Már a kormány döntött a Kossuth-díjakról

A tavalyinál jóval kevesebb jelölés érkezett idén Kossuth-, illetve Széchenyi-díjra. A volt testületi tagok szerint ez is jelzi, hogy a díj ebben az évben jelentősen veszített szakmai presztízséből. Herskovits Eszter írását szemléztük a 168 órából.

(…) “A Kossuth- és Széchenyi-díjat mindig valamilyen mértékben a sajátjaként kezelte a politika” - mondja Vajda Márta, a MagyarSzínházi Társaság ügyvezető titkára. “De az albizottságok munkája garantálta, hogy a szakmailag legalkalmasabbak is megkapják az elismerést”.

Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója hozzáteszi: a színházi szakmában meglehetősen széles kör jelölhetett. Többek közt az önkormányzat, színházi társaságok, szakszervezetek, színházigazgatók, Kossuth-díjas művészek.
 Bálint András egyébként tagja, majd elnöke is volt a színházi és filmművészeti albizottságnak. Azt mondja: a szakmai mérlegelés fontos szempontja volt az is, hogy ki vagy melyik szervezet adta nevét az ajánláshoz. Nyilvánvalóan más elbírálás alá esett a jelölt, ha egy egész társulat, és nem csak egyetlen ember állt mögötte. (….)

Több mint hatvan év után egy 2011. januári rendelet megszüntette a szakmai albizottságokat, a díjakról egyetlen testület dönt. A bizottság elnöke Semjén Zsolt, és mások mellett Navracsics Tibor és Szőcs Géza is részt vesz a munkájában. Tíz új tagot a kormányfő kért fel. A listájukon szerepel a miniszterelnökhöz közismerten közel álló színész, az első Orbán-kormány egyik minisztere, illetve a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének volt elnöke.
A változtatásról Semjén Zsolt levélben értesítette az albizottságok elnökeit. Ebben költségtakarékossági okokra hivatkozott, ami azért is érdekes, mert az albizottságok tagjai ingyen dolgoztak - az egyedüli kiadást a bekészített kávé és teasütemény jelentette.

Radnóti Sándor irodalomtörténész, aki 1997 és 1999 között tagként, majd 2008 és 2010 között elnökként vett részt az Irodalmi Albizottság munkájában még a levél kézbesítése előtt lemondott tisztségéről, mondván, ebben a "kutyakomédiában" már nem kíván részt venni. (…)

Egyébként a szakmai szervezetek továbbra is jelölhetnek. De nem mindegyikük él a lehetőséggel.
Például a Szépírók Társasága idén nem ajánlott egyetlen nevet sem. Elnökük, Csaplár Vilmos szerint azért döntöttek így, mert most, hogy az albizottságok felszámolásával megszűnt a közvetlen szakmai befolyás, semmilyen szinten nem kívántak részt venni a kiválasztásban. Úgy tűnik, nemcsak a Szépírók Társasága gondolta így: a lap információi szerint idén a tavalyinál jóval kevesebb jelölés érkezett. (...)

A teljes értekezést a 168 órában olvashatják.

süti beállítások módosítása