Már készül a Veled, Uram! az Operettszínházban

Tizenkét évvel az esztergomi ősbemutató után a Budapesti Operettszínház közös produkcióban a Thália Színházzal március végétől műsorára tűzi Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját, a Veled, Uram! című történelmi darabot, sztárszereposztásban!

veled

A szerzők - Szörényi Levente és Bródy János -, Szent István megkoronázásának ezredik évfordulójára az uralkodó utolsó éveiről, az utódlását előkészíteni igyekvő öreg király drámájáról írtak történelmi operát Veled, Uram! címmel, melynek ősbemutatójára 2000. augusztus 19-20-án, Esztergomban, a Bazilika előtti Szent István téren került sor a Magyar Millennium országos ünnepségsorozatának kiemelt eseményeként.

A Veled Uram! izgalmas dráma, meg nem fejtett rejtélyek nyomába kalauzolja a nézőt, mint István egyetlen fiának, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, melyet utódlási harc követ. A háttérben és a nyilvánosság színpadán ármánykodás, cselszövés, kényszerű paktumkötés húzódik. A zenés mű rámutat arra, hogy a helyzet akkor sem volt más, mint az azt követő "zivataros" századokban...

vu1

Többen a korábbi Szörényi-Bródy rockopera, az István, a király folytatásának tartják a darabot. A zeneszerző azonban úgy gondolja: "A Veled, Uram! egyfajta összegzés. Zenei világát alapvetően az István, a király és az Attila - Isten kardja motívumai indukálták, előidézve egy, az eddigieknél is újszerűbb hangzást. A szövegkönyv összetettsége is meghatározó volt a zenei dramaturgia kialakításánál, tág lehetőséget biztosítva az alkotói folyamat során. Az új mű összességében nem folytatása az István, a királynak, inkább a téma második, kikerekítő és lezáró része. Éreztük már évekkel ezelőtt: Az István darab önként kínálja magát, hogy idővel megválaszoljuk az ott nyitva maradt kérdéseket. Persze nem a saját kútfőnkből, hanem a történelmi összefüggések segítségével, amelyek hűségére akkor is vigyáztunk, amikor teret engedtünk az alkotói szabadságnak."

veledd

Kádár Szabolcs Imre herceg szerepében és Sasvári Sándor  István király szerepében

Az eredetihez képest Somogyi Szilárd rendező szinte teljesen új darabot alkot, filmszerű képek váltják majd egymást a színpadon, s a Veled, Uram! most kerül először kőszínházba. Ráadásul a szerzőpáros több új dalt készített külön a Budapesti Operettszínház kérésére.

 Janza Kata, aki a műben Ilont, Vászoly feleségét alakítja, nincs könnyű helyzetben, azonban élvezi ezt a fajta kihívást, amellyel a mű során találkozik. "Ilon a földön két lábbal álló pogány asszony. Igazi erős nő, egy amúgy is erős férfi mellett. Mindössze három dalom van, ezalatt kell megmutatnom, honnan hova jut el a karakter. A darabban örök érvényű alapigazságok vannak. Kérdés, ki mit vesz magára belőle. Nagyon erős jellemábrázolással meg fogom oldani ezt a feladatot."

vu2

Bizonyára nehéz úgy véghezvinni ezt, hogy cselekvési lehetősége nem nagyon van a darabban… "A próbafolyamat elején volt a színházban egy fantasztikus összejövetelünk, pontosan azért, hogy megértsük a viszonyrendszereket. Somogyi Szilárd rendezővel kvízszerű dolgot játszottunk. Majdnem olyan volt, mint egy osztályfőnöki vagy történelemóra. Kicsit boncolgattuk a történelmet. Eljátszottunk azzal, hogy esetleg máshogy is alakulhattak volna a dolgok. Ez sokat segített abban, hogy erős lehessen a jellemábrázolásunk, akár cselekvési lehetőség nélkül is."

A rockoperában többek között István király szerepében Sasvári Sándor és Földes Tamás, Orseolo Péterként Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt, Ilonként Janza Kata és Nádasi Veronika, Vászolyként pedig Feke Pál és Szerényi László lesz látható, de színpadra lép Füredi Nikolett, Geszthy Veronika és Vágó Bernadett is.

Premier: 2012. március 30-án és 31-én a Thália Színházban!

Forrás: Operettszínház

süti beállítások módosítása