?) igazgatója, majd a Vagyonkezelő képviselője közölte, neki most el kell mennie. „Nem tették lehetővé, hogy itt megszólaljak” – indokolta döntését, amit a társulat hangos felháborodással fogadott. Szűcs Miklós felemelt hangon kérte: „Legyen annyi bátorsága, hogy elmondja mi lesz a sorsunk. Szégyelljék magukat! Elképesztő amit a Vagyonkezelő művel a színházzal”.

Miután Nagy Attila távozott Németh Kristóf szólalt fel: „Azért jöttünk, hogy tájékoztassanak minket. Hónapok óta sok száz család teljesen bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetben van, hónapok óta nem kapunk fizetést, helyzetünkkel nem csak jogi értelemben nem vagyunk tisztában. Mint láthatják, felgyűltek az indulatok mindenkiben, de szeretnénk normális kommunikációt folytatni, mert az információhiánynál nincs rosszabb. Kérjük, hogy ha bárki tolmácsolni tudja ezt segítsen, abban is, hogy ne negatív kommunikáció menjen tovább egy olyan szent ügyben, mint a színház” - szavait taps fogadta.

A színház gazdasági igazgatója pedig leszögezte, hogy sem a vezetésnek, sem a társulatnak nincs titkolnivalója és a színház senkit sem hívott a sajtó képviselői közül az ülésre, de aki érdeklődik mégis eljött. Szűcs Miklós hozzátette, hogy ezt a találkozót nem ő, hanem Nagy Attila a Vagyonkezelő igazgatója hívta össze, de a híre a sajtóban is megjelent és úgy gondolja egy demokráciában elképzelhető, hogy nyíltan beszéljenek a tulajdonosok képviselői szándékaikról.

A színészek közül többen aziránt érdeklődtek, hogy bejöjjenek-e játszani holnap és hogy ki a felettesük, de erre Szűcs Miklós nem tudott válaszolni.

Ezt követően Szabó Zsolt, a Pátria Konzul Zrt. Képviselője elmondta, hogy cégüket az MNV Zrt. bízta meg a végelszámolással, de ő sem kapott felhatalmazást arra, hogy nyilatkozzon a továbbiakról a sajtó előtt, hogy hivatalos tájékoztatást adjon.

A sajtót a jelenlévők távozásra kérték, de mielőtt a kamerákat lekapcsolták volna Németh Kristóf még felsorolta milyen kérdésekre várnak választ: „Mikor kerülnek rendezésre a bértartozások? Szerződést bontanak-e a társulati tagokkal, alkalmazottakkal? Érvényesek-e a műsortervek? Szándékoznak-e levenni előadásokat a repertoárról? Ki a felettesünk? Lesz-e új bemutató? Meddig tart az évad? Mint alkotóbázis megmaradhat-e a teátrum közössége? Lehet-e új fenntartója a színháznak? Keressenek-e munkát az itt jelenlévők? Vállalhatnak-e munkát? Egyáltalán érvényesek-e a szerződések? Mik a következő operatív lépések? Mivel több, mint 100 családot érintenek a felvetések, és parázs helyzet alakult ki, szeretnénk mielőbbi választ kapni”.

Szűcs Miklós pedig felidézte, hogy a kormányhatározatban megítélt 147 milliós támogatás és a a színház jegybevétele, illetve a TAO május végéig tudná biztosítani a színház működését.  „Én ilyen körülmények között nem tudok tárgyalni, a továbbiakban semmiért nem vállalok felelősséget. A történteket kikérem magamnak!” – összegzett az igazgató(?), aki újságírói kérdésre azt is elárulta a színház beperelte a minisztériumot, ugyanakkor a Vagyonkezelő ezt nem tette meg.

"A Végelszámolás azt jelenti, hogy valaminek vége van. Meddig fogjuk még teljesíteni azt, ami csak erkölcsi kötelességünk?" - vetette fel Szilágyi Tibor a társulati ülés titkos részén, amelyről azonban nem áll jogunkban további tájékoztatást adni.

kamara2

Utószó az MTI-től - "Fantommal hadakozunk":

Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója az MTI-nek azt hangsúlyozta: a kormányhatározat szerint az évad második felére kaptak támogatást, nem arról szólt a döntés, hogy végelszámolót küldenek a színházhoz. Tájékoztatása szerint a társulati ülésen a végelszámoló cég képviselői elmondták: segíteni próbálnak abban, hogy a színház május végéig játszhasson és számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy tovább tárgyaljon a fővárossal, a kerületekkel és befektetőkkel a további működés lehetőségeiről.
Mint mondta, arról nem tud, hogy a megítélt támogatást - amely 60 millió forinttal kevesebb annál az összegnél, amire szükség lenne az évad befejezéséhez - mikor kapják meg. Számítása szerint ha megérkezik az összeg, május végéig üzemelhet a színház.
"Nem tudom meddig lehet lojalitást várni, meddig lehet azt elvárni, hogy emberek rosszkedvűen bemenjenek a színházba, és játszanak" - fogalmazott Vári Éva színész. "Fantommal hadakozunk és egy fantomnak teszünk fel kérdéseket" - mondta Varga Klári színész. Arra a kérdésre, van-e arról szó, hogy nem lépnek színpadra, Tímár Éva színész elmondta: a társulatban van egy türelmetlenség, hiszen sokan nagyon rossz anyagi helyzetbe kerültek. "A közönség megveszi a jegyeket, bejön az előadásainkra, tehát nekünk játszani kell az ésszerű határáig" - fogalmazott.

tudósított: Tóth Berta / Színház.hu

süti beállítások módosítása