Cenzúrázni akarnak? - Galkó Balázs harmadik naplóbejegyzése

Galkó Balázs kérésére harmadik naplóbejegyzését közöljük, melyből kiderül a színész József Attila-estre készül, ha kiengedi az Új Színház.

2012-03-01- csütörtök

Hajnalban ébredek, aztán visszaalszok, reggeli, Gabi-telefon, internet, …

…Pista hív: PÉCS? ÁPRILIS 11 RENDBEN, A ZSOLNAY féle PLANETÁRIUMban!!!

… Bácskai Juli hív, a színház előtt találkozunk, kedves-mesélős beszélgetés, azután a stúdiós vizsga, Dörner, és Pozsgai is ott van, megszólítanak a költészet-nap ürügyén. Ők még nem tudják… Aztán elmondom, sajnos nem érek rá, vidéken leszek. Majd beszélek Vass Gyurival, meg a stúdiósokkal… Persze tudom: nem fog menni… Nem is megy…

2012-03-07 – szerda

Jóga – nagyon jól esett – bevásárolok a Lehel-en ( Szarvas comb -2100-ért! érthetetlen, erdei gomba… na. Ez aztán…) Bemegyek a színházba, viszem a ruháim mosatni. Lehet, ezentúl szombaton hazaviszem, vasárnap elhozom. A büfében Dinnyés Jóskával találkozok, jót dumálunk. Benézek a próbára; rémület. Fazekas Zsuzsi hív – éppen bent vagyok -, április 11-i vidéki föllépésemről a meghívótól kérjek kikérőt… Szép, mi? Nincs előadásom a színházban (egész hónapban nincs!!), de kérjek kikérőt… Jó, fölhívom Pistát, mondom mi van, írják, küldik… Íme:

ime

Kicsit feszült vagyok. Hétfő óta csak fél Asentrát veszek be és most tessék… Kastély, ejtőzés, főzés. Közben Szőcs G. hív, pénteken nem 3-ra, hanem egy fél órával előbb menjek.

2012-03-08 – csütörtök

… Fazekas Zsuzsi az Új Színházból hív: megérkezett a kikérő, de nem adnak ki, Dörner holnap találkozni akar velem, ½ 2-re menjek be. Telefonok következnek, mert nem tudom elképzelni, hogy megtilthatnák, helysebben tudhat Dörner olyan helyzetet teremteni, hogy NE mondhassam el József Attila minden versét… Hiszen ha elmegyek Pécsre, fegyelmivel azonnal kirúghat… L. Simon: „Na, ebben az országban sose lesz béke?” Ő tartózkodik, nem akar beleszóni… Na jó, akkor a Netről tudja meg mindenki, hogy meg akarják akadályozni, hogy 15-16 órán keresztül mondjak verset… Csomós Miklós: külföldön van (drága telefon), neki semmi köze ehhez, ez a Márta István és Dörner közötti csata része. Nem érti, hiába magyarázom, hogy itt most József Attila minden versének „elimátkozásáról” van szó…

galko

2012-03-09 - péntek

Nagyon korán ébredek, jóga nidra-kapszula, reggeli, internet… Piac, Telenor, főzés (grillezett sajt, rizibizi), színház. Na, most… Néhány percet várok, Dörner kijön, kezet fogunk, leülünk, Dörner:

-            Nyilván tudod, miért hívattalak; szeretném ha április 11-én délután 6-kor a stúdióban tartanál egy József Attila vers-műsort Dinnyés Jóskával. A kiválasztott verseket mutasd meg Csurka Eszternek.

-            Gyuri én, április 11-én József Attila minden versét Pécsett, a Zsolnay központ Planetáriumában szeretném fölolvasni-elmondani. Ez a dolog cca. 15-16 óra. Nem tudok itt lenni…

-            Én azt akarom, hogy itt legyél az Új Színházban, és tartsd meg ezt a vers-műsort.

Nagy csönd… (kb: 15 másodperc. – az ilyenkor sok)

-            Gyuri ugye nem gondolod, hogy nincs fajsúly-különbség a két dolog között, hogy a 15-16 órás összes vers fölmutatása várhatóan ezernél is több nézőnek, egyenlő egy egyórás kétszemélyes előadással 100 embernek.

-   Nem, de azt bármikor lehet csinálni.

-   Nem lehet. Egy ekkora gesztust csak a születésnapján lehet tenni.

-   Azt akarom, hogy ezt csináld meg.

-   Szervusz.

-   Szervusz.

A lépcsőn már megyek lefelé, amikor utánam szól:

-   A kiválasztott verseket add le Csurka Eszternek!

Majd leadom… Cenzúrázni, fölülbírálni akarnak József Attila verseiben engem???

Folyt köv, mert az Új Színház válasza a kikérőre még nem érkezett meg…

süti beállítások módosítása