Kulka János: kezdő buddhista vagyok

Kulka János a HVG-nek beszélt közéleti szerepvállalásáról, és arról miként tartja távol magát mások bírálatától, hogy őrzi meg nyugalmát.

“Azt tanultam Kaposváron, a Radnótiban, a Nemzetiben is, hogy színházat azért csinálsz, mert küldetése van: tanítasz, nevelsz, rendszert váltasz vele. Mindig progresszív vagy” – nyilatkozta Kulka János a HVG-nek.

Arról is beszélt, hogy sok, a kulturális életet érintő változással nem ért egyet. “Rengeteg elhivatott, szakmáját szerető és nagyon kevés pénzt kereső ember foglalkozik kultúrával ma Magyarországon. Nem hiszem, hogy csupa volt kommunista haszonleső ülne a vidéki művelődési házak igazgatói székében. Másrészt tiszta a lelkiismeretem. Engem nem nagyon lehet ijesztgetni, pártállami múlttal pláne nem. Muszáj elhinni, hogy létezik civil vélemény. Mindig nagy nyugalom fog el ebben a szerepben, és azt érzem: nekem itt helyem van. Ezek az „odaállások” próbálnak valamilyen példát mutatni, hogy lám, másnap is játszottam a színházban, egy hét múlva is elmondhatom, hogy mit gondolok, nem ér retorzió” – fogalmazott Kulka János, aki azt látja, hogy amióta részt vett a Millás tüntetésen nem hívják el valahova, ahova egy évvel ezelőtt még igen. “Hiába pattognék, úgy tűnne, hogy egy sértett színész nem keres elég pénzt. De ez nem igaz. A Nemzetiben egyik izgalmas bemutató jön a másik után, de ez annyira nem érdekeli például az MTVA-t, mintha a Nemzeti nem is létezne” – tette hozzá.

kulka

Kulka János Fotó: Túry Gergely

Az Új Színház-ügyről is kérdezték, ennek kapcsán elmondta: “Bíztam benne, hogy ez a kinevezés nem jön létre. Ott ültem Pécsen a szakmai bizottságban, amikor Gyuri pályázta a Pécsi Színházat, tényleg elég gyenge anyagot adott be, ő meg elég felkészületlen volt. Nem jó, hogy egy szakmailag gyenge pályázattal meg lehet kapni Budapesten egy színházat”.

“A múltkor kérdezte tőlem valaki, hogy olvasom-e a jobboldali, szélsőjobboldali portálokon, mit írnak rólam. Nem, mert nincs értelme. Muszáj megőriznem a nyugalmamat, hogy esténként fel tudjak menni a színpadra. Nem zaklathatom fel magam olyanokon, hogy azt írják, te hülye buzi, rohadj meg ott ahol vagy. Az éltet, hogy szeretnek. Olyan szeretetben élek - a közvetlen környezetemben, a családomban -, hogy ezt nem vagyok hajlandó kockára tenni. (….) Kezdő buddhista vagyok. A buddhizmus egyik alapvetése, hogy a jelennel foglalkozz, ne azzal, ami volt vagy lesz” – közölte a színész.

A teljes interjút itt olvashatja.

 

süti beállítások módosítása