Szörényi Levente és Bródy János is elégedett

Hat új dalt írt Szörényi Levente és Bródy János Veled, Uram! című rockoperájához, amit a legendás szerzőpáros a március 30-31-i premiert megelőzően egy operettszínházi összpróbán látott újra színpadon - 12 évvel az ősbemutató után.

Tizenkét évvel az esztergomi szabadtéri ősbemutató után a Budapesti Operettszínház kelti új életre március 30-án és 31-én a Veled, Uram! című rockoperát kettős szereposztásban, közös produkcióban a Thália Színházzal és annak színpadán. A részpróbák után a darabot jelzett díszletekben, próbaruhában március 9-én játszották először végig - a szerzők jelenlétében.

Somogyi Szilárd rendező elmondta, az István, a királlyal megkezdett történet lezáró fejezetét ismeri meg majd a néző. Szörényi Levente és Bródy János Szent István megkoronázásának ezredik évfordulójára, az uralkodó utolsó éveiről, az utódlását előkészíteni igyekvő öreg király drámájáról komponálták a történelmi rockoperát, s most, a mű első kőszínházi premierjére hat új dalt írtak hozzá.

veled1

A Veled, Uram! egy meg nem fejtett rejtély nyomába kalauzolja a nézőt: István egyetlen fiának, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, amelyet utódlási harc követ. A háttérben és a nyilvánosság színpadán ármánykodás, cselszövés, kényszerű paktumkötés húzódik. A zenés mű rámutat arra, hogy a helyzet akkor sem volt más, mint az azt követő "zivataros" századokban...

Istvánt Sasvári Sándor és Földes Tamás, Orseolo Pétert Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt, az utódlási konfliktusban főszerepet játszó Vászoly figuráját Feke Pál és Szerényi László formálja meg, de látható még az előadásban a többi között Janza Kata, Nádasi Veronika, Füredi Nikolett, Geszthy Veronika, Vágó Bernadett, Fekete-Kovács Veronika, Kádár Szabolcs, Barkóczi Sándor és Németh Attila is.

Somogyi Szilárd elmondta: "Hatalmas szimfonikus zenekar szól majd a zenekari árokból, igazi megaprodukció lesz, estéről estére legalább száz ember dolgozik a színpadon. Rózsa István izgalmas díszletein kívül egyéb látványelemeket is felvonultatunk. A ruhákat Velich Rita tervezi, a koreográfia Bodor Johanna munkája."

veled2

Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a mű egyik dramaturgja felidézte: már a 11 évvel ezelőtti pályázatában leírta, hogy szeretne Szörényi-művet játszani, mert az a véleménye, hogy a magyar zenés színjátszás nagyjainak, Lehár Ferencnek vagy Kálmán Imrének az utódai, Lévay Szilveszter, Szörényi Levente, a kortársaink. Szerinte, aki úgy gondolkozik drámában, zenében, ahogy Szörényi, az jelentős zenés színpadi szerző. "A Budapesti Operettszínháznak pedig kötelessége ezzel a sokoldalú csapattal ezeknek a szerzőknek a munkáit sorra bemutatni és repertoáron tartani" - hangsúlyozta a főigazgató, aki örömét fejezte ki, hogy a komponistával és Bródy Jánossal sikerült olyan dramaturgiai változásokat létrehozni, amelyek a történelem ürügyén nagyon mély emberi konfliktusokat hoznak előtérbe. Imre herceg szerepe, de István királyé is jócskán megnőtt, sokkal több emberi vonás rajzolódik ki mindkét alakon. "Itt történelmi freskó helyett súlyos dráma zajlik" - fűzte hozzá.

veled3

Szörényi Levente az összpróbát követően elégedettségét fejezte ki: "Úgy látom, igényes és izgalmas produkció születik, amellyel most még én is csak ismerkedem. Azok a változtatások, amiket Kerényi Miklós Gábor igazgató és a rendező, Somogyi Szilárd kért, s valljuk be, van olyan is, amellyel itt szembesültem először, nagyon jót tett a dramaturgiának. Lendületes, nagyon komoly, minden ízében mai dráma születik, egy olyan új magyar opera, amelyet, ha az István, a király előtt mutatunk be, még nagyobb sikereket ért volna el. Biztos, hogy fel van adva a lecke, véleményem szerint új sikerdarab várja március 30-31-én, a Thália színházi premieren a nézőket" - mondta a komponista.

Bródy János úgy vélekedett, izgalmas volt szembesülnie azzal, hogy az általa már jól ismert darab milyen új, friss és lendületes lett Somogyi Szilárd rendezésében. "Nagyon bonyolult a cselekményszál és az új jelenetek, amelyek néhol éppen csak jelzésszerűen egy-egy villanásban tűnnek fel, segítenek értelmezni a történteket és új megvilágításba helyezik az akkor történteket. Mindkét szereposztást volt szerencsém megnézni az összpróbán, és azt kell mondjam, két különböző előadást láthatunk majd, nagyon igazi szereplőkkel. Nem véletlen, hogy már a próbán sokat tapsoltam" - mondta a szövegíró.

Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása