Elhunyt Pintér Tamás

Meghalt Pintér Tamás (Oroszlán) kaszkadőr, öttusaedző, vívó szakedző, a Magyar Kaszkadőr Szövetség elnöke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi docense - tudatta felesége. Budapest V. kerületének önkormányzata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városrész saját halottjának tekinti a kaszkadőrt.

Pintér Tamás 70 éves korában hirtelen, ereje teljében, de nagyon súlyos betegségben hunyt el szerdán - mondta el Balogh Erika színművésznő, a kaszkadőr özvegye. Hozzátette: azt akarja, hogy emléke úgy maradjon fenn, ahogy méltó hozzá és ahogy megérdemli. Emlékeztetett arra, hogy Pintér Tamás 1965 óta oktatja a színészeket akrobatikára, vívásra és lovaglásra, a jelenlegi összes kaszkadőrnek ő volt a tanító mestere és benevezték a kaszkadőrök Oscar-díjára is. Március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, melyet kedden felesége vett át.     

Pintér Tamás 1941. december 12-én született. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított 1967 óta, majd egyetemi docens lett. Meghívott előadóként Amerikában a Cornisch és a Washington Egyetemen is oktatott. A Magyar Köztársasági Arany Érdem Kereszt tulajdonosa és Belváros-Lipótváros Díszpolgára volt. Több mint 400 filmben szerepelt és az ország szinte valamennyi színházában dolgozott mint mozgástervező, akciórendező.   Főbb színházi és operaházi munkái között megtalálható a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a Cyrano de Bergerac, a Bánk bán, a Mahagonny, a Lammermoori Lucia, A szecsuani jó ember, A Karamazov testvérek, a West Side Story, Az operaház fantomja, Az ember tragédiája és A Nibelung gyűrűje. Szerepelt többek között az Égi bárány, a Beszterce ostroma, a Temetetlen halott című filmben, valamint a Bors, a Rózsa Sándor, a Kántor, a Linda vagy a T. I. R. című sorozatban.  

Budapest V. kerületének önkormányzata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a városrész képviselőtestülete 2007-ben díszpolgári címet adományozott Pintér Tamásnak. Mint írták, a Belváros vezetése mély megrendüléssel fogadta Oroszlán halálának hírét, a kaszkadőrt az önkormányzat saját halottjának tekinti.

tamasFotó: Pepita Magazin

Pintér Tamásról saját szavaival:

"Ha valamelyik magyar filmben kellett lovagolni, úszni, vívni, ha ügyes emberre volt szükség, akkor mindig kitelefonáltak a Tattersallba, hogy küldjenek öttusázókat. A legjobb öttusázók is kaszkadőrködtek Balczó Andrástól Török Ferencig. A nagy Várkonyi Zoltán-filmekben is mi dolgoztunk. Én mindent megcsináltam neki. Nagyon vagány gyerek voltam, szerette a munkámat. És egyszer egy forgatási szünetben megkérdezte, mit csinálok, ha épp nem lovagolok nála. Mondtam, hogy éppen végzem a Testnevelési Főiskolát. Ő pedig megkérdezte, nincs-e kedvem átmenni hozzájuk a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, mert oda éppen ilyen emberek kellenének. Természetesen volt kedvem. Akkor dőlt el az életem. Azóta tanítottam ott minden színészt, rendezőt, operatőrt. Először vívástanárnak hívott, de később elkezdtem az akrobatika, a lovaglás, a gimnasztika tanítását is. Aztán szegény jó emlékű Montágh Imre barátommal kitaláltuk, hogy együtt tanítjuk a mozgást a beszéddel".

"Én például a Bors című tévésorozatban vonatot üldöztem lovon, és a síneken vágtáztam. Majd lelőttek, és egy szál ingben, minden védőfelszerelés nélkül rávetettem magam a sínekre, a krampácskövekre. Ezt a mai eszemmel nem tenném meg semmi pénzért".

"A kaszkadőrök arctalan, névtelen emberek. Ha az egyiknek balesete lesz, jön a másik. Nem számít. De ha a főszereplőnek bármije eltörik, akkor vége a világnak". (Forrás: Pepita Magazin)

süti beállítások módosítása