Visszatér a Természetes Vészek Kollektíva

A Végtelenbe zárva című előadás a Természetes Vészek Kollektíva Nagy Visszatérése. Visszatérés az Eleven tér című, mára már kultikussá vált előadáshoz, miközben Góbi Rita gondolkodásának, személyiségének és gesztusainak változásait is megörökíti. A Végtelenbe zárva a Trafóban tekinthető meg március 21-én, 22-én, és 23-án.

A TVK a Végtelenbe zárva című előadásával visszatér ahhoz a nyelvhez, amelyet a ’80-as évek közepén, jóval a rendszerváltás előtt kialakított. Nemcsak visszatér, hanem újra is értelmezi, valamint szembesíti magát az eltelt idővel, s az eltelt idő tapasztalatával. A Végtelenbe zárva nem pusztán megismétlése az Eleven tér (Living Space, 1986) c. előadásban kialakított nyelvnek, hanem Góbi Rita személyiségének és gesztusainak beemelésével újraformálása, s az azóta bekövetkezett gondolati, világnézeti, metafizikai és technológia változásokkal való szembesítése is. A Végtelenbe zárva a test és tér egzisztenciájának olyan fokú megtapasztalását kínálja, amelyről álhumanista civilizációnk, társadalmi szocializációnk és a kortárs gyorséttermi kultúra már rég leszoktatott bennünket.

  Az előadás után megtekinthető a Manipulált terek c. tárlat. A kiállítás a Trafó nézőterén, az egykori Eleven tér c. előadást pusztán apropóként megidézve, a Kádár-kor egyik lehetséges és vállaltan szubjektív történetét viszi színre. A politikai iratok, jelentések, újságcikkek, SZER-háttéranyagok, reklámok és más dokumentumok olyan sajátos múlt-szerkezetet rajzolnak ki, mely a jelen számára is tartogat izgalmas kérdéseket. Objektív ténysorként kell-e muzealizálni a múltat, ezzel veszélytelenül elzárva jelenünktől, vagy olyan történetekként kell újra és újra létrehozni és megmutatni, melyekért ma is felelősek vagyunk?

Az előadáshoz és a tárlathoz kapcsolódik az ÁTHALLÁSOK – A 80-AS ÉVEK (ELLEN)KULTÚRÁJA – MA c. konferencia-beszélgetés is, amelynek alapvető témája egyrészt az 1980-as évek hazai (ellen)kulturális megnyilvánulásai, európai dimenziói, és a jelen kulturális helyzete. A felkért előadók megpróbálják egyrészt körüljárni az államszocializmus utolsó évtizedének működését, bemutatva annak társadalmi berendezkedését, gazdasági, ideológiai és kulturális viszonyait, valamint a lehetséges ellenállás formáit.

Meghívottak: Fuchs Lívia, György Péter, Horváth Sándor, Kamondi Zoltán, Nánay István, Rényi András, Schein Gábor, Szirtes János, Wessely Anna

Moderátor: Imre Zoltán

Időpont: 2012. március 22. 15:00-18:00

Természetes Vészek Kollektíva:

Végtelenbe zárva

térmanipuláció testre és tárgyakra

Koreográfia, mozgás: Góbi Rita
Dramaturg: Imre Zoltán
Zene: PARABRYO
Videó: Korai Zsolt, Lenz Tünde
Technika: Szirtes Attila
Jelmez: Szűcs Edit
Smink, maszk: Károlyi Balázs
Produkciós vezető: Kulcsár Viktória
Koncepció, rendezés: Árvai György

2012. március. 21., 22., 23. 20 óra, Trafó

süti beállítások módosítása