Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut - Premier a Koma Bázison

KOMA-bemutatóra kerül sor március 10-én, Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut címmel. Az ősbemutatót Valcz Péter rendezi Szabó Vera, Fekete Zsolt, Vékes Csaba főszereplésével. Cikkünkben próbanaplót olvashatnak.

"Azért vagyunk itt, hogy valahogy átsegítsük egymást ezen az izén, akármi legyen is." / Kurt Vonnegut jr./

A darabról

A KOMA legújabb produkciójának főszerepében a 2007-ben elhunyt kortárs amerikai író: Kurt Vonnegut.

Vonnegut mesél egy fiatal párról, valamilyen vízszámláról és egy betörésről, mesél az indiánokról, Mel Gibsonról, egy bojlerről, egy számítógépes játékról és egy taxis üldözésről, valamint egy útról a békéből a háborúba.

Interjú Vonneguttal itt.

Próbanapló az előadás elé

Harapni lehet a feszültséget a levegőben. Már csak pár nap van az Áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut bemutatójáig. Mindenki vállán nagy a teher és látható, hogy ezzel tisztában is vannak az alkotók. A munka halad, azért a jókedvből nincs hiány, zajlanak az ötletelések. Érzik, hogy még gyorsulni kell, összehangoltabbnak kell lenni.

206742e18ae9498ba7fc

Valcz Péter első előadását rendezi profi körülmények között, neki a rendezői feladat nehézségeivel kell megbirkóznia. Szabó Verának és Fekete Zsoltnak egymást kell pontosan éreznie, hiszen ha eleinte nincs meg kettejük párkapcsolatában a harmónia, később nem lesz megalapozott a diszharmóniába való átcsapás sem. Vékes Csabának amellett, hogy el kell találnia Mr. Vonnegut szarkasztikus, ironikus karakterét, más szerepekbe (pl.:taxisofőr, jegyárus néni) is pillanatok alatt át kell tudnia lépni. Rubik Ernőnek a pantomim technikához társított hanghatásokat kell tizedmásodpercre pontosan belőnie. Mervel Miklósnak pedig egy olyan differenciált teret kell bevilágítania, amiben mind a nézőtérnek mind a játéktérnek fontos szerepe van.

A tér megkomponálása, érzékelhetővé tétele és bejátszása az alkotók egyik legnehezebb feladata. Nem hagyományos, frontális a viszony a nézőtér és a játéktér között: a nézők három blokkban ülnek, a játék pedig közöttük és körülöttük zajlik. Szédítő a hatás: a fejünket folyamatosan forgatnunk kell, hogy követhessük az eseményeket a térben. Ez az örvénylés szolgál alapul ahhoz, hogy a játéktér egyszerre tudjon lakásként, moziként, parkként, utcaként funkcionálni, de még fantáziavilágok is helyet kaphatnak benne (mint például egy számítógépes játék tere).

csabazsoltfilteredfotosara-eszter

A legtöbb nehézséget talán egyenlőre a mozgások és a hangok összeegyeztetése okozza. Ez abból fakadhat, hogy a Valcz Péter által kitalált struktúrában mindennek óramű pontossággal kell működnie. A színészeknek szinte minden mozdulata előre megkomponált, nem lehetnek változó tényezők a játékban, mert akkor az egész rendszer borul. Ha elcsúszik egymástól a hang és a mozgás, az mindenkit megzavar; úgy a színészeket, ahogy a nézőket.

A poénok, a viccek már kezdenek ütni, a színészek fokozatosan éreznek rá az egyes szituációkhoz illő hangnemekre. A játéktér és a nézőtér közötti határok és határátlépések is lassan a helyükre kerülnek. Meg kell viszont még érezni az egyensúlyt a képek, a hangok és a szöveg között. Veszélyes lehet, ha túlsúlyba kerülnek a vizuális- és a hangeffektek, mert ezek könnyedén el tudják terelni a nézők figyelmét magáról a történetről, a feltett kérdésekről.

Van még munka az előadással: elsősorban sokat kell még gyorsulnia a párbeszédeknek és a mozgásoknak is. De bíztatóak az előjelek, mindenki reflektál arra, amit csinál és igyekszik segíteni a másik munkáját is. Ebből lehet építkezni. Reméljük, hogy a szombati bemutatóra minden tégla a helyére kerül és elkészül az építmény.

Első fotó: Vargosz Második fotó: Sára Eszter Forrás: komabazis.hu


KOMA-Vonnegut_plakat

KOMA Társulat

Áldja meg az Isten, Mr Vonnegut

M.L. -nek

Szereplők: Szabó Vera, Fekete Zsolt, Vékes Csaba

Zene: Rubik Ernő Zoltán
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Jemez: Emberi Sári, Kovács Kati
Rendezőasszisztens: Varga Regina
Műszaki vezető: Mervel Miklós

Írta és rendezte: Valcz Péter

 Bemutató: 2012. március 10. 19:30 - KOMA Bázis
További előadás: 2012. március 11. 19:30 - KOMA Bázis

süti beállítások módosítása