Az emberiség utolsó vacsorájára készül a Koma

Új bemutatóra készül a KOMA. Mrozek: Próféták című előadását Vékes Csaba viszi színre. Az előadás előtt előzetes megrendelésre vacsorát szolgálnak fel a Bázison.

A társulat ajánlója:

Az önpusztító emberiség a halálkanyarba érkezett. Végső reményként a Megmentő elérkezését várja... Majd eljön hozzá az, akire apái, ősapái és ősapáinak ősapái is vártak. Nos, mindenki békésen hátradőlhet, hisz a Próféta megérkezett… Azaz, a Próféták... Ugyanis ketten érkeznek.

Összehívják hát a mindent eldöntő tanácsot: a három királyokat, akik köztudottan legjobb felismerői a valódi Prófétának. Hosszas tanácskozás után eldöntik, mi mentené meg az emberiség további sorsát. A megoldás egyszerű: az egyiket likvidálni kell, és akkor újra zöld az út a Paradicsomba.
A tét nem kisebb, minthogy a Kánaán jön el... vagy az Apokalipszis!

Várjuk a prófétákat - Sára Eszter beszámolója az olvasópróbáról:

Március 16-án elkezdődött Mrożek: Próféták című darabjának próbafolyamata a KoMa Bázison. Miközben kint beköszöntött a tavasz, bent zajlott az első olvasópróba. A színészek: Szabó Vera, Lass Bea, Fekete Zsolt, Mohai Tamás és a két meghívott előadó Huzella Júlia és Horváth Illés elkezdtek ismerkedni a szöveggel és a karakterekkel.

A rendező, Vékes Csaba bevezető mondataiból kiderült, hogy  azok a nézők, akik megtekintik a Prófétákat egy komplex esemény résztvevőivé válhatnak: először megvacsorázhatnak a színházban, majd láthatják az előadást és végül pedig egy kiállítást is megtekinthetnek, amely a próbákon készült fotókból és Mrożek-karikatúrákból fog állni. Az első próbán így nem csak a színészek voltak jelen, hanem az előadás létrejövetelében segédkezők is: a jelmez- és látványtervező Sinkovics Judit, Kádár Levente fényképész és Lakatos Erika, aki a vacsora felelőse lesz.

Vékes Csaba először röviden mesélt Mrożek életéről, majd arról, hogy miért fontosak számára, illetve hogyan válhatnak esetlegesen aktuálissá azok a témák és kérdések, amik a Prófétákban felvetődnek (annak ellenére is, hogy korban nem lesz elhelyezve az előadás). Ismertette saját olvasatának főbb vonalait, kiemelte, hogy mit gondol a legfontosabb jellemformáló tényezőnek a karakterek esetében: a dráma minden szereplőjének saját szabályrendszere van, amihez a végletekig ragaszkodik, mindegy, hogy annak van-e köze bármiféle valósághoz vagy igazsághoz (ha egyáltalán lehet még ilyenekről beszélni).

A rendező bevezetője után a színészek felolvasták a nem túlságosan hosszú darabot, majd egy rövid szünet után Sinkovics Judit beszélt a látvánnyal és a jelmezekkel kapcsolatban kialakult impresszióiról. Már egészen kiforrott képe van arról, hogy milyen atmoszférája van a Prófétákban megjelenő világnak: fehéret, szürkét, drappot, khakit, fektét és esetleg néhány folt vöröset képzel egyenlőre a szereplőkre. A hangulat illusztrálásához hozott néhány képet is, melyek érezhetően beindították a színészek fantáziáját is.

Az előadás térkoncepciójáról is szó esett a délelőtt folyamán. Ahhoz, hogy haladni lehessen a szöveg értelmezésével, mindenképpen fontos, hogy térben is el lehessen képzelni azt, hogy mi hol játszódik, hogy mit lát és mit nem a közönség. Az már kikristályosodott, hogy mindenképpen lesz egy emeletes része a díszletnek, mert a cselekmény egy része a Régens palotájának erkélyén játszódik.

A térről való gondolkodás rögtön felvetette a szereplők viszonyának kérdését is. Mindenkinek megvan a párja az előadásban: a két király, akiknek közös múltjában sötét foltok éktelenkednek, a Régens és Héte, a mindenes kettőse, akik mintha az idők kezdete óta ketten élnének a hatalmas palotában, és a két próféta, akik úgy hasonlítanak, mint két tojás és egymás minden gondolatát és mozdulatát ismerik, úgy mintha a sajátjuk volna. Hogy Szabó Vera és Huzella Júlia próféta párosa működőképes legyen, Vékes Csaba indítványozta, hogy a próbákon kívül is találkozzanak, töltsenek együtt minél több időt, mert így észrevétlenül is eltanulják egymástól gesztusaikat.

Elindultak tehát a próbák, és egy bő hónap múlva már készen is kell lennie az előadásnak. Nincs sok idő a munkára, ezért nagy szükség van a fegyelemre: arról már meg is született az egyezség, hogy aki késik a próbákról, az „hozzájárul” a bemutató utáni buli költségvetéséhez. A hangsúly a rövid idő ellenére is a jó hangulatú közös alkotómunkán van. Aki erről élőben is meg akarna bizonyosodni, az keddenkénti nyílt próbákon bátran megteheti.

mrozek

Slawomir Mrożek:

Próféták

Kerényi Grácia fordításának felhasználásával

Első Próféta, aki ezerévente születik - Szabó Vera
Második Próféta, aki szintén ezerévente születik - Huzella Júlia m.v.
Menyhért, aki pont az egyik király a háromból - Mohai Tamás
Boldizsár, a három királyból pont az egyik - Fekete Zsolt
Régens, aki nem parancsol - Horváth Illés m.v.
Héte, a megoldás többnyire - Lass Bea

Jelmez-látvány: Sinkovics Judit
Fény: Mervel Miklós
Vacsora: Lakatos Erika
Fényképész: Kádár Levente
Rendezte: Vékes Csaba

Bemutató: 2012. április 26. 19:30, KOMA Bázis

(A vacsorázni vágyókat már 18.45-re várják.)

Helyszín: KOMA Bázis

1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33

További előadás: április 27. 19.30

Az este ára: jegy + vacsora 900 Ft.

süti beállítások módosítása