Ufózombik a szomszédban - Interjú nagydumásokkal

A rutintalan és humor nélküli újságíró hamar bajba kerülhet, ha a Szomszédnénivel beszélget. A Mikroszkóp Színpad legújabb bemutatójáról, A szomszéd néni odaátról készült interjú minden szava véresen komoly. Vagy nem. Rick Zsófia interjúja.

A Dumaszínház közönsége ugyan ismeri önöket, de biztosan vannak, akik még nem hallottak a Szomszédnéniről. Bemutatkoznának néhány mondatban?

Bálint Ferenc: Mi vagyunk a Szomszédnéni Produkciós Iroda, a Dumaszínház humoristái. Van egy díjunk is, 2011-ben megkaptuk a Rádiókabaré Bon-bon-díját, Badár Sándorral megosztva, de mi kettőt kaptunk, mert ketten vagyunk. Ez Badár második Bon-bon-díja volt, így neki is kettő van és nekünk is. Mi feleannyi munkával értünk el annyit, mint Badár.

Tóth Szabolcs: Kolozsvárról érkeztünk, Erdélyben nőttünk fel, én Csíkszeredában. Ez a leghidegebb város Erdélyben, örülünk, ha a nyár hétvégére esik. Mi vagyunk az erdélyi humorfesztivál kitalálói és szervezői.

Furcsa ez a név. Miért esett a választás épp a Szomszédnénire?

BF: Kellett egy jó név. Mint a pornószakmában.

Szomszedneni005-20120320

Kitől érkezett a meghívás a Mikroszkóp Színpadra?

TSz: A Dumaszínház igazgatója és feje, Litkai Gergely most a Mikroszkópon művészeti vezető lett. Új produkciókat is szeretett volna műsorra tűzni. A Dumaszínházban mi vagyunk az egyetlen páros, akik jeleneteket is írunk, ezért gondolt arra, hogy írhatnánk egy több személyes, egész estés kabarét. Nagy kínok árán meg is írtuk az elmúlt hónapokban.

Régebbi, már meglévő jeleneteket is átemelnek, vagy egytől-egyig erre az előadásra készültek a szövegek?

BF: Egy része már megvolt, de úgy találtuk, hogy nincs benne elég poén. Kibővítettük, egységesítettük, és írtunk is hozzá, hogy összefüggő legyen. Tulajdonképpen egy ember életét követi végig a születéstől a halálig. A szomszéd néni odaát van, a falon túl, ahol bármi és bárki lehet, egy gengszterbandától kezdve egy szülésen át a cirkuszigazgatóig. Most a közönségnek lehetősége lesz átkukucskálni egy ablakon, hogy mi rejtőzik odaát.

TSz: Azért ez a koncepciónk, mert a születés és a halál közti időszakba bármi belefér.

BF: Ufók és zombik is vannak benne. Ez eddig nekem még kimaradt, de remélem, hogy változni fog, és ufókkal és zombikkal is gazdagszik az életem. Vagy legalább ufózombikkal.

Szomszedneni008-20120320

Jól gondolom ebből, hogy nem az aktuális politikai és közéleti problémákat fordítják a visszájára?

TSz: Vannak olyan jelenetek, amelyekben előfordulnak valóságos szereplők, például Bajor Imre, bár nem tudom, ő mennyire aktuális. Él, ez biztos. Egy másik jelenetben pedig szerepel Benkő Dániel, aki mindig lanton szokott játszani. Szóval van néhány ismert név, de nem arra épülnek a jelenetek, hanem inkább a helyzetkomikum és az abszurditás dominál.

Olyasmi, mint a Monty Python?

BF: Nem. Leginkább a Szomszédnénire hasonlít.

Nézem a színlapot, és az önökén kívül Janklovics Péter és Vida Péter nevét is olvasom. Miért volt szükség két másik szereplőre is?

TSz: Induláskor a Szomszédnéni háromszemélyes volt, csak a többiek közben elvégeztek egy egyetemet. Amúgy mi is, csak ők folytatták azt a szakmát, amit évekig tanultak. És ezeket a háromszemélyes darabokat is színpadra szerettük volna tenni, és szükség volt még egy szereplőre. De azt gondoltuk, legyen még gazdagabb, és így lettünk négyen.

Szomszedneni018-20120320

Ismerték őket korábbról? Könnyű együtt dolgozni?

TSZ: Vida Péterrel a Rádiókabaréban találkoztunk, Janklovics Pétert pedig a Dumaszínházi csapat tagjaként ismertük meg, vendégünk volt a humorfesztiválon is. Mi hozzuk a szövegeket, nekik vannak színházi tapasztalataik, és így közösen színpadra tudjuk tenni.

Nem látok rendezőt. Ki rendezi az előadást?

BF: Most úgy tűnik, hogy Vida Péter.

TSz: Együtt csináljuk, de Vida sok helyen elég aktív. Nem akartunk rendezőt, mert az plusz egyeztetés, plusz költség. De biztos lesznek rendezők, akik eljönnek, és azt mondják: na, pancser munka…

A kabaré az a műfaj, amit jelentősen befolyásol a közönség. Mennyire kötöttek a szövegek? Fognak változni a közönségtől függően?

BF: Nem.

TSz: Igen. De teszünk róla, hogy ne változzon. Már most szervezzük a közönséget, megvan, hogy ki hova ül, és mindenkinek megmondtuk, hogy hol és mikor nevessen. Teltház lesz, mert így intéztük.

BF: Bízunk benne, hogy jó lesz, aztán majd meglátjuk, hogy ez a fizetett közönség, akit Szabolcs beszervezett, helyesen tud-e nevetni, mert ez a legfontosabb. Ez alapján lesz a kifizetés. Nem tudjuk, meddig lehet műsoron az előadás, mert ez a közönség csak június közepéig ér rá. Ugyanazokat a nézőket kapjuk majd, akiket a másik előadásban használ Aranyosi Péter, Hadházi László meg Kovács András Péter.

Biztosan nem ugyanaz a közönség lesz, mert én itt voltam az előzőn, de most sajnos nem érek rá.

BF: Aha, és te ehhez képest mennyit kaptál?

Rick Zsófia / Színház.hu

süti beállítások módosítása