70 millióval kevesebb támogatást kap a szegedi színház

Bár az előző évihez képest 70 millió forinttal csökkent idén a Szegedi Nemzeti Színház állami támogatása, és ezt az önkormányzat sem tudta pótolni, a teátrum vezetése nem tervez létszámleépítést, inkább a produkciókon takarékoskodik – számolt be a Délmagyar.

“A városi költségvetés a Szegedi Nemzeti Színház számára is tartalmaz negatívumot: ahogy minden intézmény, mi is kevesebből gazdálkodhatunk 2012- ben, mint 2011-ben. A tavalyi költségvetésünkben olyan több mint százmillió forintos, felújításhoz kapcsolódó tétel is szerepelt, amely végül nem valósult meg. Idén ez a tétel eleve nincs benne a költségvetésünkben – ez a csökkenés egyik tényezője; a másik: idén körülbelül 70 millió forinttal kevesebb az állami támogatásunk, és az önkormányzat ezt nem tudta kompenzálni azzal, hogy ugyanennyivel többet ad. A mostani helyzetben már azt is értékelnünk kell, hogy legalább nem csökkent a városi támogatás, mint más intézmények esetében” – mondja Gyüdi Sándor.

szeged

A 2012-ben 1 milliárd 218 millió forintból gazdálkodó Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója úgy véli, a tavalyinál 70 millióval kisebb idei költségvetésre nem lehet a szokásos módon reagálni; sokkal alaposabban meg kell vizsgálniuk, hogy milyen takarékossági intézkedésekkel tudják megoldani a problémát.

“Nem elsősorban a társulaton akarjuk ezt az összeget megspórolni, hanem bemutatókon. De úgy, hogy közben a közönségünk se járjon rosszabbul. Alaposan megvizsgáljuk, hogyan lehet olyan programot, játékrendet, bérletezést kialakítani a 2012–2013-as szezonra, amivel az anyagi nehézségeinken úrrá lehetünk” – fogalmazott az igazgató, aki minden korábbinál átgondoltabb évadtervet készít és az anyagi nehézségek miatt a megszokottnál körülbelül egy hónappal később tudja csak lezárni a szerződtetési időszakot.

Arról is beszámolt, hogy az Európai Unió támogatásával hamarosan indulhat az a félmilliárd forintos beruházás, amelynek keretében kicserélik a nagyszínház teljes fűtési-légtechnikai rendszerét, valamint korszerűsítik elektromos rendszerét. Az EU-támogatás megérkezésének feltétele, hogy a teljes beruházás a végelszámolással együtt idén október végéig befejeződjön.

Forrás: Délmagyar

süti beállítások módosítása