Új sorozatot indít a Katona - AEGON-estek

Az új sorozat a teátrum egy-egy előadását, illetve az abból választott témát vagy jelenetet járja körül – másképp, mint ahogy a repertoáron lévő produkció teszi. Eszéki Erzsébet koncepciója szerint minden est egyszeri alkalomra készül, nem közönségtalálkozóként, nem is pódiumbeszélgetésként. Élvezetes, gondolatébresztő művészeti összjátéknak szánják az előadásokat. 

Új sorozat a Katona József Színházban

Március 29-én 19 órától

„A félelem megeszi a lelket”

Minden Kettőspont – AEGON-est más művészeti ágak segítségével közelít az előadásból választott mozzanathoz, ezt továbbszövő tánccal, zenével, irodalmi művekkel, akár meglepő módon, újfajta asszociációkkal. Mert mindig van másik nézőpont is. Érdemes másfajta képzettársításokkal, máshonnan is közelíteni. Kizökkenni a megszokottból.

IMG_0031

Cigányok - Takács Zsolt képei a foto.szinhaz.hu-n - Kattintson a képre!

 

Az első, március 29-i est nem a Cigányokról és nem a cigányokról szól, tehát nem az előadásról és nem a cigányságról. Sokkal inkább a – valamilyen helyzetből szinte mindenki által ismert – kiszolgáltatottságról és a sorstalanságról, arról, hogy bármikor adódhat olyan helyzet, amelyben mi maradunk kisebbségben, mi válunk kirekesztetté.

A félelem megeszi a lelket – ez a címe Rainer Werner Fassbinder 1973/74-es filmjének, amely szívszorító módon hozza tesközelbe egy bevándorló és egy idősebb német nő szerelmét, őszinte, szoros összetartozását, valamint azt a dermesztő légkört, a fájdalmas kiközösítést, amely körülveszi őket. Ezért választottuk a film címét mottónak.

IMG_0159

Cigányok - kattintson a képre!

A Cigányokról másképp című est házigazdája Lévai Balázs, felolvas majd Fullajtár Andrea és Lengyel Ferenc, énekel Horváth Mária, zenél László Attila Liszt-díjas gitárművész, cimbalmozik Lukács Miklós – AEGON-társdíjas művész, táncra perdül Horváth Zsófia, Juhász Zoltán, Tókos Attila, Benedek Attila Horváth Zsófia  koreográfiájában és vendégségbe érkezik: Grecsó Krisztián író, aki továbbírta Tersánszky Józsi Jenő azonos című darabját, ott lesz Máté Gábor a Cigányok című előadás rendezője, Rostás Ottó rendőr zászlós, Rózsa Béla a Snétberger Zenei Tehetség Központ 16 éves, gitáros tanulója.

IMG_1647

A filozófus - kattintson a képre!

 

A következő két Kettőspont – AEGON-esten a Katona József Színház egy-egy színművésze lesz a házigazda: április 19-én 19 órától A filozófus című előadáshoz (Gothár Péter rendezése) kínálnak művészeti-kulináris „csemegét”, a műsorvezető Kocsis Gergely lesz,  május 24-én 19 órától a Kispolgárok című előadás (Zsámbéki Gábor rendezése) egy mozzanatát járják körbe Fullajtár Andrea vezetésével.

 

IMG_6137_k

Kispolgárok - kattintson a képre!


Hamarosan kiosztják az AEGON Művészeti Díjat

Hamarosan megtudhatjuk, ki veheti át a 2012-es AEGON Művészeti Díjat, amelyet élő magyar író kaphat meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért, szakmai zsűri döntése alapján. A szakmai zsűri döntése előtt ezúttal is irodalmi lapok vezetőit és neves kritikusokat, korábbi és mostani zsűritagokat kértünk fel arra, hogy tegyenek javaslatot a jelöltekre, valamint kértünk jelöléseket az AEGON-díjas íróktól, költőktől is. Összesen 28 érvényes, a kritériumoknak megfelelő jelölés érkezett. Ezek összesítése után a következő tíz, 2011-ben újdonságként megjelent szépirodalmi mű kapta a legtöbb pontot (szerzők szerint, abc-ben):

Bodor Ádám: Verhovina madarai (Magvető)

Borbély Szilárd: Szemünk előtt vonulnak el (Palatinus)

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (Magvető)

Grendel Lajos: Négy hét az élet (Kalligram)

György Péter: Apám helyett (Magvető)

Horváth Péter: Bogárvérrel (Noran Libro)

Láng Zsolt: A föld állatai (Kalligram)

Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek (Libri Könyvkiadó)

Tóth Krisztina: Pixel (Magvető)

Varga Mátyás: parsifal, parsifal (Magvető)

A hétfős szakmai zsűri a jelölések összegzése után, titkos szavazással döntött arról, ki kapja a 2012-es AEGON Művészeti Díjat. Azt, hogy ki veheti át az idei elismerést, 2012. március 20-án tartandó sajtótájékoztatón árulja el a szakmai zsűri egyik tagja.

süti beállítások módosítása