Újra játszhatják A varázshegyet - A jogtulajdonosok engednek

Az alkotók kérésére a jogtulajdonosok újra engedélyezik, hogy Thomas Mann A varázshegy című műve alapján készült előadást az Új Színház repertoáron tartsa júniusig.

Előzmény:

Februárban a jogtulajdonosok letiltották A varázshegy című előadást az Új Színházban, amely Thomas Mann azonos című regénye alapján készült. Az alkotók azonban a Színház.hu-nak is eljutatott levelükben jelezték: továbbra is játszanák a darabot. A Színház.hu kérdésére, miért döntöttek a levélírás mellett, Szikora János rendező úgy felelt: "Úgy gondoljuk, attól, hogy kicserélték a házszámot az előadás nem lett más. Nem a hallgatás idejét éljük".

Részlet az alkotók leveléből: 

"Az Új Szinház vezetőségváltása körüli botrányos helyzettel kapcsolatos információk mellett (amik vélhetően az előadás játszási jogának visszavonásához vezettek ), kérjük helyezzék kellő súllyal itéletük mérlegére a mi, Önök által valószinüleg nem ismert, szempontjainkat is. Ma ez az előadás Budapesten egy több mint egy évtizedes, az irodalmi értékek közvetitésére elkötelezett társulat tiszteletét és reményét fejezi ki az európai humanista szellem iránt. Büszkék vagyunk rá, hogy Thomas Mann gondolataival tehetünk hitet az emberi méltóság minden történelmi korszakban megőrzendő ethosza mellett. Meggyőződésünk, hogy ma Magyarországon nagy szüksége van az embereknek, a közönségnek a józan bölcsesség szavaira".

Közlemény:

Meghatározó és különös tekintettel Szikora János rendező úr, valamint a társulat tagjainak kérésére, S. Fischer Verlag GmbH („Kiadó”) és a CREATIV MÉDIA Színházi Ügynökség és Kulturális Szolgáltató Bt. („Ügynökség”) úgy döntöttek, hogy hatályban lévőnek tekintik az Új Színház és az Ügynökség között A varázshegy című színpadi mű színházi előadása tárgyában létrejött előadási szerződést. Amennyiben az Új Színház nem változtat a szereposztáson, a Kiadó és az Ügynökség nem fognak fellépni az ellen, hogy az Új Színház A varázshegy című színpadi művet a szerződéses időtartam lejártáig, azaz 2012. június 30-ig előadja.

Ennek további feltétele, hogy az Új Színház az Ügynökséggel kötött szerződésben foglalt valamennyi feltételt teljesítse és lehetővé tegye, hogy Szikora János a rendezői feladatokat, ideértve az előadás alakulásának nyomon követését és az esetleg szükségessé váló további rendezői instrukciókat is, továbbra is ellássa, gondoskodjon az előadás művészi színvonalának megőrzéséről.

A Kiadó és az Ügynökség képviseletében, Dr. Mayerné Szilágyi Mária, az Ügynökség ügyvezetője

süti beállítások módosítása