Közönségtalálkozóval jön "A fiú a tükörből"

Március 19-től új helyszínen, mérsékelt helyárakkal folytatja sorozatát az igaz történet alapján játszódó "A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért" című előadás. A Millenáris Fogadó Padlásszínházában az előadások után, a tervek szerint, közönségtalálkozót tartanak a szerző Paulinyi Tamás, az őt megelevenítő két szereplő Makranczi Zalán és Perjés János valamit egy pszichológus, kriminálpszichológus vagy családterapeuta részvételével. 

A kezdeményezésről

A Paulinyi Tamás: Bólébál című önéletrajzi regényéből készült darabot tavaly mutatták be a Thália Színházban, az alkotók most úgy határoztak, hogy egy lépéssel közelebb mennek a darab célcsoportjához, a kamaszokhoz és nevelőikhez. A Millenáris ad otthont márciustól "A fiú a tükörből" c. előadásnak, melynek egyik főszerepét a Nemzeti Színház tagja, Makranczi Zalán kelti élere. Őt kérdezzük az előadás vidéki, börtön vendégjátékainak tapasztalatairól és arról, hogy milyen reakciót várnak a fiatal közönségtől.
A produkció egy fiú sorsát meséli el: hogyan válnak el a szülők és marad mégis egy lakásban a család, hogyan válik az anya alkoholistává, hogyan próbálja a fiú menteni a veszekedéseket, a verekedéseket, s mindezt titkolni a külvilág elől. A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának előadása három börtönhelyszínen is hatalmas elismerésben részesült, jártak Győrben, Kecskeméten és Szombathelyen. 

1

Képek: a kecskeméti börtönelőadásból

Mit lehet elérni egy előadással?
– Honnan jött a börtönelőadások ötlete? – kérdeztük a kecskeméti előadás előtt Makranczi Zalántól.
– Az első bemutatónk a Thália Színházban volt. Nagy sikert hozott, bennünk mégis hiányérzetet hagyott. Úgy éreztük, jó lenne olyan közönséghez is elvinni az előadást, akiket a darab témája közvetlen közelről érinthet. Mivel a karitatív tevékenység egyikünktől sem áll messze, arra gondoltunk, hogy a Spirit Színháznak éppen ez lehetne a célja: a megfelelő emberekhez eljuttatni a megfelelő tartalmat. Ha egy börtönben beszélsz a családon belüli erőszakról, akkor ott tíz emberből öt valószínűleg érintett, akár egyik, akár másik oldalról.
– Könnyű bejutni a börtönökbe színházi előadással?
– Ezzel a darabbal igen. Van néhány szórakoztató előadás, amelyek járják a bv-intézeteket. A fiú a tükörből más, éppen ezért kísérheti nagyobb figyelem és érdeklődés.

BU– Kinek a sorsát követi végig a darab?
– A Bólébál önéletrajzi ihletésű regény: Paulinyi Tamás 36 éves korában elhatározta, hogy szembenéz mindazzal, ami az elmúlt 30 évben történt vele. Miközben elmeséli, hogyan terrorizálta őt a család szinte minden tagja, észrevétlenül bemutatja a családon belüli erőszak különböző megjelenéseit. Magyarországon a családon belüli erőszak fogalomkörébe általában a tettlegességet, a fizikai erőszakot sorolják. Pedig a hosszú éveken át tartó érzelmi zsarolás és fenyegetés éppen úgy idetartozik, mint az ütlegelés. Csak éppen az előbbit sokkal nehezebb bebizonyítani.
A fiatal közönség "megközelítésével" is Az a dolgunk, hogy felnyissuk a szemüket, s rájöjjenek: nem természetes, hogy a családtagok bántják egymást, legyen szó testi vagy lelki erőszakról. 
– Sokszor magát a fizikai erőszakot sem tudják bizonyítani. Az esetek túlnyomó többsége soha nem kerül nyilvánosságra.
– Mert a sértett fél gyakran nem is tudja, hogy sértett. Abba nő bele, hogy apa bántja anyát, anya bántja őt és a testvéreit, meg esetleg a nagymamát. Aki így cseperedik fel, természetesnek tekinti az erőszakot. Éppen ezen felbuzdulva indulunk el az úton.

bu2– Mit lehet elérni egy színházi előadással? Van, aki megnyílik, és elmeséli a saját történetét?
– Ez nem lehet cél, hiszen a börtönöknek megvannak a maguk pszichológusai, pszichiáterei, akik az elítéltekkel foglalkoznak. Nekünk az a dolgunk, hogy felnyissuk a szemüket, s rájöjjenek: nem természetes, hogy a családtagok bántják egymást, legyen szó testi vagy lelki erőszakról.
A Millenáris  nyitott találkozóhely a fiatalok számára. Reméljük, hogy egy interaktív beszélgetésre, amely előtt "mellesleg" egy mai életút  elevenedik meg, eljönnek azok a kamaszok, nevelők, akik szemtanúi egy ilyen sorsnak, netalán saját maguk is érintettek. Itt akár négyszemközt is leülhetnek a segítő szakemberrel, aki el tudja őket irányítani a megfelelő segítőhöz.

Fontos hozzátennem, hogy miután ez nem egy bejáratott út, a segítő színház, a közönségbeszélgetéseket előzetes igénybejelentés után tudjuk megszervezni. Ezt megtehetik atitkarsag@spiritszinhaz.hu címen.

süti beállítások módosítása