Földindulás - Az első bemutató az új Új Színházban

Az új Új Színház első bemutatóját tartja március 23.-án, Kodolányi János Földindulás című művéből. Összeállításunkban arról olvashatnak miként ajánlják a darabot az alkotók, és hogy miként készült a Marosvásárhelyről érkezett Koncz Andrea Juli szerepére. 

Az alkotók így ajánlják a művet:

Ezzel a bemutatóval nem kívánunk „színházi forradalmat" kivívni, egyszerűen hatásos, emberi történet lesz – mondja Pozsgai Zsolt, az előadás rendezője – Kodolányi gyönyörű műve népszínmű. Ormánsági emberekkel, a pesti közönség előtt talán kissé szokatlan környezetben. Miután szokatlan, rendkívül érdekes lehet. Kodolányi János valódi paraszti író, ebben a történetben is benne van saját élete. csak ezt kevesen tudják. Kántor Jánosék házában új gyermeket várnak, pedig a faluközösség a gazdasági válság közepén egy gyermeket tart vállalhatónak egy-egy háznál. és ha mégis előfordul „baleset",a Piókás Szüle dolga elintézni, hogy az a gyermek ne szülessen meg. Embertelen, könyörtelen törvények ezek. Kántor János fellázad ez ellen a törvény ellen. és megindul a harc az Életért. Régi álmom ilyen és ehhez hasonló színművek bemutatása, olyanoké, amelyek az élet igenlését hirdetik, azt, hogy az életnek értéke van. Ezzel együtt a szerelemnek, a barátságnak, és minden olyasminek, ami az emberi és nemzeti összetartozást erősíti. Nagyon örülök, hogy erre itt, az Új Színházban lehetőséget kaptunk.

foldiprobafotok6

Nem volt egyszerű ideáig eljutni. Azok, akik szándékosan gerjesztették a színház körüli hisztériát – meggyőződésből, vagy pénzért /utóbbiak voltak többen/ mindent megtettek azért, hogy ez a bemutató ne jöhessen létre. De a színház ezúttal győzni fog, ahogy ez mindig is történt. Nekünk az a dolgunk, hogy előkészítsük a további bemutatókat, és ne foglalkozzunk méltatlan támadásokkal. Észrevettük az elmúlt másfél hónapban , milyen elképesztő mennyiségben vannak barátaink, támogatóink.

Eközben megismertük a színház műszaki, háttérszemélyzetét, rendkívül értékes, a színház iránt elkötelezett emberek személyében. Ilyen csapattal valóban öröm a színházi munka.

És még valami: külön köszönet annak a két művésznek, aki az Új Színház tagjai évek óta -Földes Eszter és Nagy Zoltán- hogy a kezdeti, törvényszerű bizalmatlanság után „befogadták" az új társakat. Nem lehetett egyszerű. Tisztában vagyok vele, miféle aknamunka folyt és folyik, és hányan, hányféleképpen próbálják lebeszélni a tagokat a velünk való közös munkáról. Fenyegetés, zsarolás, pénzügyi és lelki ráhatás – egy aljas szándék aljas megnyilvánulásai.

De most már ezzel ne foglalkozzunk. Készüljünk a csütörtöki és pénteki bemutatóra /hiszen a nagyfokú érdeklődés miatt egy darabból két bemutatót tartunk./

foldiprobafotok2Csurka Dóra Koncz Andreával, a Földindulás egyik főszereplőjével beszélgetett - részlet:

Hát ez egy csoda, én még mindig eufóriában vagyok. Roppant jó emberek vesznek körül, jó energiákkal, szeretettel dolgozunk együtt. Látom, hogy mindenki akarja, nincsen visszahúzó erő, látom, hogy Pozsgai Zsolt, a rendező is sokat ad, velünk gondolkodik, ott van végig velünk a jelenetben. Hogy váratlanul ért-e? Zsolt amikor felhívott, hogy megvan a szerep, ijedtemben kinyomtam a telefont! Visszahívott: na mi van, nem akarsz velem beszélni? Áááá, csak meg vagyok pattanva agyilag, annyira boldog vagyok!!! Nagyon hálás vagyok a sorsnak. Mert tudom, mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, de vannak sorsszerű események. Talán nem véletlenül nyúltam a Liselotte-hoz, mint ahogy az sem volt az, hogy Zsolt akkor pont ráért, eljött a Szkénébe és akkor remek lett az előadás. És most milyen szerencse, hogy ő rendezi a darabot és itt van a Juli szerepe, ami rám illik. Amikor Zsolt átküldte a szövegkönyvet, rögtön elkezdtem olvasni. Nagyon érdekes volt, ahogyan ez a világ rám köszönt. Első olvasásra. Éreztem, hogy Juli, olyan ember, akinek megformálásához én otthonról sokat tudok hozzátenni. Elképzeltem a fiatalkori nagymamámat, megelevenedett előttem, ugyanilyen szívós volt, régen ugyanígy néha a hagyományok söpörték az embernek az elképzelését, az érzelemvilágát, de ő is ellenszélnek tudott állni, az én nagyanyám is. Van még egy másik szál is, ez a legszebb: dédnagyanyám Gyulakúti volt, 15 éves korában nagyon szerelmes lett, de ez nem tetszett a szüleinek, ezért elszökött. És akkor ment vissza a szüleihez,- az én ükszüleimhez-, amikor már az első gyerek megvolt, és az hozta be a békét. Szóval ezért érzem azt, hogy igen, nekem szól valamiről ez a szerep, megérintette a lelkemet.

- Hogyan készülsz Juli megformálására?

- Amikor megtudtam, hogy mikor kezdődnek a próbák, előtte hazautaztam. Beleszagoltam az otthoni levegőbe, leeresztettem a gyökereimet. Mint, ahogyan a mobilt bedugod a töltőbe, én úgy eresztem le a gyökereimet, és azt érzem, hogy minden, amit tanultam, amit kaptam magamba szívom... Meghatároz az, hogy honnan jössz. Érezni az ottani friss levegőt, együtt lenni az ottani emberekkel- feltölt. Ezt a fajta egyszerűséget keresem itt fenn Pesten is, amit ott rögtön megkapok, ahogy hazaérek. Szóval próbáltam kitisztítani, kiszellőztetni magamból a pesti szmogot, a városi púdert, mert ezeket le kell néha seperni. Megtáltosodva jöttem vissza Pestre. Amikor elkezdtük a próbákat, nagyon kíváncsi voltam, hogy Zsolt hogyan látja, neki milyen elképzelése van a darabról, hogyan álmodta meg az egészet? Jó volt, hogy hasonlóképpen- én nem képzeltem el mást, mint amit ő. Én nem tudom letenni Julit. Lejár a próba és még mindig azon kapom magam, hogy velem van. Mindig azon gondolkodom, vajon ő hol tart, milyen állapotai lehetnek, hogyan éli meg a szerelmet, hogyan éli meg a viszonyt a szüleivel, a gyerekével... Nem vagyok anya, az anyaságot én még nem tapasztaltam meg, csak egy képzet van róla a fejemben. Ez az a pont, amit kicsit nehezebb lesz átélni. De látod, megint közbeszól a Sors. A nővérem két hete hozta világra az első gyermekét. Voltam náluk és láttam rajta azt a mértéktelen boldogságot, amit a gyerek hoz. El tudja engedni minden görcsét, ami eddig mozgatta, mert az értelem az ott van, és aztán nem tesz fel utána magának olyan kérdéseket, hogy Istenem a karrierem, mikor kezdek újra a praxisba állni!? Láttam, hogy mit vált ki egy kisgyerek, olyan békét hoz, hogy az csoda.... Folytatás az Új Színház honlapján.

foldiprobafotok12

Kodolányi János

Földindulás

-játék két részben-

Kántor János - Szakács Tibor
Böbék Samu - Koncz Gábor
Böbékné - Bordán Irén
Juli, Kántor felesége - Koncz Andrea
Piókás Szüle - Farkasinszky Edit
Fekete Zsuzsi - Földes Eszter
Amerikánus Dzsoni - Lux Ádám
Orvos - Nagy Zoltán
Józsika - Gebhardt Patrik Antal / Kovács Balázs Olivér
Közreműködik: ifj. Farkas Sándor
Díszlet: Mira János
Jelmez: Rátkai Erzsébet
Rendező: Pozsgai Zsolt

Új Színház, nagyszínpad
Bemutató: 2012. március 23.

Forrás: Új Színház

süti beállítások módosítása