Kovács Patrícia: hatalmas utat jártam be

A sötétben őszintévé válik a testünk. A gesztusaink olyan kendőzetlen igazságról árulkodnak, ami nappal nem látható – erre a tényre épül a Centrál Színház új bemutatója, a Black Comedy. Kovács Patrícia, az előadás női főszereplője mesélt a produkcióról a kultography.hu-nak.

A Kultography cikkéből:

Arról hogy amikor világos van, akkor van az előadás szabályai szerint sötét a színésznő elmondta: "Otthon mindannyian számtalanszor kipróbáltuk, hogy világítás nélkül, hogyan botorkálunk a lakásban. Peter Shaffer kottaszerűen leírja, hogy kinek, mikor, mit kell csinálnia, mondania, ami nagyon feszessé teszi a darab menetét. Erősen koncentrálnunk kell, hogy ne csússzunk el időben. Például Brindsley-nek (Schmied Zoltán) pontosan le van írva, hogy melyik mondatnál, kinek a feje fölött kell a széket átemelnie, a bútorok kicserélése közben. Ez egy nagyon kimerítő előadás, ami végig maximális koncentrációt igényel" - mesélte Kovács Patrícia.

Arról is kérdezték, mi volt számára a legnehezebb a próbák során. "Nem csak nekem, de a többieknek is a tekintetünk kontrollálása volt a legproblémásabb. Most, hogy veled beszélgetek, az arcodra fókuszálok, ami pihentető. A darab során viszont sohasem nézhetünk rá a másikra, hiszen a sötétben nem tudod pontosan megállapítani, hogy ki hol van, minden elcsúszik egy kicsit. Ez pedig sokkal nehezebb, mint az ember gondolná. Folyamatosan ügyelnünk kell, hogy ne egy fix pontra fókuszáljunk, hanem mindig mellé, ahol általában nincs semmi. A szerepem szerint végig italokat töltök, ez volt a másik nagy küzdelmem. Nem foghatom meg egyszerűen a gines üveget és tölthetek, hiszen nem látom. Végig kell tapogatnom az üvegeket, bele kell szagolnom, persze miután ráérez az ember ennek az ízére már sokkal könnyebb, de az elején nagyon megszenvedtünk vele" - árulta el.

kovacs_patricia3-300x225Fotók: Weidner Balázs

"Az olvasópróba utáni második alkalommal megkérdeztem Puskás Tamást (a rendező – a szerk.), hogy miért engem választott ki erre a szerepre. Már rég túl vagyok a hamvas húszas éveimen, és nagyon furcsa, hogy kedden egy komoly, elhanyagolt feleséget játszom, ugyanebben a színházban, csütörtökön meg már ezt a csitrit kell megformálnom. Hatalmas utat jártam be az elmúlt hetekben Carollal, múlt héten ugyanebben a ruhában, ugyanezzel a szöveggel, mozdulatokkal még egy tipikus szőke nőt játszottam. Azóta megbeszéltük Tamással, hogy nem kell totál idiótává válnom a darab kedvéért. Ez egy normális lány, csak valamiért nem őt választják. Igen hosszú és kanyargós úton jutottam el idáig, de most már bizton kijelenthetem, hogy ez így fog maradni" - fogalmazott Kovács Patrícia, aki elárulta, megviselte a rövid próbaidőszak és ez el is gondolkodtatta. "Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, mint a válság és a pénzhiány, de érdemes lenne több színházban is belegondolni abba, hogy vajon tényleg szükséges-e két és fél hónap próbafolyamat, akkor, ha mi most négy és fél hét alatt képesek voltunk létrehozni ezt a darabot? Schmied Zoli és én is nagyon sokat szinkronizálunk, de az elmúlt héten lemondtuk a munkát, a szerep kedvéért" - vetette fel a színésznő.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása