Washingtonban a Cigányok

Március közepén Egyesült Államok-beli vendégjátékon vesz részt a Katona József Színház társulata az itthon is nagy sikerrel futó Cigányok című előadással. "A washingtoni Kennedy Center még sohasem figyelt oda hangsúlyozottan Közép-Európára, ezért "régi adósságát törleszti" az egyhónapos Budapest, Prága és Bécs zenéje elnevezésű fesztivál megrendezésével" - jelentette ki Alicia B. Adams, a Center nemzetközi programszervezésért felelős alelnöke a washingtoni magyar nagyköveti rezidencián egy koncertfogadáson.

Egyszerre adnak ízelítőt a három város kultúrájából

"A Kennedy Center a nemzet kulturális központja, ezért úgy gondoljuk, hogy ebben a szerepkörben az a feladatunk, hogy fontos kulturális alkotásokat hozzunk Amerikába. Minden évben kiválasztjuk a világ egy régióját, amelynek művészetét elhozzuk Washingtonba, az idén Budapestre, Prágára és Bécsre esett a választás" - mondta az MTI-nek Michael M. Kaiser, a Kennedy Központ elnöke.
Kaiser - példaként említve, hogy tavaly Ascher Tamás rendezésében mutatták be Csehov Ványa bácsiját és a következő évadban színpadra állítják Molnár Ferenc A testőr című darabját - elmondta: Kennedy Centerben máskor is játszanak a három várossal kapcsolatos zeneműveket és színdarabokat. Most azonban azzal, hogy február végétől egyszerre adnak ízelítőt a három város kultúrájából, a központ igyekezett még változatosabbá tenni a kínálatát.
A Budapest-Prága-Bécs-fesztivál keretét a Washingtoni Nemzeti Opera és az amerikai fővárosban működő Nemzeti Szimfonikus Zenekar előadásai alkotja, Melléjük olyan, az egykori monarchia három zenei fővárosából érkezett művészek sorakoztak fel, mint a bécsi és a prágai filharmonikusok, a Takács Quartet és a Katona József Színház társulata.

takacs_quartetTakács Quartet (forrás: images.google.com)

"Érdekes fesztivált kívántunk rendezni. Nem akartunk minden országból azonos műfajú előadókat meghívni, mert az iránt nem lenne olyan nagy az érdeklődés, széles palettát kívántunk a közönség elé tárni" - jelentette ki Michael Kaiser. "Számomra az jelenti a sikert, ha a washingtoni közönség új tapasztalatokat szerez, élvezi az előadásokat, ha ihletet merít belőlük, és ha úgy érzi, hogy a művészeten keresztül kapcsolatba került a világgal" - fűzte hozzá. "Még sohasem összpontosítottunk Közép-Európára, most ezt az adósságunkat törlesztjük azáltal, hogy bemutatjuk e három város kulturális kapcsolatát" - jelentette ki Alicia B. Adams, a Kennedy Center alelnöke. Adams Közép-Európában járva azt tapasztalta, hogy a kulturális élet terén a három város kultúrája ma is nagy hatással van egymásra és csak a jövőben derül ki, hogy ez ugyanúgy megihlette-e a kortárs zeneszerzőket, mint nagy elődjeiket.

A Cigányokat is láthatják Washingtonban

A Katona József Színház március 15-én, 16-án és 17-én Tersánszky Józsi Jenő és Grecsó Krisztián Cigányok című darabját játssza a Kennedy Centerben.

katonaciganyokKatona József Színház: Cigányok (forrás: images.google.com)

A Cigányokat 2010 őszén mutatta be a Katona József Máté Gábor rendezésében; a produkciót hatalmas kritikai és közönségsiker fogadta. „Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt. Továbbírtam a Tersánszky-féle kezdetet, és könnyedén eltörtem a sosemvolt mesevilágot, mert a mai önfeledt kegyetlenséggel beszélte el magát” - mondta a produkcióról Grecsó Krisztián, a darab egyik írója. Az előadás Budapesten legközelebb április 28-án látható.

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása