Káosz-színház bundában - A Nemzeti kulisszái mögül jelentjük

Akik szerint az ördög a részletekben lakozik, azok biztosan nem fognak csalódni, ha ma vagy holnap este a Nemzetiben járnak, ahova a fizikai színház és a kortárs cirkusz burleszkszerű egyvelegével érkezik a Compagnie L'immediat. Munkatársunk tanúsítja....

2012. március 17. Véletlenül debütálni fogok egy francia cirkuszszínházi társulattal a Nemzetiben, a Tavaszi Fesztiválon. Jó, tudom, hogy elsőre nem hangzik egészen valószerűen, de ez is bizonyítja, hogy a színházban bármi megtörténhet. Egyelőre csak annyit tudok, hogy az Itt és most című produkcióban például egy piros ruhás férfi rohangál tárgyrengetegben, teste nem engedelmeskedik neki, szüntelenül botladozik, miközben ráomlik szék, asztal, létra, 20 bukósisak, szóval egy egész díszlet. Valljuk be, ezt nem lehet kihagyni.

2

2012. március 19. Háromnegyed tizenegykor egy kedves dög mered rám a színészbüfében, az Izomagyú – mint utóbb kiderül, Hollósi Frigyes kutyája. A jelenés arra figyelmeztet, ma lényegében mégiscsak újdonságokkal kell megismerkednem, tehát jobb, ha ezek közé tartozik a kávézás is. A színpadról először leparancsolnak – arra gondolok ez biztos szerencsét hoz és így is van: mindannyian életben maradtunk, ugyanis nem értem semmihez. Ha avatatlan hozzányúlna mondjuk egy széknek látszó tárgyhoz a színpad elején, akkor elképzelhető, hogy 10 méterrel arrébb katapultálna egy kazettákkal teli doboz. Persze ezt csak később értem meg, amikor már megérkezett a színpadi káoszba Frici (Fritz Attila) és Andzsi (Eke Angéla) is, ők bábosztályos hallgatók, jelen esetben kollegák, akikkel együtt segédkezünk a franciáknak. Marion, a Compagnie l’Immediat társulat dizájnere, és játékosa magyarázza el nekünk a feladatot, azt, hogy különböző stációkat kell bejárnunk a színpadon, hogy nem csak az életveszélyes, ha nem húzzuk meg időben azt a kis madzagot, hanem az is, ha a harmadik csengő után nem hagyjuk el balra a terepet. Az első ún. lejárópróba végére hosszú jegyzeteket készítünk. Eltekintek a 40 pontos lista megosztásától, mivel követhetetlen, külső szemnek csak egyvalami derülne ki belőle: az előadás nagy truváj, aprólékosan megtervezve. Ahogy azt a Fesztivál is írja a produkcióról: fifikás szerkezeteket eszkábálnak a franciák, kiöregedett, látszólag hasznavehetetlen bútorokat és lomokat tornyoznak egymásra, amelyek között a legváratlanabb pillanatokban tűnik fel egy-egy hasonmás vagy tükörkép, mint megannyi huncut lidérc. Az ajánló felveti a kérdést: elég pár másodpercnyi figyelmetlenség, egy apró mozdulat, hogy a kényes egyensúly kibillenjen – vagy csak az érzékelés játéka mindez? Ezennel jelentem, a válasz: elég.

 

A szünetben Valikánál van dolgunk, nekem erősen úgy tűnik: a Nemzeti Színház egyik lelke. Éppen foltoz egy szakadt szőrmét. Először nem tudom megállapítani, hogy ezt pontosan milyen beosztásban űzi, mert birodalmában nem csak varrógép, vasalódeszka, gombbefőtt lelhető fel, hanem gyöngyök, székek, cipők, könyvek, ingsor, hűtőszekrény fekete szívmatricával, törülközők, füzetek. Azt mondja: „igazából itt történik minden”. Miután kiderül, hogy kiskorában Valikáék kertjében hallgatta az egész falu egyetlen Seress Rezső gramofonlemezét, azt sem rejti véka alá, hogy a Nemzetiben nem lehet „mindenkit mindenkivel összeereszteni”. Tehát Valika öltöztető. Saját bevallása szerint a statisztára is élére vasalja a ruhát, mert azt úgy kell és persze varr is, mert az is a munkához tartozik, hiszen a varrodában 1200-ért hajtanak fel egy nadrágot! Éppen a következő rongyos bundát veszi kézhez, „őt kipenderítenék, ha így rakná el”, és az ilyesmit „illik megcsinálni a vendégeknek”.

1

Áhá. Szóval bundában leszünk. Már csak azon lepődöm meg, amikor feltárul a franciák bundáskészlete, ugyanis a kabátok mögött, a szekrény belsejében egy világtérkép látható, telehúzva vonalakkal. Camille Boitel, a csapat vezetője (és nem mellesleg a Jeune Talents Cirque 2002-es felfedezettje) elmagyarázza, hogy az Itt és most produkció két éves pályafutásának Budapest a 136. állomása, bejárták vele a Földet, mindenhol szerették....

Este nem tudok aludni. Vajon a kávé miatt?

Az előadásra most kedvezményesen kaphat jegyet, a Tavaszi Fesztivál Last Minute Akciójában.

Tóth Berta/ Színház.hu

süti beállítások módosítása