Együttműködhet Eger két bábszínháza

A Harlekin Bábszínház és a Babszem Jankó Gyermekszínház gyakorlatilag egy épületben működik, ráadásul mindkettejük célközönsége az óvodás, kisiskolás korosztály. Úgy tűnik, a jövőben együttműködhetnek.

A közelmúltban tárgyalta Eger város képviselő-testülete a fenntartásukba került színházak, a Gárdonyi Géza és Harlekin működtetésének feltételeit. A testület elé került dokumentumok egyikében - melyet Bal József megbízott bábszínház-igazgató készített - szerepelt egy kitétel, melyben a direktor lényegesnek tartotta megemlíteni, hogy a Forrásban működő Babszem Jankó Gyermekszínházzal szükségesnek tartja az egyeztetést. Szerinte ugyanis átgondolandó, hogy két városi önkormányzati fenntartású gyermekintézmény egy épületben működjön. Elengedhetetlennek tartja a műsorterv és az előadások rendjének összehangolását.

Ezzel Baráth Zoltán a Babszem Jankó együttesének vezetője is egyetért, de azt nehezményezi, hogy két önkormányzati intézményt emleget Bal. Baráth Zoltán, ennek kapcsán elmondta: bár időről időre az a vád éri őket, hogy csak afféle "hakniszínházat" csinálnak, az elmúlt 15 év azt jelzi, szükség van rájuk, hisz" a közönség nem járna el előadásaikra, ha nem szeretné ezt a fajta színjátszást. Babszemék költségvetésének csupán húsz százalékát teszi ki ez a központi, illetve a városi önkormányzattól közhasznúsági szerződés keretében kapott támogatás. A maradék 80 százalékot jegybevételeik jelentik. Ehhez évi hat bemutatót és 220 előadást kell teljesíteniük.

Bal József azt állítja: mindenképpen együtt kell dolgozni a közönségért!
”Nincs több néző, nincs több gyerek a vidéken, így egymás elől halásszuk el a közönséget” - állítja a Harlekin Bábszínház megbízott igazgatója.
 Éppen ez sarkallja a bábszínházat arra, hogy mind a kamaszok, mind a legkisebbek felé is nyisson. Mindenképpen arra törekszik, hogy a Babszem Jankó Gyermekszínházzal közösen megtalálják azokat a pontokat, melyek nem egészségtelen versenyt, hanem kölcsönös előnyöket hoznak mindkét csapat számára.

süti beállítások módosítása