'Legyőzi a kulturális határokat' - Mary Poppins a Madáchban

Csodákkal, mesékkel és varázslattal teli színházi estre várja ősztől a nézőket a Madách Színház: szeptemberben mutatják be a Mary Poppins című musicalt - hármas szereposztásban - Polyák Lillával, Oroszlán Szonjával és Mahó Andreával a címszerepben.

"A Madách Színház hagyományaihoz híven ismét nagyszabású produkcióval készül szeptemberre. Az előkészítő munkákat négy évvel ezelőtt kezdtük el és nagyon jó kreatív csapat jött össze. Mary Poppins-ot mindenki ismeri, Julie Andrews-szal a főszerepben legendás mesefilm született a történetből 1964-ben, mely a mai napig nagy kedvenc a családokban. Filmből szípadi adaptációt készíteni azonban már nehezebb feladat. Ám a 2004-es West End-es bemutató után bebizonyosodott, hogy bár a világon számtalan mesét írnak, csak kevésnek sikerül legyőznie a kulturális határokat. A Mary Poppins ilyen. A csodálatos nevelőnő története meghódította már a Broadway-t, a világ vezető teátrumait, szeptembertől pedig a Madách Színházban látható ez a kedves, érzelemteli musical. Mary Poppins igazán tudja, hogy kell vidámabbá és szorgalmasabbá tenni a gyerekeket." – mesélte a darab rendezője, a színház igazgatója Szirtes Tamás. A musicalt Bárány Ferenc fordításában, Kocsák Tibor zenei vezetésével, Tihanyi Ákos koreográfiájával mutatják be a Madáchban.

Szirtes Tamás szólt arról is, hogy a szereplőket meghallgatáson választották ki: a gyerekek négyes, a felnőtt színészek hármas szereposztásban játszanak. Bert szerepében Szente Vajkot, Sándor Dávidot és Csonka Andrást láthatják a nézők, az anya figuráját Gallusz Nikolett, Koós Réka és Ladinek Judit, az apa szerepét Dunai Tamás, Szerednyei Béla és Szervét Tibor alakítja, továbbá a színház számos meghatározó művésze is színpadra lép az előadásban.
Szirtes Tamás azt is elmondta: a próbák május végén indulnak, és csaknem egész nyáron dolgozik a társulat. A bemutatót szeptember végén tartják: 21-én, 22-én és 23-án játsszák először az egyes szereposztások a produkciót.

1

Így született Mary Poppins

Mary Poppins mágikus erejű figuráját, a gyerekirodalom felejthetetlen dadusának alakját az ausztráliai születésű angol Pamela Lyndon Travers találta ki.

Travers – eredeti nevén Helen Lyndon Goff -, már tinédzserként verseket publikált, később színésznőként szerzett hírnevet: egy Shakespeare műveket játszó társulattal turnézott Ausztráliában és Új-Zélandon.

Ugyan színészi karrierje felfelé ívelt, Travers elhagyta a társulatot, és újságíróként folytatta pályáját egy Sydney-i újság munkatársaként, egyúttal Ausztrália-szerte elismert költővé vált. Az akkori, konzervatív szemlélettel azonban nem tudott azonosulni, így 1924-ben Angliába költözött, és P. L. Travers írói álnéven az írásnak szentelte életét.

A kezdeti nehézségek utáni fordulópontot George William Russel költő, The Irish Statesman szerkesztőjének barátsága jelentette.

Russel vetette fel az ötletét egy boszorkányról szóló írásnak is. A történet végül vendégségbe érkező gyerekek szórakoztatására született meg.

Ugyan a főszereplő nem boszorkány, hanem egy varázslatos képességekkel bíró kivételes dadus, kezében esernyővel és útitáskával, a Cseresznyefa utca 17. szám alatt. Azaz nem más, mint MARY POPPINS.

A mese könyvvé nőtte ki magát, és 1934-ben jelent meg Mary Shepard (E. H. Shepard, a Micimackó megrajzolójának lánya) illusztrációival.

A könyv már megjelenésekor hatalmas sikert aratott, amit csak növelt a történet továbbgondolása hét újabb regényben:

· Mary Poppins visszatér (1935)

· I Go By Sea, I Go By Land (1941)

· Mary Poppins Opens the Door (1943)

· Mary Poppins a parkban (1952)

· Mary Poppins A-tól Z-ig (1962)

· Mary Poppins a konyhában (1975)

· Mary Poppins in Cherry Tree Lane (1982)

· Mary Poppins and the House Next Door (1988).

Az epizódokat évtizedeken át írta, regénnyé, sőt regénysorozattá formálta azokat, még 90 évesen is dolgozott rajta. A Mary Poppins könyvek kulcsa számos irodalmi tanulmány, ám ugyanilyen meghatározó volt Travers érdeklődése a misztikum, a legendák és spirituális tanok iránt. Mindezek együttesen tették lehetővé a fantázia és a hétköznapok eseményeinek könnyed és természetes egymásba fonódását a nevelőnőről szóló történetekben.

Ezért is szánta műveit az írónő nemcsak a gyermekek, hanem felnőtt olvasóinak kezébe is.

3

Az elsöprő sikerű film

A II. világháború alatt P. L. Travers Manhattan-ben telepedett le. 1945-ben itt kapott először ajánlatot a Disney-től a könyvsorozat megfilmesítésre. Az írónő meglehetősen szkeptikusan fogadta a felkérést és 1959-ig nem is egyezett bele az adaptációba.

Végül a Disney megkapta a jogokat, Travers pedig tanácsadóként kísérte végig
a folyamatot. A végeredménnyel azonban így sem volt maximálisan elégedett.

Aggályai ellenére azonban a film világsiker lett, és 1964-es premierje óta újabb
és újabb generációkat bűvöl el.

A film címszerepét a fiatal brit színésznő, Julie Andrews keltette életre. Alakításával és gyönyörű, 4 oktávnyi hangjával nemcsak a mozirajongókat varázsolta el, de a filmszakma elismerését is kivívta:
1965-ben a Mary Poppins-ért megkapta a Legjobb színésznő kategóriában a Golden Globe-díjat, és a Legjobb női főszereplő Oscar-díját.

Ám nem csak ezt az Oscar-díjat tudhatja magáénak a musical film. Ugyanis - a filmtörténetben egyedülállóan -, 13 jelöléssel indult a 37. Oscar-gálán. Többek között a Legjobb film, Legjobb rendező (Robert Stevenson), Legjobb adaptált forgatókönyv (Bill Walsh, Don DaGradi) kategóriákban. Végül a Legjobb női főszereplő elismerésén túl elnyerte az Oscart a Legjobb vágás (Cotton Warburton), a Legjobb eredeti filmzene (Irwin Kostal), a Legjobb vizuális effektusok (Peter Ellenshaw, Eustace Lycett, Hamilton Luske) és a Legjobb dal (Robert és Richard Sherman: "Chim Chim Cher-ee") kategóriákban. Az utóbb említett dal a Bert-et alakító amerikai színész, Dick Van Dyke előadásban hallható a filmbe

Mary Poppins a színházakba költözik

1993-ban Cameron Mackintosh brit színházi producer megkapta a színpadi adaptáció megírásának jogát Pamela Traverstől. 2001-ben pedig a Disney Theatrical vezetőjével, Thomas Schumacherrel folytatott tárgyalások eredményeként megszületett a döntés, miszerint a filmben elhangzó dalok szerepelnek a színpadi változatban is. A színpadi musical előzetes vázlata 2002-ben, a végleges változat 2004-ben készült el.

A szövegkönyv Julian Fellowes munkája, az eredeti zenét Richard M. Sherman, a dalszöveget Robert B. Sherman írta. Az új dalokat és zenét George Stiles szerezte, a dalszövegeket Anthony Drewe írta.

Az ősbemutatóra 2004 decemberében került sor a londoni West Enden, a Prince Edward Theatre-ben.

Azóta a világ színpadairól levehetetlen, rengeteg jelölést magáénak tudó, és számos díjat nyert sikerdarabbá vált:

Az eredeti londoni produkció 2005-ben megkapta a Laurence Olivier-díjat a Legjobb színésznő egy musicalben (Laura Michelle Kelly), illetve a Legjobb koreográfia (Matthew Bourne és Stephen Mear) kategóriákban.

2005-ben az előadást megtekintette Julie Andrews is.

2007-ben az eredeti Broadway előadás Legjobb díszletét (Bob Crowley) Tony-díjjal ismerték el, és elnyerte a Drama Desk Award-ot is az Outstanding Set Design (Bob Crowley), valamint az Outstanding Featured Actor in a Musical (Gavin Lee) kategóriában.

A világpremier óta a musicalt bemutatták számos európai nagyvárosban, és természetesen Ausztráliában is.

4

Mary Poppins végre Budapesten!

Budapestre, a Madách Színházba 2012 szeptemberében érkezik meg a Mary Poppins, Bárány Ferenc fordításában. A kreatív team tagjai: díszlettervező: Rózsa István, jelmeztervező: Rományi Nóra, zenei vezető: Kocsák Tibor, koreográfus: Tihanyi Ákos, valamint Vízvárdi András, az animáció és a plakát tervezője.
 Rendező: Szirtes Tamás.

Főbb szerepekben:

Mary Poppins:Mahó Andrea, Oroszlán Szonja, Polyák Lilla

Berti: Csonka András, Sándor Dávid, Szente Vajk

George Banks: Dunai Tamás, Szerednyey Béla, Szervét Tibor

Winifred Banks: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit, Koós Réka

Jane Banks (gyerek): Bakosfalvi Antónia, Hajdu Virág, Koller Virág,

Patai Anna

Michael Banks (gyerek): Bauer Gergő, Berecz Kristóf Uwe, Pál Dániel Máté

Andrew kisasszony: Pándy Piroska, Sáfár Mónika

Bumm tengernagy/Bankigazgató: Koltai János, Lőte Attila

Madaras asszony: Baranyai Annamária, Détár Enikő, Várady Viktória

Corry néni: Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó

Brill Néni: Bajza Viktória, Dobos Judit

Robertson Ay: Németh Gábor, Sánta László

Néleusz / Valentin: Kiss Ernő Zsolt

Rendőr / Northbrook: Barabás Kiss Zoltán / Laklóth Aladár

Parkőr / Von Hussler: Barát Attila / Galbenisz Tomasz

Katie dada / Baba: Wégner Judit

(A felsorolás ABC sorrendben történt)

Valamint a Madách Színház művészei, zenekara, tánckara és kórusa.

Bemutató: 2012. szeptember 21., 22., 23.

Forrás: színház.hu, Madách Színház

süti beállítások módosítása