Humorista és színész nyerte a Schwajda György drámapályázatot

Három gyerekdarabot díjaztak a kaposvári Csíky Gergely Színház által Schwajda György emlékére kiírt drámapályázaton, melyet már második alkalommal hirdettek meg.

dijazottak

A szombati ünnepélyes eredményhirdetésen Rátóti Zoltán, a teátrum igazgatója és Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, a zsűri elnöke méltatta a pályamunkákat. Az eseményen részt vett Schwajda György özvegye és fia, a kaposvári színház rendezője, a pályázatokat elbíráló zsűri tagja.

A kaposvári színház jelenlegi igazgatója az idei pályázatról elmondta, az első – drámákat váró – pályázat után most gyermekdarabok írására kérték a szerzőket.

A felhívásra 29 érvényes pályázat érkezett, ebből az előválogatás után hét mű került az öttagú zsűri elé. Közülük, noha a kiírás szerint csak egyet díjaztak volna, végül három szerző is kivívta a zsűri dicsérettel vagy díjjal kísért elismerését.

gombos_peter

Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem gyermekirodalomból doktorált oktatóját Iránytű című darabjáért dicséretben részesítették, ketten pedig megosztott első díjat kaptak. Egyikük Kövesdi Miklós Gábor humorista, az 1998-as humorfesztivál győztese, aki A három deviáns című pályaművel nyerte el a zsűri tetszését, Jámbor József, a debreceni Csokonai Színház színész-rendezője pedig az Ignác című pályázatával nyert.

reszletek_a_dijnyertes_darabokbol

Rátóti Zoltán a nyertes darabok bemutatkozási esélyeiről szólva azt mondta: mivel a jövő évadra már összeállt a kaposvári színház műsorterve, ezért a következő szezon bemutatói közé már nem tudják beilleszteni a nyertes darabokat, de “terjesztik” a forgatókönyveket más színházi társulatok között. Egy darabot a következő évad felolvasó-színházi programjának keretében bemutatnak, de azt még nem döntötték el, hogy melyik lesz az – mondta az igazgató.

Novák János közvetlen bemutatkozási, kapcsolatépítő lehetőséget ajánlva a szerzőknek, meghívta mindhármukat a májusi kaposvári gyermekszínházi biennáléra.

Kaposvári díjazott a drámapályázaton from netTV on Vimeo.

A kaposvári színház igazgatója még az eredményhirdetés előtt jelezte: jövőre ismét kiírják a társulat korábbi igazgatója emléke előtt adózó drámapályázatot. Rátóti Zoltán kiemelte, ezt egyrészt “személyes érintettség” okán is megteszi – mint mondta, sokat köszönhetett Schwajda Györgynek, akit a barátjaként tisztelhetett -, másrészt fontosnak tartja a drámaíró és színházigazgató szellemi örökségének továbbvitelét.

süti beállítások módosítása