Erős politikai állásfoglalás és esztétikai kaland - Jön a REFLEX 2

„Nagyméretű nemzetközi rendezvény egy hatvanötezres lélekszámú kisvárosban” – így nevezte meg a március 16-30. között megszervezésre kerülő REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennálét Iulia Popovici kritikus, annak a beszélgetésnek a moderátora, amelynek keretében március elején  Bukarestben is bemutatták a sepsiszentgyörgyi színházi eseményt.

A REFLEX 2 Nemzetközi Színházi Biennáléra 2012. március 16-30. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál több helyszínén hét ország – Németország, Litvánia, Olaszország, Egyiptom, Lengyelország, Magyarország és Románia – tizenhárom kortárs színházi produkcióját láthatják a sepsiszentgyörgyiek. A Biennálénak ugyanakkor számos művészeti kísérőrendezvénye is lesz, ezek közt Törőcsik Mari magyarországi színésznő részvételével megszervezett közönségtalálkozó, képzőművészeti kiállítás, filmvetítés, a lengyelországi Pink Freud és Ada Milea zenei előadó koncertje, Hétköznapi őrületek címmel pedig drámabörze lesz a budapesti Creativ Média Színházi Ügynökség együttműködésével.

bocsardi

A Fesztiváligazgató is nyilatkozott

Bocsárdi László fesztiváligazgató elmondta, nem véletlen, hogy éppen Sepsiszentgyörgy a helyszíne a rangos rendezvénynek, hiszen a város országos első helyet foglal el az egy főre eső, kultúrára elkülönített anyagi támogatások tekintetében, ugyancsak egy főre eső kulturális kínálata pedig a harmadik leggazdagabb, Kolozsvár és Nagyszeben után. „A fesztiválszervezés türelmet igényel létrehozói, partnerei és támogatói részéről egyaránt; a helyi hatóságok is erről tettek tanúbizonyságot, amikor ilyen jelentős támogatást nyújtottak a fesztiválnak” – mondta a bukaresti beszélgetésen Bocsárdi László.

Az Observator Cultural folyóirat, a REFLEX 2 egyik fő médiapartnereként a Biennálénak szentelt mellékletet is kiadott a bukaresti bemutatkozó alkalmából, melyen Iulia Popovici kritikussal és Bocsárdi László fesztiváligazgatóval együtt Bodó A. Ottó dramaturg is jelen volt annak az In/between reflex(ions) című szakmai műhelynek a vezetőjeként, amelynek keretében a Biennálé résztvevő országainak teatrológus hallgatói fesztiválnaplót is szerkesztenek a rendezvény idején. A háromnyelvű fesztivál-blogot Vilniusból, Krakkóból, Budapestről, Bukarestből, Kolozsvárról és Marosvásárhelyről érkező egyetemisták írják majd.

A REFLEX 1-től a REFLEX 2-ig:

”A Biennálé gondolata a Tamás Áron Színház fennállásának 60. évfordulóján fogalmazódott meg. Olyan eseményt szerettünk volna szervezni, amely kötődik az intézmény múltjához, ugyanakkor a jövőbe mutat. Így az első kiadáson Berlin, Krakkó, Prága, Budapest és Bukarest rangos színházait láttuk vendégül egy sokak számára meglepően nagyméretű rendezvény keretében.

A második kiadás alkalmával ugyancsak nagy nevekkel és fontos kortárs színházi jelenségekkel találkozhatnak a Sepsiszentgyörgyre látogatók: Oskaras Korsunovas világhírű litván rendezőnek két új produkcióját is láthatják, ugyanakkor az egyik legizgalmasabb európai színházi előadásforma képviselője, a Rimini Protokoll is részt vesz a fesztiválon, amelynek produkcióira az jellemző, hogy nem drámai szövegből készülnek, szereplői nem profi színészek, és mégis   színháznak minősülnek. Rendezőként a színház határmezsgyéjén mozgó produkciók rendkívül módon érdekelnek és ebből a szempontból a Rimini Protokoll kísérleteit nehéz megkerülni. Emma Dante együttese Olaszországból jön, egy speciális lírai színház, mely bizonyos összefüggésben Federico Fellini világát idézi. Egy másik nagy meghívottja a fesztiválnak Kristyan Lupa személye és a Persona.Marilyn című előadása. A jelenkori lengyel színház iskolát teremtő alkotójáról, új rendezőnemzedékek felbukkanásában bábáskodó, kora ellenére is folyamatosan megújulni képes rendezőről van szó. A Németországi színjátszás expresszionista vonalát képviseli a Herbert Fritsch által rendezett Bunda című előadás melyet a schwerini színház előadásában láthat a néző. Jelen lesznek jelentős romániai társulatok Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză és Yurij Kordonskij által rendezett előadásokkal. Sepsiszentgyörgy város színházi életének legfrissebb eredményeit Mihai Măniuţiu, Radu Afrim, Gemza Péter és általam rendezett produkciók fémjelzik” - ismertette Bukarestben a REFLEX 2 meghívottjait Bocsárdi László fesztiváligazgató.

2-reflex-nemzetkozi-szinhazi-biennale-2012-sepsiszentgyorgy-5-l

Politikai színház Magyarországról

A magyarországi produkciók között túlsúlyban vannak a politikai vonatkozású előadások – jegyezte meg Iulia Popovici kritikus, a budapesti Örkény Színház és HOPPart Társulat előadásaira utalva, amelyek mellett a debreceni Csokonai Színház orosz kortárs drámával vesz részt a Biennálén. ”Magyarország művészeti életét jelen pillanatban erős politikai állásfoglalás jellemzi. A közéleti változásokra sokkal érzékenyebbek a színházi alkotók, munkájukat legtöbbször a már-már nyílt politizálás jellemzi, ami nem ritkán egyszerűbb, nyersebb formát eredményez. Ez különbözteti meg az általunk létrehozott színháztól. Számunkra mindig fontosabb volt az esztétikai kaland. A Magyarországi válogatás ennek az irányvonalnak a felmutatására tesz kísérletet.” – mondta a Biennálé válogatásáról a fesztiváligazgató.

Új, díjazott, különböző esztétikájú előadások

”A REFLEX 2 legnagyobb részt az utolsó két évadban készült produkciókat sorakoztat fel, amelynek zöme az illető ország színházi szakmájának elismerésében részesült, olyan rendezéseket, amelyek más nemzetközi fesztiválokon is megfordultak már. Ugyanakkor színházesztétikai szempontból ezek rendkívüli módon eltérnek egymástól. Ez a gazdag kínálat többek között úgy válhatott lehetővé, hogy többfajta játszóhely állt a fesztiválszervezők rendelkezésére, ami nagyon fontos szempont egy ilyen rendezvény megszervezésében”- ismertette a válogatás szempontjait Bocsárdi László.

Egyre növekvő REFLEX

”A fesztivál első és második kiadásának közös jegye az értékközpontúság, ugyanakkor az újnak, a kortársnak az előtérbe helyezése. Ez annál inkább fontos, minél inkább kiderül, hogy távol élünk Európa új színházi törekvéseitől. Annak ellenére, hogy a Biennálé néhány alkotója már nem nevezhető fiatalnak, a fesztivált továbbra is a fiatalos színházi gondolkodás jellemzi.” – fogalmazott Bodó A. Ottó, aki továbbá az egyre növekvő REFLEX-ről beszélt mind az előadások, mind a fesztiválnapok számának tekintetében. „Reményeink szerint a nézői érdeklődés is ehhez mérten fog növekedni” – tette hozzá a dramaturg.

 

A Biennálé a világhírű Balanescu Quartett koncertjével kezdődik március 16-án 20 órakor.

Részletes leírás az előadásokról és műsor a www.reflexfest.ro honlapon olvasható.

süti beállítások módosítása