Vidnyánszky ellátogatott a Kaposvári Egyetemre

Igencsak meglepődtek a Kaposvári Egyetem (KE) másodéves színészhallgatói és tanáraik, a hétvégi mozgásvizsgára ugyanis az utolsó pillanatban megérkezett Vidnyánszky Attila, a KE színházi intézetének élére a múlt kinevezett igazgató – számolt be a sonline.hu

A sonline.hu cikkéből:

Mint ismeretes, a Kossuth-díjas rendezőt, a Debreceni Csokonai Színház igazgatóját, a beregszászi magyar teátrum főrendezőjét, a Magyar Teátrum Társaság elnökét március hatodikán nevezte ki az intézet élére Szávai Ferenc, a KE rektora. Az egyetemi szenátus 22 igennel támogatta a rendezőt, riválisa, Csáki Judit színházi tanszékvezető három szavazatot kapott.

vidnyanszky

Visnyánszky Attila fotó: Brenda Tamás, Nol.hu

A lap információi szerint, mivel Vidnyánszky Attila csak néhány perccel a vizsga kezdete előtt érkezett, s a szakmai értékelést követően már el is utazott, érdemben nem tudott beszélgetni a jövőről a tanszék vezetőjével és tanáraival, de erre a héten sor kerül.
Csáki Judit ezért a majdani együttműködésről nem nyilatkozhatott, ám alapnak elmondta, az előzményekből sejtette a pályázat végeredményét. “Elméletben bármi előfordulhat. Lehet, hogy nem maradhatok tanszékvezető, az is, hogy kitöltöm a ciklusomat, s az is, még egyet maradhatok. Határozatlan idejű szerződésem van, a tanszékvezetői poszt csak beosztás. Az intézet a színházi és a látványtervezői tanszék munkáját hivatott összefogni, és bár a pályázatát még mindig nem ismerhettük meg, úgy tudom, Vidnyánszky Attila kizárólag a színházi tanszék átalakítását tűzte ki” – tette hozzá Csáki Judit.

Arról is beszámolt, hogy a Vidnyánszky-rendezte előadásokat eddig is tanulták-elemezték a hallgatók, a balti vagy orosz színházzal kapcsolatos munkája tananyag volt, s örülnének, ha az új intézetvezető is tanítana nálunk a jövőben, hiszen jó rendező, színházi szakember, aki akkor is jöhetne, ha nem lenne intézetigazgató.
Vidnyánszky Attila – aki megtiszteltetésnek, egyben óriási feladatnak és felelősségnek titulálta kinevezését – nyilatkozatai szerint szükség van új emberekre a tanszéken, s ezzel Csáki Judit is egyetért. “Nem gondolnám, hogy Vidnyánszky egyetlen iskola jegyében akarna dolgozni, vagy kifogása lenne olyan szakmailag emblematikus tanárokkal szemben, mint például Mohácsi János. A többféleképpen gondolkodás a színház esetében kifejezetten előnyös, most is különböző iskolák képviselői dolgoznak a tanszéken, akik sokszor egymással sem értenek egyet. Ezzel egészen addig nincs gond, míg az egyik nem hiszi azt, az övé kizárólagos és felsőbbrendű” - vélekedett Csáki Judit.

Csáki Judittal készült interjúnkat itt olvashatják.

Forrás: sonline.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


süti beállítások módosítása