'A politika fog dönteni' - Szabó György a Trafóról

Miután kiderült, hogy Bozsik Yvette lemond a Trafó vezetéséről, a jelenlegi igazgatót, Szabó Györgyöt kérdeztük az intézmény lehetséges jövőjéről.

szabogyorgy

Hogy fogadtad a hírt, miszerint Bozsik Yvette visszaadja a Trafó igazgatását?

Szabó György: Engem is meglepett a döntés, bár folyamatosan érkeztek hírek arról, hogy Yvette gondolkodik a visszalépésen, ám ezt nem vettem komolyan. Lehet, hogy Yvette rájött, hogy ez egy nagyon komplex munka vagy egyszerűen túl nagy nyomás volt rajta a szakma részéről. Márpedig a vezetői munkának fontos része, hogy állni kell a sarat: meg kell válaszolni a szakmai kérdéseket, el kell viselni az esetleges kritikákat, ki kell állni és fel kell vállalni a döntéseket, azaz el kell oszlatni a kétségeket. Egy biztos: mi az évad végéig folytatjuk a Trafóban a munkát, de szeptembertől még nincs program. Ez meglehetősen idegesít, de nem tudok ez ügyben mit tenni, mert június végén lejár a kinevezésem. Várom, hogy a főváros valamit mondjon ebben a helyzetben.

Bozsik Yvette visszalépése után Tarlós István azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben új pályázatot írnak ki. A pályáztatás sokáig elhúzódhat…

Szabó György: Ha így történne, az ellehetetlenítené az intézményt. Már most nagyon nehéz a helyzet, hiszen általában egy évre előre szoktunk tervezni, és sajnos nem csak egy telefonszámlista összegyűjtésén múlik a Trafó programja. Ez egy komoly szakma, de ennek most itt nincs respektje. Én tényleg lefújtam mindent, amit terveztünk, pontosan azért, hogy az új vezető számára tiszta helyzetet teremtsünk és ő alakíthassa ki a jövő évad programját a saját koncepciója mentén. Egyetlenegy biztos fellépője van a következő évadnak: a japán Sankai Juku, de velük sincs szerződés még. A kérdés, hogy ki írja majd alá? Aggasztó, hogy a jövő év márciusi programot kéne most lezárnunk, de mint mondtam, még szeptemberi sincs. A stáb közben kezd szétszéledni, mindenki új munkát keres, hiszen nem tájékoztatta őket arról az új vezetés, hogy számítanak-e rájuk a jövőben. Jó néhány munkatársamnak családja van és mindannyiuknak terveznie kell a jövőt, jó szakemberek és remek emberek, a bizonytalanság pedig egyre nő. Így roppant nehéz dolgozni és a fennálló helyzet demoralizálja a csapatot.

Ha nem sikerül június elsejéig igazgatót választani a Trafó élére, akkor mi fog történni?

Szabó György: Erre csak a főváros tudhatja a választ. A politika fog dönteni. Eddig sem szakmai döntés született, biztosan tudják már, hogy mit akarnak.

Úgy érted, hogy kit?

Szabó György: Lehet, hogy keresik, de ezzel a találgatás területére tévedtünk. Egyet szeretnék hangsúlyozni a Trafóval kapcsolatban: azoknak, akik döntenek a sorsáról a közönségben is kéne gondolkozniuk. A közönség pedig a produktumra jön, de mindenki jól tudja azt is, hogy a Trafóban a szakmai szempontok és kritériumok is nagyon fontos szerepet játszottak és játszanak a program kialakításában. Jó lenne, ha a Trafó nem kerülne a politikai csatározások kereszttüzébe.

Elképzelhető-e, hogy bizonyos körülmények között te maradj a vezető?

Szabó György: Erről is nagyon korai lenne beszélni. Talán 100 százalékig biztosított keretek között... Ha őszinte akarok lenni, szerintem nincs esélyem, nem tudom, hogy lehet-e számomra visszaút. Most nem élvezem a politika bizalmát, számomra pedig mindig a munkám volt az első. Úgy tűnik, hogy lassan inkább az új életre kell koncentrálnom.

Tóth Berta / Színház.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása