Damu Rolandot négy és fél év börtönre ítélték jogerősen

Jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Damu Roland sorozatszínészt erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt kedden a Fővárosi Törvényszék, valamint 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

damuroland_elsofokDamu Roland az első fokú tárgyaláson

A vád

A harminchat éves sorozatszínészt 2010. november 18-án vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két nappal később az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A vád szerint Damu Roland 2008 szeptemberétől 2010 októberéig - kisebb-nagyobb megszakításokkal - a bántalmazott nő élettársa volt, és rendszeresen alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus. A vádirat azt is tartalmazza, hogy 2010 őszén a színész ki akart békülni a nővel, a vita azonban elfajult, és a férfi folyamatosan ütlegelte, rugdosta volt élettársát. A nő megpróbált ellenállni, de a vád szerint Damu - folytatva a bántalmazást - közösült vele. A nő a lakásból nem tudott elmenekülni, mert a színész az ajtót kulcsra zárta, és a történtek után csak hosszas könyörgésre engedte el volt élettársát a lakásból. A bántalmazás következtében a nő az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán és a hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket. A 28 éves nőt mentők kórházba szállították, ahonnan értesítette a rendőrséget, és feljelentette volt barátját.

Tüntetők fogadták

A másodfokú tárgyalás előtt tüntetők fogadták Damu Rolandot a Fővárosi Törvényszéken, ahol jogerős ítéletet hirdetett a bíró a színész ügyében. Damu 4,5 év börtönt kapott, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A családon belüli erőszak ellen küzdő Patent Egyesület halott asszonyokat és lányokat jelképező piros bábukkal fejzte ki szolidaritását P. Tímeával, aki feljelentette a színészt erőszak és súlyos testi sértés miatt. Még az ítélethirdetés alatt is folyamatosan doboltak az egyesület tagjai - az Origo beszámolója szerint.

Damu Roland ügyvédje, Ruttner György a másodfokú tárgyaláson tizenkét tanú kihallgatását és több új szakértő kirendelését kérte, de a bíró ezeket az indítványokat mind elutasította. A bíró nem engedte azt sem, hogy az ügyvéd a perbeszéde közben levetítse azt a pornófilmet, amellyel illusztrálni akarta Damu ártatlanságát.

Megváltoztatták az első fokú ítéletet

A bíróság jogerős döntésével megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét. Első fokon hat év börtönre ítélték és hat évre eltiltották a közügyektől a sorozatszínészt, akit akkor súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában találtak bűnösnek.

Főügyészség korábban közölte: nincs vizsgálat a Damu-ügyben

A Blikk korábban arról számolt be: egy a Központi Nyomozó Főügyészségre érkezett bejelentés szerint Szabó Noémi, a Damut első fokon hat évre ítélő bírónő a sértett előző vagy mostani férjének unokatestvére. A Magyar Hírlapnak Kónya István, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője úgy nyilatkozott: csak közeli rokonság lehet olyan kizáró ok, amely miatt a perben eljáró bírónak elfogultságot kell bejelentenie.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a sajtóértesülésekre az MTI-nek úgy reagált: mivel a bejelentés semmilyen konkrétumot nem tartalmazott, továbbá nem merült fel gyanúra okot adó adat, a dokumentumot tájékoztatási céllal megküldték a büntetőügyben másodfokon eljáró Fővárosi Főügyészségnek. 

Forrás: MTI, Origo

süti beállítások módosítása