"Mindenki lépjen be saját magába"- Békés Italát köszöntjük

Ma ünnepli születésnapját Békés Itala színművésznő, akiről Örkény István azt tartotta, egyszerre sírva-nevettet. Múlidézőnkkel köszöntjük, melyben találnak régi interjút, érdekességeket és vallomást is.

Interjúrészlet Békés Italával:

Békés Itala. Ez a név jellegzetesen mulatságos alakokat idéz. Élesen, groteszkül formált alakokat.

Békés Itala: Hőseimet azért alakítom groteszkül, mert azok. Magam halálosan komolyan élem át őket. Mulatságos furcsaságuk jellemükből, környezetükkel való összeütközésükből adódik. Amikor először játszottam kisfiúszerepet, rögtön elhangzott az ítélet: ez áll a legközelebb Itala egyéniségéhez! Akkor szériában kisfiúkat alakítottam. Tizenkettőt. Majd egy alkalommal öregasszonyszerepet osztottak rám. Következett az újabb felfedezés: Italát az isten is arra teremtette, hogy öregasszonyokat játsszék. Közben, egy esztendeig csupa felvilági nő szerepét bízták rám - mert az elsőt jól alakítottam. Pedig én nem ilyen vagy olyan szerepre termettem, egyszerűen színész vagyok. Jellemszínész.

itala2

A képre kattintva olvasható a folytatás.

Itala saját magáról:

italanagy

Érdekességek Italáról:

1. "A groteszk akár ríkat, akár nevettet, akár egyszerre sírva-nevettet, mindig megborzongatja olvasóját, ahogy a tragédia a nézőjét" - írta róla Örkény István.

2. Életrajzát Hogyan lettem senki címmel írta meg 1990-ben. A kritika egyaránt tartja életrajzi regénynek, korrajznak és színháztörténelemnek. E könyv megírására Örkény István biztatta.

3. Azt kívánja, hogy mindenki, aki érdemes rá, legyen türelemmel, dolgozzon sokat. A másik tanácsa, hogy haladni kell a korral, sosem szabad megállni. "Az nem kor kérdése, hogy az ember korszerű színész legyen" - állítja.

4. Két kedves levelet ma is őriz. Az egyik így kezdődik: „Kedves Nemecsek Ernő néni.” A másik így végződik: „Előadás után várlak: Aranka.

5. Békés Itala adott elő pantomimszámot először Magyarországon, 1957-ben Békés Andrással, ikerbátyjával együtt. A számot azonnal leszerződtették Pozsonyba, onnan tovább hívtak Karlovy Varyba, ahol éppen filmfesztivál volt. Ezután több külföldi meghívást is kaptak.

itala_orkenybenBékés Itala a Macskajátékban az Örkény Színházban | fotó: Darázs Zsolt

6. A színésznő úgy véli, az a baj, hogy nagyon sok fölösleges dologgal foglalkozunk, de amikor egymással beszélünk akkor sem akarjuk igazán megismerni a másikat. "Mindez csak arra jó, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy az emberek önmagukkal foglalkozzanak. Én mindig azt mondom, hogy nálam egypárt rendszer lenne: mindenki lépjen be saját magába" - vallja Békés Itala.

 

Forrás: OSZMI, Színház.hu

süti beállítások módosítása