Hazánkban a Mojszejev

Már csak néhány nap és hazánkba érkezik a 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Táncegyüttes! Jubileumi műsorukat a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának keretében március 17-én és 18-án a Papp László Budapest Sportarénában adják elő, míg 16-án Pécsett, 19-én Veszprémben, 20-án Szegeden, 21-én Debrecenben, 23-án Miskolcon lépnek fel.

Február végén Moszkvában ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a világhírű Mojszejev Táncegyüttes. A gálaelőadásra az együttes főhadiszállásán, a legendás Csajkovszkij Koncertteremben került sor, ahol a jeles eseményen a társulat legszebb koreográfiáit mutatták be. Az est különlegessége volt, hogy a meghívott vendégtársulatok, a bolgár, a lengyel, a szerb, az ukrán és a magyar művészek is egy-egy tánccal tisztelegtek a példátlan jubileum előtt.

A márciusi magyarországi turné műsorában Igor Mojszejev klasszikus koreográfiáit láthatják a nézők. Több mint 200 alkotás közül választották ki az előadás darabjait. Az első részben a látványos orosz tánc, a "Nyár" mellett, bemutatják a tatár, a moldáv, az üzbég, a kalmük táncot, valamint a közkedvelt háborús eposzt, a "Partizánok" című alkotást. A második részben nemzetközi táncokkal köszöntik a nézőket: görög, bolgár, szerb, macedon és mexikói táncok mellet, egy meglepetés tánccal is készülnek a magyarországi jubileumi műsorra!

Mojszejev1

A névadóról:

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki. Moszkvában, a Nagyszínház stúdiójában tanult táncolni. 1924-ben már a Bolsojban táncolt, s hamarosan szólista, majd balettmester lett. A húszas-harmincas években gyalog és lóháton bejárta az országot, ismerkedett a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és motívumokat.

A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. Mojszejev sokat küzdött a ”felkent" szakértőkkel, hogy érvényesíthesse elképzelését - a cselekményesség erőteljes kifejezését a táncban, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözését -, de táncosaival is, amíg kialakította saját stílusukat. Első műsoruk, „A Szovjetunió népeinek tánca" azonnal ismertté tette őket. Később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá, s az utánpótlás biztosítására 1943-ban az együttes táncstúdiót alakított. Az együttesbe kerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, nagy hangsúlyt fektetve az alkalmasságra, tehetségre, s a lányok esetében a szépségre is.

Igor Mojszejev művészetét számos rangos kitüntetéssel díjazták. A Szovjetunió Népművésze, többszörös Állami-díjas, a Lenin-rend birtokosa volt, megkapta a Dance Magazine díját és az amerikai tánc-Oscart, a Francia Nemzetgyűlés tiszteletbeli tagjává választotta, és Magyarországon is kitüntették. Századik születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz államfő Igor Mojszejevet lakásán kereste fel, hogy átadja neki a legújabb kitüntetést. 2007 novemberében hunyt el, 101 évesen, de a társulat azóta is világszerte aratja sikereit.

Mojszejev5

A mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat egyedülálló stílusa olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley, vagy a török Mustafa Erdogan. Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi. Az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött. Budapesten 1946 óta tizenkét alkalommal szerepelt nagy sikerrel, legutóbb 2009-ben.

Legutóbbi 2 magyarországi turnéjukat a hatalmas érdeklődésre való tekintettel fél éven belül tartották, amely összesen négy, a Papp László Budapest Sportarénában tartott előadás mellett az ország legnagyobb vidéki sportcsarnokaiban összesen 30.000 nézőt szórakoztatott.

A 2012-es évre a Mojszejev egy igazán különleges műsorral igyekszik majd megünnepelni fennállásának 75. évfordulóját. A jeles dátumra és apropóra való tekintettel a társulat szemet gyönyörködtető koreográfiákkal kecsegtető speciális műsora a világ számos pontjára jut majd el. A közép-európai tavaszi turné során Magyarország az egyik állomásuk. Márciusban Budapesten, Pécsett, Veszprémben, Szegeden, Debrecenben, és Miskolcon is megcsodálhatják majd őket a tánc szerelmesei.

Mojszejev7

MOJSZEJEV

75 éves Jubileumi Turné

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként:

2012. március 17. (szombat), 20:00

2012. március 18. (vasárnap), 20:00

Papp László Budapest Sportaréna

További előadások:

2012. március 16. (péntek), 19:00Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok

2012. március 19. (hétfő) – Veszprém, Veszprém Aréna

2012. március 20. (kedd), 19:00 – Szeged, Városi Sportcsarnok

2012. március 21. (szerda), 19: 00 – Debrecen, Főnix Csarnok

2012. március 23. (péntek) 19.00 – Miskolc, Városi Sportcsarnok

süti beállítások módosítása