'Száz családot lehetetlenítettek el' - Bajban a Kamaraszínház társulata

Pénteken rendkívüli társulati ülésre került sor a Kamaraszínházban, amelyen Nagy Attila, az MNV Zrt. igazgatója adott volna tájékoztatást a végelszámolás menetéről, de a sajtó képviselőit meglátva távozott, és közölte az esemény nem nyilvános. A történtekről Szilágyi Tibor, Németh Kristóf és Vári Éva is nyilatkoztak.

“Sokakban felmerült, kell-e, szabad-e játszani ezek után. Nekünk ez több, mint munkahely, egyelőre játszani fogunk. Ám elvárnánk a normális tájékoztatást. Tudja, ebben az egészben a bizonytalanság a legrosszabb, hiszen harmadik hónapja csak ígéreteket kapunk. Teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk. Ezzel a döntéssel száz családot lehetetlenítettek el, bizonytalan jogi helyzetben van mindenki. Azt sem tudják a dolgozók, elhelyezkedhetnek-e máshová, pedig ha valaki munkát akar, annak most a szerződéses időszakban kell megoldást találnia. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. végelszámolást indított a színház ellen a finanszírozási gondok miatt. Azóta teljes a káosz: Szűcs Miklós igazgató helyett felszámolási biztos vezeti a teátrumot. Felvilágosítást azonban sem tőle, sem a vagyonkezelő képviselőitől nem kapnak a dolgozók” – mondta Szilágyi Tibor a Blikknek.

 Németh Kristóf szerint nem kezelték őket felnőttként. “Kultúremberek között ez nem normális út. Az, hogy valaki eljön, aztán dolgavégezetlenül sarkon fordul, nem járja” - nyilatkozta Németh, akinek sejtése nincs arról, hogy mi lesz ezután. “Vagy nincs eldöntve ez a kérdés, vagy el van, csak a vagyonkezelő képviselője nem merte elmondani. Nevetséges, hogy annyi egyenesség nincs valakiben, hogy elénk álljon, és elmondja, mi lesz. Bízom benne, hogy Nagy Attila viselkedése nem összekeverendő a MNV Zrt. hivatalos álláspontjával” - tette hozzá.

Vári Évát a Népszava kérdezte a jelenlegi helyzetről. “Csináljuk az előadásokat, közben vannak, akiknek felmondják az albérletét, másokat az adóhivatal büntet, mert nem tudnak fizetni. Ígéret van, pénz nincs. (…) Teljesen hozzám nőttek a szerepeim, igaz, de nekem is vannak számláim. Sokaknak adtam kölcsön, úgy, hogy elmondták, nem tudják, mikor adhatják vissza. Szerencsére még én adhatok, és nem nekem kell kérni. De a végletekig ez sem megy. Morálisan nem hullott szét a társulat. Nem estek szét az előadások sem. Csak kevesebb a lelkierő” – árulta el a színésznő, aki márciusban huszonkétszer lép színpadra.

“ A négy fal között én pontosan tudom, hogy ez miben van nekem. A lendület visz előre, meg az, hogy szeretem a szerepeimet, és időnként még sikerem is van. Ez az, ami összetart. Sarah Bernhardt is feláldozta az egészségét, mindenét a pályáért. Neki is örökös kétségei voltak, hogy elfogadják-e, jó-e, amit csinál. Pedig egészen más volt, mint én, egy nagyvonalú nő, a korának celebje. Extravagáns volt, koporsóban aludt, állatkertet tartott, csinálta maga körül a hírverést. Fantasztikus színésznő, igazgató volt, aki számtalanszor tönkrement, és lábra állt” – mesélte legújabb főszerepe kapcsán, amit az Orlai Produkciónál készülő Sarah Bernhardt című előadásban fog játszani.

süti beállítások módosítása