Csereúton a szatmárnémeti és a nagyváradi színház

A szatmárnémeti és a nagyváradi színház megállapodása szerint a két társulat egy-egy előadását kölcsönösen beillesztik a saját évadtervükbe, bérletes előadásként több alkalommal bemutatva azt a szomszédos megyeszékhelyen. 

A Szigligeti Társulat októberben és novemberben vendégszerepelt Szatmáron a Liliomfival, a Harag György Társulat pedig a Chioggiai csetepaté című Goldoni-vígjátékot viszi el Nagyváradra.

A Goldoni darabot így ajánlják az alkotók:

Mi lehet kellemesebb egy napsütötte olasz kikötővároska csendes napjainál, amikor az asszonyok és leányok varrás és csipkeverés közepette várják haza férfijaikat a hosszú halászatból? Talán egy-két jó kis pletyka, incselkedés, marakodás, nehogy túl nagy és unalmas legyen a nyugalom. Amikor pedig a női bajkeverés az olasz temperamentummal párosodik, megszületik az igazán hangos és nevettető komédia. Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című vígjátékának bajkeverői két halászcsalád asszonyai, akik képtelenek hirtelen haragjukat és hangos szájukat kordában tartani. A csetepatét egymáshoz vágott csípős megjegyzéseik váltják ki, a halászatból éppen hazatérő férfiak pedig már rosszindulatú túlzásokkal tarkított történeteket hallanak. Mindenki igazságot akar tenni, így a baj tovább fokozódik, végül bírósági ügy lesz belőle. A helyzet leleményes gyógyítója a városi jegyző, no meg a szerelem: a komédia végén nem csupán megbékélnek a marakodók, hanem még hármas lakodalmat is ünnepelnek.

Hála Goldoni leleményességének, ezeknek az olasz asszonyoknak a szíve nem haragtartó, csak a szájuk sikerült egy kicsit nagyra...

chioggiai

forrás: Szigligeti Színház

Mikor hol?

A bemutatóra március 23-án, pénteken 19 órától kerül sor a Szigligeti Színházban (erre az előadásra a Szigligeti-bérletek érvényesek), majd 24-én, szombaton 17 órától (Papp Magda-bérlet) és 25-én, vasárnap 19 órától (Halasi Gyula-bérlet) tekinthetik meg az érdeklődők a produkciót. A további bérletházak előadásaira április 22-25. között kerül sor.

süti beállítások módosítása