Felmondott Darvasi Ilona színigazgató Sopronban

Felmondott Darvasi Ilona, a soproni Petőfi Színház színidirektora, aki a 2007/8-as évadtól vezette a társulatot - írja a Kisalföld.hu.

Döntése okait nem kívánta részletezni, de annyit elárult: ha Huszti Péter Kossuth-díjas művésszel, művészeti tanácsadóval nem hosszabbított szerződést a színházat fenntartó Pro Kultúra Sopron, akkor őrá sincs szükség.

Darvasi Ilona az MTI értesülését megerősítve csütörtökön közölte: múlt hétfőn nyújtotta be lemondását, megbízatása pedig április 12-vel szűnik meg. Döntésének egyetlen oka volt: a fenntartó vezetője "nem tartott igényt" Huszti Péter tevékenységére, azaz nem hosszabbított vele szerződést - mutatott rá a távozó igazgató.

"Én Huszti Péterrel jöttem Sopronba, és ha itt nincs szükség egy ilyen művészre és szakemberre, akkor nekem sincs itt dolgom" - jelentette ki Darvasi Ilona, aki 2007. február 1-je óta vezette a soproni színházat. "A szezon természetesen rendben le fog menni. Az új vezető kinevezése az önkormányzat feladata" - közölte Nyerges Ferenc, a teátrumot fenntartó ProKultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kuslics Balázs, a soproni városháza sajtófőnöke az MTI érdeklődésére jelezte, a színházzal és a ProKultúra Sopronnal kapcsolatos kérdéseket a városvezetés a közgyűlés elé fogja terjeszteni. Mint mondta: ez akár már a következő, jövő csütörtökön tartandó ülésen megtörténhet.

darvasiilona

Korábban így fogalmazott a Magyar Teátrumnak Darvasi Ilona: "A lányom tudja és értékeli, érti és érzi, hogy mitől működik a Turay Ida Színház. New Yorkban 3 évig volt módja, hogy tanulja, tanulmányozza a színházi élet rejtelmeit. Ha idegennek adom át a Turayvezetését, elveszti lényegét, amiért ezt a színházat létrehívtam" – mondta Darvasi Ilona. "Szeretném, ha a lányom, amikor én már nem leszek, folytatná azt a keserves-szép munkát, amit elkezdtem. Ma már mint Nonprofit kft. működik a Turay és több mint 140 embernek ad állandó, biztos megélhetést. Bár jelen helyzetben egyre nehezebb életben tartani a kultúrát. Itt nemcsak a színházi előadásokra gondolok Sopronban, hanem a nemzeti ünnepeinkre szervezett rendezvényekre is, amikre évről-évre egyre többen látogatnak el. Fontosnak tartom a nagy történelmi tettek emlékének ápolását, hiszen az ad alapot életünkhöz, abból építkezünk, ott van minden tettünkben és gondolatunkban, erősíti a mi és gyermekeink magyarságtudatát, utat mutat a jövő építésében. A múlt ápolása a kultúra és a nemzeti értékeink fennmaradásának kulcsa. A színház is erről szól".

Forrás: Kisalföld, Színház.hu

süti beállítások módosítása